Stavba rodinného domu

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 19. Okt, 2006, 02:00

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od používateľa stanomx »

Skilex stavia bytovku alebo vilu ?
Hlavna nevyhoda akumulacky je nizsia ucinnost, vsetko sa da dobre vyladit aj s bypassom, ziadny 5 nasobny pocet startov.
Kto chce akumulackudo domu na podlahovku je somar.

_EDIT
a kto ma viac ako 24 okruhov nema rodinny dom
Používateľov profilový obrázok
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

1. Ta zonova tam pojde. Tak ci tak chcem taphomom riadit minimalne zaluzie. Dokupit moduly aj na zonovu regulaciu+nahadzat do zon 6€ senzory vyjde mozno na 1500€ naviac + 800 az 900€ na termoelektricke pohony. To nie je ako pri inych systemoch ze zarube 6,5-9k€ len za material.

2. Co sa tyka velkosti/poctu okruhov... It is what it is. Keby to bol 70m2 bungovalov s jednym rozdelovacom tak to vyriesi kdejaky vinco kseftar a ja sa nemusim hrat na bořka stavitela kurenara. Okruhov na kurenie je 50, na chladenie 17. Vsetky maju od 80 do 120m.

3. Rad by som napisal do akej znacky idem, ale fakt neviem. Daikin montuje znameho znamy, preto ma to taha k nemu. Dajme tomu ze na 90% tam skonci nejaky z daikinov EHBX
_____
Moj sucastny plan, zacnem vysvetlovat od tepelneho cerpadla:

1. tepelne cerpadlo bude mat vstup na on/off signal z taphomu. "Zapne" sa ak z nejakej zo zon pride pokyn na vykurovanie/chladenie. Ak su vsetky zony vykurene/vychadene tak sa tepelko uplne vypne
2. Vystupnu teplotu vody pre kurenie si bude riadit TČ na zaklade ekvitermiky. Teplota vody pre chladenie bude fixne nastavena na 20°C
3. Za tepelnym cerpadlom bude bypass ventil, ktory zabezpeci dostacny prietok v pripade ze bude privela zon uzavretych

4. Nasleduju cerpadlove skupiny. Tie budu 4:
Cerpadlova skupina 1: bude pre zemne okruhy pivnica + prizemie
Cerpadlova skupina 2: bude pre zemne okruhy 2. poschodie
Cerpadlova skupina 3: bude pre stropne okruhy prizemie(pivnica chladenie nema)
Cerpadlova skupina 4: bude pre stropne okruhy 2. poschodie.

Cerpadlove skupiny tiez budu ovladane on/off kontaktom z taphomu. Ak z nejakej zo zon pride pokyn na kurenie/chladanie tak sa dana cerpadlova skupina zopne. Cize ak je trebars potrebne kurenie v obyvacke na prizemi, tak sa zopne cerpadlova skupina 1(pripadne aj 3 ak chcem kurit stropom).

5. Nasleduju rozdelovace: Kazdy okruh bude mat svoj termoelektricky ventil zapojeny do taphomu. V pripade ak sa na zaklade teplotneho cidla vyhodnoti potreba kurit/chladit tak sa "zopnu" ventily patriace okruhom v danej miestnosti

Jo a este tam nastavim smart rule aby to zatvorilo ventily+vyplo cerpadlove skupiny ak by sa nahodou voda chladila na nizsiu teplotu ako je rosny bod.

3. Ochranu pred kondenzom(surovo to vypne system)

Je v mojom plane nejaky priestor na zlepsenie?
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Pripadne este by fajn vychadzalo LG kedze sa da prepojit s taphome cez modbus a plne by sa tym padom dala regulovat teplota vody atd. priamo na tepelku...
Festro1991
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 25. Mar, 2023, 19:17

Príspevok od používateľa Festro1991 »

stanomx napísal: Št 22. Feb, 2024, 17:59 Skilex stavia bytovku alebo vilu ?
Hlavna nevyhoda akumulacky je nizsia ucinnost, vsetko sa da dobre vyladit aj s bypassom, ziadny 5 nasobny pocet startov.
Kto chce akumulackudo domu na podlahovku je somar.

_EDIT
a kto ma viac ako 24 okruhov nema rodinny dom
Hlavné on hľadá asi riešenie kde nemusí stráviť mesiac v lete a mesiac v zime ladenom kúrenia chladenia, chápem keby to chcel pre seba že má čas po večeroch točiť prietokomermi v piatich rozdeľovačov ale typujem že asi nemá a hľadá funkčné "lacné riešenie lacnejsie" pre rodinu aby tam nemusel nikto tráviť polku života.

Tu pridávam kotolňu pre 600m štvercovych villku s bazénom a tepelným čerpadlom od thermie voda voda. Ešte bez regulácie 40 okruhov kúrenia 20 chladenia. Vyzerá to nahusteno lebo ten priestor čo tam je aj keď nevyzerá je ako komora.A takéto riešenie funguje na 1000% bez udrzbove žiadny zásah užívateľa jediné čo robí majiteľ je užíva dom.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... y9LJZodcjc
CPU: AMD 7800X3D GPU: Asus TUF Gaming RTX4080 MB: Asus TUF Gaming B650m-PLUS RAM: 2x16GB Kingston 6000 PSU: Asus Strix Aura 850w Gold SSD: Kingston Fury Renegade 1TB CASE: GameMax Spark Monitor: Alienware AW3432DWF
Festro1991
Používateľ
Používateľ

SKiLEX napísal: Pi 23. Feb, 2024, 00:32 1. Ta zonova tam pojde. Tak ci tak chcem taphomom riadit minimalne zaluzie. Dokupit moduly aj na zonovu regulaciu+nahadzat do zon 6€ senzory vyjde mozno na 1500€ naviac + 800 az 900€ na termoelektricke pohony. To nie je ako pri inych systemoch ze zarube 6,5-9k€ len za material.

2. Co sa tyka velkosti/poctu okruhov... It is what it is. Keby to bol 70m2 bungovalov s jednym rozdelovacom tak to vyriesi kdejaky vinco kseftar a ja sa nemusim hrat na bořka stavitela kurenara. Okruhov na kurenie je 50, na chladenie 17. Vsetky maju od 80 do 120m.

3. Rad by som napisal do akej znacky idem, ale fakt neviem. Daikin montuje znameho znamy, preto ma to taha k nemu. Dajme tomu ze na 90% tam skonci nejaky z daikinov EHBX
_____
Moj sucastny plan, zacnem vysvetlovat od tepelneho cerpadla:

1. tepelne cerpadlo bude mat vstup na on/off signal z taphomu. "Zapne" sa ak z nejakej zo zon pride pokyn na vykurovanie/chladenie. Ak su vsetky zony vykurene/vychadene tak sa tepelko uplne vypne
2. Vystupnu teplotu vody pre kurenie si bude riadit TČ na zaklade ekvitermiky. Teplota vody pre chladenie bude fixne nastavena na 20°C
3. Za tepelnym cerpadlom bude bypass ventil, ktory zabezpeci dostacny prietok v pripade ze bude privela zon uzavretych

4. Nasleduju cerpadlove skupiny. Tie budu 4:
Cerpadlova skupina 1: bude pre zemne okruhy pivnica + prizemie
Cerpadlova skupina 2: bude pre zemne okruhy 2. poschodie
Cerpadlova skupina 3: bude pre stropne okruhy prizemie(pivnica chladenie nema)
Cerpadlova skupina 4: bude pre stropne okruhy 2. poschodie.

Cerpadlove skupiny tiez budu ovladane on/off kontaktom z taphomu. Ak z nejakej zo zon pride pokyn na kurenie/chladanie tak sa dana cerpadlova skupina zopne. Cize ak je trebars potrebne kurenie v obyvacke na prizemi, tak sa zopne cerpadlova skupina 1(pripadne aj 3 ak chcem kurit stropom).

5. Nasleduju rozdelovace: Kazdy okruh bude mat svoj termoelektricky ventil zapojeny do taphomu. V pripade ak sa na zaklade teplotneho cidla vyhodnoti potreba kurit/chladit tak sa "zopnu" ventily patriace okruhom v danej miestnosti

Jo a este tam nastavim smart rule aby to zatvorilo ventily+vyplo cerpadlove skupiny ak by sa nahodou voda chladila na nizsiu teplotu ako je rosny bod.

3. Ochranu pred kondenzom(surovo to vypne system)

Je v mojom plane nejaky priestor na zlepsenie?
Za mňa to vyzerá fajn, pre čisté riešenie môžeš spraviť zapojenie čerpadlovaskupina podto rozdeľovač a termohydraulický rozdělovač (anuloid) nepotrebuješ žiadny bypass za mňa. Vznikne či celkom pekne úhľadne riešenie na stene nebude tam milión trubiek

Zabudol si na bojler, jak neriesis že to bude v tepelku.
CPU: AMD 7800X3D GPU: Asus TUF Gaming RTX4080 MB: Asus TUF Gaming B650m-PLUS RAM: 2x16GB Kingston 6000 PSU: Asus Strix Aura 850w Gold SSD: Kingston Fury Renegade 1TB CASE: GameMax Spark Monitor: Alienware AW3432DWF
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Rozdelovac nastavujes v normalnom dome asi za tyzden maximalne.
A kludne ho mozes nechat naplno otvoreny. Nic navyse. Ziadne zbytocne cerpadla akumulacky kktiny. Najlepsi system. Ked chces investovat 3000 eur len kvoli tomu aby si nemusel chodit do rozdelovaca 11krat za svoj zivot a z jednoducheho systemu spravis zlozitejsi drahsi, zabere ti to viac miesta tak budiz.
Ja nikomu nic nezakazujem.
Je pekne ze mas za sebou kotolnu pre 600m2 dom. Ale koho zaujima ako sa riesi kastiel?
Ja mam za sebou tiez kadeco a z mojich skúseností je najjednoduchsi system najlepsi vzdy.
Tepelko 2x trojcestny, tuv, termostat. Konec.
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Otvoris naplno stropny aj podlahovy rozdelovac a mozno nieco dostelujes casom v podlahovom thats it.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

To sa ale stale bavime a imaginarnom pripade maleho domu s 1-2rozdelovacmi ktory sa ma netyka, tak?
Festro1991
Používateľ
Používateľ

V konečnom dôsledku s tvojim riešením mu to bude tak fungovať že nebude. Ale však ok takéto riešenia fungujú na rodinné domy nemám dôvod stebou nesúhlasiť robievame také riešenia na týždennej baze a ako vravím jedno čerpadlo nepohne piatimi rozdeľovačmi kde sú v okruhu 4Km+ hadíc a už vôbec nie to čo je v tom tepelku :D

A stále sa mi zdá že ty sa bavis o dome s 12 tímu okruhmi a skylex hovorí o 50 tich a to len na podlahovke.....

Skilex tu plánuje systém pre omnoho zložitejši vykurovací/chladiaci systém (rodinného domu) a tam sa regulácia hydraulickéj ani elektronickej nevyhne. A taktiež to chce mať pre rodinu lacno/rýchlo/funkčné nemusí dávať akumulaciu môže dať hydraulický výhybku nemusí dávať nutné akumulacku, neviem aké sú jeho schopnosti všetko si môže poskladať pošrobovat v konečnom výsledku čosi ušetrí no nebude to také fajn vyzerať.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Pozri sa, cielom nie je za kazdu cenu usetrit. Cielom je spravit to efektivne a funkcne. Ja sa trebars nebranim ani tej akumulacke. Vyskrtol som ju len preto ze z informacii ktore mam je pri podlahovom kureni bez FVE proste zbytocna. Efektivnost systemu je s nou este nizsia ako bez nej. Pre TUV samozrejme nadrz pojde.

Na co nestacia moje schopnosti, to proste spravi niekto kto ich ma. Najst niekoho kto pozapaja trubky je najmenej. Skor ta elektricka cast regulacie je problem.
Festro1991
Používateľ
Používateľ

Ja som ale nikde nenapísal že je to nutnosť, jasné hydraulická vyhybka nazvime to ako chces aj bypass spraví službu. Malá akumulacka sa dáva hlavne kvôli tým častým štartom nebavíme sa tu o 1000litrovej nádrží. Keď chce kúriť jedna izba v pohode to zvládne menšia akumulacia a nemusíš štartovať čerpadlo do hodiny dajme tomu 10x časté štarty nerobia dobre žiadnemu systému kúrenia. Pri izbovej regulácii je tých štartov podstatne viac ako pri jednoduchej reguláci.

Ale týpek ti tu navrhuje jednocerpadlovy systém bez známky regulácie pre 50 okruhov riadený jedným termostatotm v obývačke, to nedáva absolútne žiadnu logiku.

Za mňa si zvolil dobrý prístup tak ako si to popisal o pár príspevkov hore. Na hydrauliku si nájdi človeka čo to spraví podľa tvojich predstáv a elektroniku si sprav sám.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Spravim to tak, dik.

Nad tou akumulackou este porozmyslam, predstavoval som si ze vypnutie TC pocas kurenia je vynimocny stav ktory sa udeje max. Tak niekedy v aprili keď je vonku 18°C
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

No a on ide robit 50 okruhov ? Tak to mi niekde vypadlo.
Aku mas podlahovu plochu ?
Ja s a tu este raz bavim o rodinnom dome, nie o kastieloch.
EDIT:
najprv by som si ujasnil do akeho tepelka pôjdes, lebo existuju aj moznosti s externymi pumpami ak tam mas fakt 50 okruhov a bez akumulaciek
tak isto vieme riadit chladenie/kurenie aj zmiesavanie
zonovku by som daval az ako poslednu vec, resp. dava mi to zmysel iba do bytoveho domu
Festro1991
Používateľ
Používateľ

SKiLEX napísal: Pi 23. Feb, 2024, 14:13 Spravim to tak, dik.

Nad tou akumulackou este porozmyslam, predstavoval som si ze vypnutie TC pocas kurenia je vynimocny stav ktory sa udeje max. Tak niekedy v aprili keď je vonku 18°C
Tak záleží či si podimenzoval/nadminezoval alebo optimalizoval typ a výkon TČ. Prečo by sa malo vypnúť až v apríli, ak máš dobré izolácie okná nemá dôvod sa točiť 24/7 pol roka v kuse. Existujú dokonca aj ľudia čo ti vypočítajú tepelnú stratu domu navrhnú q optimalizujú hydraulický systém. Len človek musí dodržať aj to čo dá ten človek na papier nie že sa rozhodnú že zateplenie stačí 10 a v streche 20.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Hej, 50 zemnych okruhov a 17 a stropnych. Podlahova plocha nejakych 430m2.

Návrat na "Debata o všetkom"