Politicka debata
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Re: Politicka debata
Ako ja učiteľov nezhadzujem, lenže zažil som aj takých - a nezarábajú úplne najmenej(majú cca priemernú mzdu), a počas prednášky sa ešte sťažujú pri premietaní fólií cez meotar, že oni za to nemôžu že sa tie priesvitky krútia, lebo nie sú ich a oni ich už "zdedili" také pokrútené. Na fóliách boli prosím pekne vytlačené skriptá z roku 1972... .
A pritom stačí možno raz za 3-5 rokov spraviť dobre tie prednášky na celý rok a majú 3-5 rokov pokoj, nemusia ani rozmýšľať, lebo za tie roky to už vedia naspamäť.
(je to príklad z nemenovanej UNI ktorú dôverne pozná aj Broslo)
A pritom stačí možno raz za 3-5 rokov spraviť dobre tie prednášky na celý rok a majú 3-5 rokov pokoj, nemusia ani rozmýšľať, lebo za tie roky to už vedia naspamäť.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Urcite sa najdu aj taki, aj taki. Ale to je vsade. To beriem. Ale bez debaty - spolocenska "nalada" je taka, aka je. Hlavne co sa tyka tych na zakladnych skoalch. Ti ludia su dnes prakticky nikto s pomaly horsimi pravami, ako decka, ktore ich bez akehokolvek problemu mozu 6 hodin denne psychicky sikanovat. Taka je realita. Kto neveri, nech si to ide skusit sam. A nech potom napise, ako dlho to vydrzal.
Na vysokych skolach je situacia vzdy trochu ina. Minimalne mas paky na to, ze studenta nepustis dalej. Na ZS ti dnes riadiaci pracovnik stranu nechyti, lebo nechce mat konflikty s rodicmi, lebo ak by prelozili deti, zas by prisli o deti a z poctu deti sa odvijaju peniaze . . . zacarovany kruh.
Na vysokych skolach je situacia vzdy trochu ina. Minimalne mas paky na to, ze studenta nepustis dalej. Na ZS ti dnes riadiaci pracovnik stranu nechyti, lebo nechce mat konflikty s rodicmi, lebo ak by prelozili deti, zas by prisli o deti a z poctu deti sa odvijaju peniaze . . . zacarovany kruh.
Aby ucitel robil projekt financovany z eurofondov je nemyslitelne. Tam je tolko podmienok, papierovaciek a byrokracie, ze na to treba cele oddelenie. Na SK univerzitach su na to vycklenene cele oddelenia, kde sa kazdej casti venuje min. 1 clovek a do bodky presne vypisuje vsetky udaje, inak im projekt zamietnu. A potom pride najvacsia haluz, ked im projekt po 1-2 rokoch schvalia a medzitym sa zmeni specifikacia vyrobku, pripadne oznacenie hoci o jedno pismenko a nasleduje opat kopa papierovaciek. A toto chcete od ucitela? Alebo nebodaj od ekonomky ci pravnika, ktory osetruje papiere k projektom?
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Ja som to vravel od začiatku, v tomto smere nás EÚ len poškodzuje. Namiesto užitočnej roboty sa x ľudí venuje čiarkám a iným sra.kám potom dostane dáke peniaze, ktoré predtým mohli dostať aj bez toho z štát. rozpočtu. A reči o tom že nám to ušetrí náš štátny rozpočet sú kravina čo už dávno vieme prečo. V skutočnosti sa na eurofondoch stráca.
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
K tomu postu o uceni programovania na debiane, linux a pod na starych PC: a este mi povedz dovod, preco by clovek co to ovlada mal ist ucit to deticky za 500-600e v cistom, ked mu kazda firma da min. 1000eur nastupny plat.. HM???
Mna napr. SS nenaucila o PC takmer nic. Ved v osnovach nemas ani instalacie OS a pod. veci, co sa uci na skolach, gymnaziach su cisto zaklady ovladania PC a praca vo worde, exceli, powerpointe. ano, su specialne skoly ako odbory mech. sieti ci ako sa to vola, kde sa to myslim uci, ale inde? Vas naucila skola to co viete?
Ved uz skladat HW vas nik nenauci. Ani vyska. Ti ucia programovanie starych nepotrebnych jazykov, lebo ti 60-70r ucitelia co si hovoria profesor nic ine nevedia. Pamatam si ako sme mali objektove programovanie, uz nemam sajn v com. Prednaska nulova, posadil nas za PC a mali sme nieco vytvorit s nulovou teoriou!!! Nepresiel nikto, ked dosiel cviciaci, sa usmieval, ze tak funguje pan profesor.
O rok zmenili vsetkym predmet Objektove programovanie na Ekologiu, alebo nieco take. Skola sa zbavila predmetu, ktory "nikto" neurobil.
Mna napr. SS nenaucila o PC takmer nic. Ved v osnovach nemas ani instalacie OS a pod. veci, co sa uci na skolach, gymnaziach su cisto zaklady ovladania PC a praca vo worde, exceli, powerpointe. ano, su specialne skoly ako odbory mech. sieti ci ako sa to vola, kde sa to myslim uci, ale inde? Vas naucila skola to co viete?
Ved uz skladat HW vas nik nenauci. Ani vyska. Ti ucia programovanie starych nepotrebnych jazykov, lebo ti 60-70r ucitelia co si hovoria profesor nic ine nevedia. Pamatam si ako sme mali objektove programovanie, uz nemam sajn v com. Prednaska nulova, posadil nas za PC a mali sme nieco vytvorit s nulovou teoriou!!! Nepresiel nikto, ked dosiel cviciaci, sa usmieval, ze tak funguje pan profesor.
O rok zmenili vsetkym predmet Objektove programovanie na Ekologiu, alebo nieco take. Skola sa zbavila predmetu, ktory "nikto" neurobil.
- Odar
- Pokročilý používateľ
V tom mas sice pravdu, ale budem trochu oponovat. Zmyslom je naucit cloveka algoritmicky mysliet. Jazyk sam o sebe je nepodstatny. Syntax zvladnes podla manualu. Je ti prd platne, ked vies 20 jazykov, ale nemas algoritmicke myslenie.felipe25 napísal:Ti ucia programovanie starych nepotrebnych jazykov
Wow to myslíš ako FEI? tak ako bacha v tomto jednoznačne nesúhlasím! na FEI som dostal top kvalitné vzdelanie, áno sú tam ľudia ktorí sa zasekli niekde okolo roku pána (predsalen meotar je total archaizmus nepraktický ako svina ale, funguje! ) + úprimne som chodil len na prednášky ktoré nemali dáke e-skriptá alebo ak som dačomu jednoducho nerozumel.Shatterhand napísal:Ako ja učiteľov nezhadzujem, lenže zažil som aj takých - a nezarábajú úplne najmenej(majú cca priemernú mzdu), a počas prednášky sa ešte sťažujú pri premietaní fólií cez meotar, že oni za to nemôžu že sa tie priesvitky krútia, lebo nie sú ich a oni ich už "zdedili" také pokrútené. Na fóliách boli prosím pekne vytlačené skriptá z roku 1972... .
Ver mi že ak máš v hlave a pracuješ na FEI máš sa viac ako dobre čo sa týka financií .Byť akademik a vedieť z toho vyžiť už vôbec nie je také ťažké ako kedysi, teda aspoň na našej alma maťer Áno za to že učiteľka na ZS nemá čo do huby môže systém, na druhú stranu, nemusí skončiť tá osoba na ZS To už je jej voľba - ak sa chce ihruškať s detičkami nech zostane, ak chce seriózne zarábať nech ide do vysokého školstva na poriadnu fakultu kde sa reálne rieši veda výskum (samozrejme nie pre SR ale zahr. projekty) a bude sa mať lepšie ako dobre. Samozrejme nie každý na to má.
Ešte zareagujem na to vyučovanie informatiky. Na ZS som dostal perfektné IT vzdelanie ktoré mi môžu do teraz závidieť aj niektorí stredoškoláci (nikdy nezabudnem ako som vstával o piatej ráno aby som ešte pred vyučovaním mohol dačo povystrájať v paskali ) na SŠ som robil od 2. ročníka IT správu celej škole. Totálne celej nie raz ani dva ani 10 krát som zostával do noci na škole aby mohli moji spolužiaci aj nespolužiaci pracovať na nových mašinkách ktoré došli z eurofondov holé bez SW atď.... samozrejme som to robil zadarmo a v podstate len preto, lebo ma to baví, no v konečnom dôsledku to tej škole brutálne pomohlo pretože ani vyučujúci informatiky nevedel nainštalovať windows ...
Napriek tomu na SŠ naučili celkom pekne základy CAD a C++ a popri IT administrácii samouk metódou mnoho ďalších vecí (napr ako nalikať inštaláciu win bez monitora )
No a VŠ ako píšem - ja som nad mieru spokojný, na to že to bolo "zadarmo" dostal som čo som mal + ak si chcel dostal si v praxi čo si chcel, k dispo je tam mnoho moderných labákov (bacha nie pre reg. cviká a ani sa nečudujem že sa do teraz vyučujú cviká na storočných merákoch - tak to má byť pretože moderné meracie prístroje prakticky fungujú samé prd sa pri nich človek naučí, no ak študent prejavil záujem dostal sa k dosť drahým a krásnym prístrojom o ktorých nikdy nepočul ). Ak chceš, dostaneš, ak nechceš dostaneš čo dostane každý, a teda nie moc.
- felipe25
- Pokročilý používateľ
To už je jej voľba - ak sa chce ihruškať s detičkami nech zostane, ak chce seriózne zarábať nech ide do vysokého školstva na poriadnu fakultu kde sa reálne rieši veda výskum (samozrejme nie pre SR ale zahr. projekty) a bude sa mať lepšie ako dobre. Samozrejme nie každý na to má.
ok - a potom aka kvalita ti ostane na ZS? ty si myslis, ze na ZS nemas schopnych talentovanych ludi schopnych mysliet? mas, ale ked ti odidu, co bude ucit ZAKLADNE UCIVO? ti najslabsi ucitelia /ziaci na vs/, co ledva presli rocniky na VS? ako potom chces docielit kvalitu?
vy tu davate take navrhy, ze koniec, vobec nepremyslate systematicky.
ako chces mat kvalitu vo VS, ked posielas schopnych ludi zo ZS prec na VS? premyslas pritom co si napisal? bo ja nechapem.
bud rad, ze na ZS mas schopnych ludi co este neodisli prec, aj vdaka schopnostiam a robia to co maju radi. lebo taki ludi to robia skor pre lasku k detom, ako pre peniaze. na ZS 1 stupen to tak musi byt, lebo inac by si sa osalel. ja som parkrat skolil ucitelov informatiku -word, ale takych co maju ovladanie PC 0bodov, a ver mi, ze nic tazsie neexistuje, ako ucit nieco niekoho od uplne nuloveho zakladu. A este je rozdiel ucit to 55r a 6r dieta ktore Vas ani nepocuva lebo ma vlastny svet....
ok - a potom aka kvalita ti ostane na ZS? ty si myslis, ze na ZS nemas schopnych talentovanych ludi schopnych mysliet? mas, ale ked ti odidu, co bude ucit ZAKLADNE UCIVO? ti najslabsi ucitelia /ziaci na vs/, co ledva presli rocniky na VS? ako potom chces docielit kvalitu?
vy tu davate take navrhy, ze koniec, vobec nepremyslate systematicky.
ako chces mat kvalitu vo VS, ked posielas schopnych ludi zo ZS prec na VS? premyslas pritom co si napisal? bo ja nechapem.
bud rad, ze na ZS mas schopnych ludi co este neodisli prec, aj vdaka schopnostiam a robia to co maju radi. lebo taki ludi to robia skor pre lasku k detom, ako pre peniaze. na ZS 1 stupen to tak musi byt, lebo inac by si sa osalel. ja som parkrat skolil ucitelov informatiku -word, ale takych co maju ovladanie PC 0bodov, a ver mi, ze nic tazsie neexistuje, ako ucit nieco niekoho od uplne nuloveho zakladu. A este je rozdiel ucit to 55r a 6r dieta ktore Vas ani nepocuva lebo ma vlastny svet....
Prosím ťa základné učivo ťa naučí aj cvičená opica v tom nie je žiadne umenie. Tam skôr fakt treba dáku tetu/uja ktorá/ktorý si rozumie s detmi a bude ich pozitívne motivovať k učeniu sa. Na to nemušíš mať nejaké brutálne vzdelanie veď pre dospelého človeka sú to bežné veci + objem toho učiva je tak malý a učivo je také triviálne že jeden učiteľ môže učiť x predmetov s dostatočnou kvalitou.
Sranda sa IMO začína na SŠ. - tam je to z mojích skúseností zlé, zlé zlé a ešte raz zlé (česť výnimkám a to že som ich stretol veľa je asi len moje štastie)
BTW - môjho deda som asi za dokopy 10 h naučil from 0 to hero how to use computer a browsuje si jak kráľ a vždy ma niečím prekvapí keď sa stretneme Ak máš skúsenosti, a bol si samouk - vieš veľmi dobre ako čo komu vysvetliť tak aby tomu najlepšie porozumel.
Odar: ++++1
Jo a nechcem vyznieť ofenzívne ale pre prečítaní tvojich múdrostí felipe25 som nadobudol pocit že práve ty akosi nechceš rozumieť tomu o čom sa tu bavíme a hlavne, prečo by mali preboha učiť také veci n SŠ alebo VŠ? SŠ ako aj VŠ sú snáď na niečo zamerané a podľa toho sa postaví aj osnova.
A aby aj mňa mohol niekto napadnúť - a asi ma veľa z vás za toto zožerie. IMO je systém Gymnázia úplne zlý... všeobecné vzdelanie s takmer nulovým focusom je fakt prespešné, hlavne pre absolvena, ktorý vie zo všetkého niečo no v praxi vie veľké nič
Sranda sa IMO začína na SŠ. - tam je to z mojích skúseností zlé, zlé zlé a ešte raz zlé (česť výnimkám a to že som ich stretol veľa je asi len moje štastie)
BTW - môjho deda som asi za dokopy 10 h naučil from 0 to hero how to use computer a browsuje si jak kráľ a vždy ma niečím prekvapí keď sa stretneme Ak máš skúsenosti, a bol si samouk - vieš veľmi dobre ako čo komu vysvetliť tak aby tomu najlepšie porozumel.
Odar: ++++1
Jo a nechcem vyznieť ofenzívne ale pre prečítaní tvojich múdrostí felipe25 som nadobudol pocit že práve ty akosi nechceš rozumieť tomu o čom sa tu bavíme a hlavne, prečo by mali preboha učiť také veci n SŠ alebo VŠ? SŠ ako aj VŠ sú snáď na niečo zamerané a podľa toho sa postaví aj osnova.
A aby aj mňa mohol niekto napadnúť - a asi ma veľa z vás za toto zožerie. IMO je systém Gymnázia úplne zlý... všeobecné vzdelanie s takmer nulovým focusom je fakt prespešné, hlavne pre absolvena, ktorý vie zo všetkého niečo no v praxi vie veľké nič
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
moj nazor je ze ucitel, lekar a politik by svoju pracu nemal robit ako robotu ale ako povolanie s odhodlanim, zadarmo a nezistne z odhodlania zlepsit spolocnost, a zrieknut sa akejkolvek odmeny ktora nesuvisi s ich rodinou. od statu by mali dostavat len zakladne zivotne potreby - zabezpecenie stravy, strechy nad hlavou a oblecenie, a mali by zakazanu mimopracovnu cinnost ako mat rodiny, zabavat sa, proste akykolvek pozitok. po urcitom case sluzenia ked uz nedokazu podavat pozadovany vykon by boli popraveni. lebo pri dnesnom stave ludia sleduju primarne vlastne dobro, a svoju pracu vnimaju len ako zdroj obzivy, preto nasa spolocnost tak vyzera ako vyzera. jednoducho z ludi treba vykorenit pocit vlastneho uvedomenia a existencie aby sa vedeli sustredit na dobro spolocnosti. nieco ako mravce napriklad.
- Odar
- Pokročilý používateľ
IMHO najvacsiu tragediu v pristupe ucenia informatiky vseobecne vidim v tom, ze sa to uci, ako basnicka zo Slovenciny. Mate onaky text. editor, verziu x.y. Kliknite menu to a to, tam mate hento a tamto, potom . . .
Zmeni sa verzia OS / editora a uzivatel, ktory to bol nauceny naspamat je strateny. Mojej mame, ktora taketo skolenia uz v preddochodkovom veku absolvovala dokonca staci, ze presuniete ikonu na desktope a je stratena Ten pristup by mal byt globalnejsi - nieco na styl - hocikde vo Win, ked kliknete pravym mysidlom, zobrazia sa moznosti, co vsetko mozte robit. Nie naucit sa natvrdo postupy, ale hladat postupy. Neviem? Dam do browsera, co chcem robit, problematiku si najdem a podla toho analogicky spravim ulohu. Lenze to by museli na tych skolach ucit rozhladenejsi ludia, nie pacienti, ktori sa to naucili naspamat a nie su schopni reagovat a akekolvek zmeny.
Zmeni sa verzia OS / editora a uzivatel, ktory to bol nauceny naspamat je strateny. Mojej mame, ktora taketo skolenia uz v preddochodkovom veku absolvovala dokonca staci, ze presuniete ikonu na desktope a je stratena Ten pristup by mal byt globalnejsi - nieco na styl - hocikde vo Win, ked kliknete pravym mysidlom, zobrazia sa moznosti, co vsetko mozte robit. Nie naucit sa natvrdo postupy, ale hladat postupy. Neviem? Dam do browsera, co chcem robit, problematiku si najdem a podla toho analogicky spravim ulohu. Lenze to by museli na tych skolach ucit rozhladenejsi ludia, nie pacienti, ktori sa to naucili naspamat a nie su schopni reagovat a akekolvek zmeny.
- felipe25
- Pokročilý používateľ
K tomu uceniu: ucil som ucitelov ako pisem, teda, skolil zaklady wordu. samozrejme, kazdy uz co to vedel (nemozu bez PC robit plany), lenze kazdy to vedel presne tak ako pises. Ze ikonka tu a tam.
Niekto ich to proste tak naucil, a starsi ludia si chcu dokonca pisat jednotlivve kroky!
Skus ich ist ucit, a zmenit system na ktory su nauceny. Nepreeberies ani 33% toho co mas, akzmenis system a pojdes na nich: nic si nepiste, otvorte si office z menu ponuky start. kym ti to najde posledny, prejde polhodina. proste, mas smolu.
mladez je naucena inac fungovat, tam je to prave o tom, ze sa naucia robit s PC praxou, nie pisanim a pod.
a hold, na VS to prebiehalo presne ako pises: word, hore je menu take a take, dole je toto a toto. dokonca si pamatam, ze som na VS mal raz hodinu informatiky bez PC... lenze ucitel sa ti musi prisposobit, ked vidi, ze mu dojde skupinka naucena na papieri postupu ako sa dostane na google.sk. a to ti poviem, ze ucit ucitelov je najhorsie co moze byt. pridu s vedomostami na urovni 0ny, a niektori ta pocas skolenia budu presviedcat, ze nemam pravdu a ze ju maju ioni lebo doma im to funguje inac. Skus sa hadat s ucitelom, ty si nula, on je niekto. Beriem, kym ten ucitel naozaj vie viac, ale ked vie velke H a ide sa hadat, tak to nie...
Niekto ich to proste tak naucil, a starsi ludia si chcu dokonca pisat jednotlivve kroky!
Skus ich ist ucit, a zmenit system na ktory su nauceny. Nepreeberies ani 33% toho co mas, akzmenis system a pojdes na nich: nic si nepiste, otvorte si office z menu ponuky start. kym ti to najde posledny, prejde polhodina. proste, mas smolu.
mladez je naucena inac fungovat, tam je to prave o tom, ze sa naucia robit s PC praxou, nie pisanim a pod.
a hold, na VS to prebiehalo presne ako pises: word, hore je menu take a take, dole je toto a toto. dokonca si pamatam, ze som na VS mal raz hodinu informatiky bez PC... lenze ucitel sa ti musi prisposobit, ked vidi, ze mu dojde skupinka naucena na papieri postupu ako sa dostane na google.sk. a to ti poviem, ze ucit ucitelov je najhorsie co moze byt. pridu s vedomostami na urovni 0ny, a niektori ta pocas skolenia budu presviedcat, ze nemam pravdu a ze ju maju ioni lebo doma im to funguje inac. Skus sa hadat s ucitelom, ty si nula, on je niekto. Beriem, kym ten ucitel naozaj vie viac, ale ked vie velke H a ide sa hadat, tak to nie...
Robil si niekedy s detmi? Podla tvojich nazorov som si isty, ze urcite nie? Ked budes mat na starosti kopec deti, alebo kludne bude stacit aj jedno tvoje vlastne, som zvedavy ci svoj nazor neprehodnotis. Pracovat s detmi je totiz nieco co by cvicena opica urcite nezvladla a zhadzovat ucitelov na uroven opice je dost trapne. Dufam, ze ten tvoj komentar je len vytrhnuty z kontextu.Broslowski napísal:Prosím ťa základné učivo ťa naučí aj cvičená opica v tom nie je žiadne umenie. Tam skôr fakt treba dáku tetu/uja ktorá/ktorý si rozumie s detmi a bude ich pozitívne motivovať k učeniu sa. Na to nemušíš mať nejaké brutálne vzdelanie veď pre dospelého človeka sú to bežné veci + objem toho učiva je tak malý a učivo je také triviálne že jeden učiteľ môže učiť x predmetov s dostatočnou kvalitou....
- felipe25
- Pokročilý používateľ
nechaj ho tak, chudaka, nech si mysli. dopadol by tak, ze by z prvackej triedy po prvej hodine vyletel a trhal si vlasy ...
asi to aj dovod, preco na I. stupni ucia hlavne zeny, a nie muzi.
a za ten biedny plat, plus mat 20-30deti v triede je na zosalenie.
realne, viac ako 8-10deti v triede ucitel nieje schopny zvladnut behom 45minut.,
pod zvladnutim chapem nielen ich nieco naucit, ale aj s kazdym "prebrat", ci to chape a pod. pri 25 ziakoch ma ucitel naozaj nadludsku ulohu, a to minister hovori ze chce viac ziakov v triedach, a nazory typu: ak to nevie naucit taky pocet je to zly ucitel. ha ha, hlavne ze v severskych krajinach je na ZS uplne iny pocet ziakov v triedach, asi vedia preco..
asi to aj dovod, preco na I. stupni ucia hlavne zeny, a nie muzi.
a za ten biedny plat, plus mat 20-30deti v triede je na zosalenie.
realne, viac ako 8-10deti v triede ucitel nieje schopny zvladnut behom 45minut.,
pod zvladnutim chapem nielen ich nieco naucit, ale aj s kazdym "prebrat", ci to chape a pod. pri 25 ziakoch ma ucitel naozaj nadludsku ulohu, a to minister hovori ze chce viac ziakov v triedach, a nazory typu: ak to nevie naucit taky pocet je to zly ucitel. ha ha, hlavne ze v severskych krajinach je na ZS uplne iny pocet ziakov v triedach, asi vedia preco..
No a opýtaj sa starých rodičov koľko ich bolo v triede a naučili sa všetci. Učiteľ bol autorita, na hodine držali všetci tlamu, lebo dostali jak na hodine, tak doma. A toto je najväčší problém na základných školách, mal som tú česť, síce len na krúžku, ale iné ako poďme sa hrať si nepočul. Namiesto toho aby niečo vyskúšal povie neviem a robí si svoje, osobne som po pár hodinách na nich prdel, a venoval sa tým čo mali o to záujem. Salám - párky, rešpekt 0 bodov.