Mám Ultra 9 285K + MSI Ace Z890 takmer od prvého týždňa čo boli dostupné, hneď ako sa dalo som doplnil aj CUDIMM pamäte. Sprvu som si to zobral len na testy pre seba, chcel som vedieť, či je to naozaj tak zlé, skrátka urobiť si vlastný obraz.
No, nieje. A kor po posledných updatoch. Zapáčilo sa mi to natoľko, že som okolo toho postavil celý zvyšok a dnes už v podstate len s dočasnou 2080S čakám na 5090. Samozrejme boli tam nejaké pôrodné chyby, ale na 50/50 Workstation / hernú zostavu je to perfektné. Úprimne ma nejaké čísla vo FHD nezaujímajú, pod 4K sa na tom hrať aj tak nikdy nebude. Reálne tam ten výkon je, v PassMarku napr. cez 70k score a 5300+ single thread. Spotreba CPU pri hraní napr. Witcher III: WH je po štyroch hodinách hrania v priemere 72-80W. Teploty, bez akéhokoľvek ladenia, undervoltu, proste stock BIOS + XMP, aj v Prime95 tj. maximálny load na 12+ hodín, držia do 80°C na provizórnom testovacom okruhu s 1x360mm radiátorom. V praktickom použití sa aj pri hre ten CPU váľa na 53°C. 8400 MT/s pamäte postnú za pár sekúnd, absolútne stabilné (MemTest, TestMem5, Karhu, Aida, Prime). V kombinácii s Optane 905P ako OS drive som nezažil plynulejší chod OS.
Až bude hotovo, postnem celý build.
A to hovorím ako niekto, komu prejde za rok rukami trojciferné množstvo zostáv, v poslednej dobe s drvivou prevahou AMD. Skrátka mám možnosť porovnať. A keby niekto chcel otvárať túto tému, kúpil som to za vlastné peniaze ako FO, nie ako firemný náklad, nie ako pôžička na recenziu, skutočne nikto mi za tento shill neplatí. Ak nad Arrow Lake uvažujete ale nie ste si istí, dajte tomu šancu, ak Vás to neosloví tak to prinajhoršom proste do 14 dní vrátite