Určite nie je poznať 4 ms vs. 1 ms. Ľudia nevedia o čom sa bavia, keď to takto interpretujú. Tie čísla znamenajú jednu a štyri
TISÍCINY sekundy. Ak toto niekto dokáže rozoznať a je to pre neho rozdiel medzi pomalosťou a rýchlosťou, tak môže ísť chytať guľky z kalacha medzi zuby. Je to proste mimozemšťan.
To čo ľudia vidia a cítia nie sú tieto čísla, ale celkový input lag a to je rozdiel. Tým chcem povedať, že papierová odozva v milisekundách nemá takmer žiadnu výpovednú hodnotu o celkovej rýchlosti panelu. Beztak sú to len čísla namerané pri zmene šedej farby /grey to grey/, pričom pri prechode medzi inými odtieňmi tam sú iné čísla. A to jak u TN, tak u IPS.
Dôležitý je celkový input lag a ten je tak kombináciou rýchlosti odozvy panelu /za aký čas dokáže panel rozsvietiť pixel z jednej farby na druhú/ + doba spracovania obrazu , tá býva často o dosť dlhšia než samotná odozva /čiže rozdiel v čase medzi tým keď grafika vypľuje frame a keď elektornika monitora to posunie panelu na zobrazenie. Čiže napr. monitor s uvádzanou odozvou 5 ms GTG môže mať vo výsledu celkový input lag aj 30 ms a to už sú čísla, ktoré začína bežný smrteľník cítiť. Niektoré na monitory zamerané weby to merajú /napr. TFT central/.
Všeobecne by som povedal, že panel s celkovým input lagom pod 10 ms je top na hranie, 10-15 je veľmi dobré, 15-25 je použíteľné, až nad 30 ms by som sa začal obávať, ak sa bavíme o causal hraní. Drtiči CS:GO a pod. by som povedal, že by sa mali držať do 15 ms a budú spokojní.
Ale je fakt, že aktuálne herné IPS sú z 99,9% strašný odpad /hrozné priesvitanie podsvietenia, mŕtve pixely, obnovovacia frekvencia na hranici fyzických možností panelov a z toho vyplývajúce "bugy"/. Stačí pregooglovať zahraničné fóra a je toho na tony. Možno tak jeden z 5 kusov toho istého modelu je použiteľný.
//edit: jo chalani ma predbehli.