ono mozno na zaciatok ti staci aj freezer 36 za 36€, take z najbeznejsich AIO mas Arctic liquid freezer 360 cca 100€, potom NZXT Kraken 280 za 150€.
Rataj ze so vzduchom bude mat 9700X aj 80-85°C, kde s krakenom 280 co maju 60°C, ono zalezi aky ma skrinka airflow, ale aky rozdiel to neviem, to ti uz neporadim
Diks cize vravis ze AIO za 100€ je rovnako dobre aj vykonovo aj vydrzou dajme tomu ako AIOcka za 140-160? Ze ci sa oplati priplacat si za to chladenie daco navyse. Tym myslim co som zatial zistil ze ono to funguje ako vodaro s pumpou a ide tam daka tekutina tak ze ci tie drahsie su lepsie zmaknute ci vydrzia viac ako je to napriklad pri ssd ze drahsie ma viac zapisov. Ci tie trubky a ten cely system je lepsi pri drahsich alebo ci tie lacne su rovnako dobre len nemaju niektore featury ako displej atd...Ako nepotrebujem displej len pozeram hlavne na kvalitu spracovania
skus pockat, nech ti poradia kto ma s tym skusenosti s montazou alebo predajom xy kusov, ja s tymto nemam priamu skusenost, len co som podchytil casom
podla gamersNexus napr postacuje podla vykonu aj ALF III 280 https://www.alza.sk/EN/arctic-liquid-fr ... 800587.htm s malym rozdielom oproti 360ke
potom to treba zladit so skrinkou, nemyslim farebne black/ black
aha wingo ma predbehol, Krakena dost kritizuju kvoli cene, zas ano ak netreba display, ze to nemas namiesto tv, tak Artic
Freezer 3 je paradny vodnik. Keby som nemal krakena, tak si ho tiez kupim. Kraken a urcite aj freezer bude overkill ci na 7800x3d ci 9800x3d. Na 9950x uz by som ho kupil, ale popravde ked ti raz cpu vydava 120w tepla a vodnik pojme 250-300w, tak je to zbytocne.
vyzera ze Artic 280 staci za tu cenu,
tu mali 360ku na 100% rpm (1900) a 52° co asi bolo aj hlucne https://gamersnexus.net/cpus/wasted-opp ... 7700x-more
ale kludne by stacil aj freezer 36 asi, len ci teploty fakt nebudu 70-80°+- neviem, co kremik znesie v pohode, mozno 70°, vyssie teploty mali 7600X a 7700X co pamatam do 90°
na pcmag 9700x testovali s Cooler Master Master Liquid PL240 flux a 71°C
a na techpowerup s noctuou D15 a 61°C
Aj "blbý" 7600X vie mať 95°C na NH-D14, teda záleží od toho koľko voltov tam púšťaš (alebo doska na automatike) a akú záťaž, môj má na automatike v hrách 65°C a v OCCT 95°C
Tam je problém prestup tepla z CPU do chladiča, nie výkon chladiča samotného Na akékoľvek AMD okrem možno 12- a 16-jadra bude Freezer 36 v pohode. Ale tak ak človek chce AIO, prečo nie, niekto ho chce už len kvôli dizajnu či lepšiemu prístupu do bedne bez vymontovania CPU chladiča. Teploty budú nižšie aj keď hluk nemusí lebo AIO má určitú minimálnu hladinu hluku kvôli pumpe, čo u vzduchového chladiča neplatí.