turbo ja presne viem čo tým myslíš,... ale ja prenesiem na tom SSD za rok tak 7-8 TB a za rok ho určite vymením. Čítal som v obidvoch témach tvoje názory na výber SSD. Ale musíš aj ty uznať, že sa mi neoplatí vyhodiť o 40 eur viac, lebo to by bolo zbytočné. radšej dokúpim dalších 8 GB ram do noťasu.
Neviem čim to je ale mam tento disk len 128gb verzii inštalovany asi pred mesiacom nabehanich mam na nom 211 hodin ale total bite writen 5,15 TB trošku vela nie .Disk optimalizovany cez ssd fresh na disku je len system par aplikacii a jedna hra použivam eset a prehliadač mam chrom .ide o to že pri takom zapise mi kolko vydrži ked tu niektory pišu že za rok 5-6tb zapisanych na disk.
pozri, na tvoj problem sa neda jednoducho odpovedat. Mozes mat 4GB RAM a k tomu 30GB swap a hned je problem s nenazranymi zapismi na svete.
Nevidim dovod capat Chrome (a nic nepises o jeho nastaveniach) na SSD - ci sa ti stranka naladuje o polsekundu rychlejsie alebo pomalsie nikdy nespoznas. Zrejme mas v Chrome nahodenu standartnu cache, co moze byt cojaviem aj 10% kapacity disku. Nevieme kolko si nahraval filmov, mozno si nieco kopiroval a zabudol si to spomenut, stava sa mi to zakazdym ked sa snazim analyzovat nejaky sikovnejsi problem. atd, atd.
proste na tvoju vec nie je mozne doporucit nic ine, len... otvor si Task Manager, zalozka Processes (Procesy), v menu View (Zobrazit) si vyber funkciu Select Columns (netusim ako je to prelozene, "co zobrazit"), tam si navolit I/O Bytes Write - a pri kazdom procese sa ti v Task Manageri zobrazi pocet bajtov ktore ten proces zapisal a bude sa to aktualizovat v nejakych intervaloch zase podla nastavenia Task Managera, default tusim dve sekundy. Zoradit podla prislusneho stlpca, pozerat. To samozrejme negarantuje ze najdes vinnika pretoze toto ti ukaze len co sa deje so zivymi procesmi a nie co sa dialo vcera a pred tyzdnom, ale mohol by si to takto najst.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Turbo nechcel by si spísať zase nejaký taký dlhší príspevok ako šetriť SSD? Myslím napr takéto hentie finty ako píšeš teraz o chrome atď. Aby celkovo systém nezapisoval zbytočne tieto sračky a ako sa im vyhnúť a tak, čo ponastavovať, prenastaviť atď,... hm?
5,15 TB a nevies co si za tych 211 hodin robil? (online filmy, download..)
Ja mam chrome na ssdcku a ziadne extremne zapisy sa nekonaju.
w 8.1 e, eset endpoint
Preco z disku nepresunut uz uplne vsetko a nevystavit ho do vytrinky ked uz ho treba setrit? Kupil si ho aby ti zrychlil system, programy,.. tak ich tam nahadz a pouzivaj. Turbo na druhej strane pisal co mozes pre svoje ssd spravit aby ti vydrzalo vela rokov.
>> Turbo nechcel by si spísať zase nejaký taký dlhší príspevok ako šetriť SSD?
ono je to komplikovane, to sa proste neda zhrnut do dvoch paragrafov. Zivot ma naucil ze ludia dokazu so systemami spravit tolko nepochopitelnych veci - a potom sa cudovat - ze az.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.