4GB RAM
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
napriklad mne potom ukazuje iba 2GBkajfun napísal:vsetci ktorym vista/xp/hocico ine ukazuje 3.2GB namiesto 4GB, kuknite si bios a hladajte polozku memory hole, memory mapping, memory remapping alebo nieco podobne. Zmente jej nastavenie a nabootujte system - mohlo by to pomoct.
proste 32b Win 4GB nenanutis
Spoiler: ukázať
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Presne tak, mne na mojom XP32-bit ukazuje 2.93 GB po vypnuti Remap, ak Remap zapnem, ukazuje len 2 GB.
- Martan
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 09. Jún, 2006, 02:00
Nebudem to tu pisat donekonecna ale tak co uz:
Na akomkolvek 32-bit op. systeme (nie len Windows), ma pc pristup do max. 4GB adresneho priestoru.
Akykolvek 32-bit op. system s takouto velkostou dokaze aj pracovat.
Problem je v tom akym sposobom hardware alokuje (prideluje) dany pamatovy priestor pre svoje potreby...
Hardware zvycajne potrebuje alokovat miesto v pamati pre veci ako je napr. PCI zbernica, BIOS, graficka karta a ine. Tento priestor alokuje z adresneho miesta ktore vsak nemusi byt podmienecne rovnake ako objem fyzickej pamati RAM, ktora je prave v pc nainstalovana. Tuto pamat alokuje od hora smerom nadol.
Takze problem, ktory vznika a ktory tu x-krat popisujete vznika jednoducho:
Pamatovy priestor vyhradeny pre hardware je napr. vo velkosti 500MB.
Fyzicka pamat ma velkost 4GB.
Tym ze velkost fyzickej pamati prave nainstalovanej (4GB) sa rovna adresnemu priestoru a tym ze dana pamat sa alokuje od hora smerom nadol vznika to, ze op. system "vidi" (ako aj vy) v tomto pripade iba 3.5GB pamate. Kedze hardware mu z adresneho priestoru 4GB "odkusol" spominanych 500MB.
Tym ze 32-bit system dokaze pracovat max. s 4GB pamate, ostatnu pamat za touto 4GB barierou ignoruje ("nevidi ju").
Nato bol vymysleny tzv. PAE (Physical Address Extension) prepinac, ktory je mozne aktivovat pri starte systemu a sluzi na odstranenie 4GB bariery pre op. system.
Opatovne sa vsak problem vracia spat k podstate kazdeho hardwaru nainstalovaneho v PC. Op. system dokaze pracovat iba z prostriedkami ktore mu "ukaze" BIOS daneho hardwaru. Ak teda dany hardware nepodporuje vacsi adresny priestor tak nemoze systemu danu skutocnost "oznamit".
Ak vsak hardware podporuje 36-bit PAE Intel rozsirenie alebo eqvivalent v podani AMD a v op. systeme je aktivovany PAE prepinac je mozne "vidiet a pracovat" s vsetkou dostupnou pamatou.
HOWGH!!
[LINK 1.] [LINK 2.] [LINK 3.]
Na akomkolvek 32-bit op. systeme (nie len Windows), ma pc pristup do max. 4GB adresneho priestoru.
Akykolvek 32-bit op. system s takouto velkostou dokaze aj pracovat.
Problem je v tom akym sposobom hardware alokuje (prideluje) dany pamatovy priestor pre svoje potreby...
Hardware zvycajne potrebuje alokovat miesto v pamati pre veci ako je napr. PCI zbernica, BIOS, graficka karta a ine. Tento priestor alokuje z adresneho miesta ktore vsak nemusi byt podmienecne rovnake ako objem fyzickej pamati RAM, ktora je prave v pc nainstalovana. Tuto pamat alokuje od hora smerom nadol.
Takze problem, ktory vznika a ktory tu x-krat popisujete vznika jednoducho:
Pamatovy priestor vyhradeny pre hardware je napr. vo velkosti 500MB.
Fyzicka pamat ma velkost 4GB.
Tym ze velkost fyzickej pamati prave nainstalovanej (4GB) sa rovna adresnemu priestoru a tym ze dana pamat sa alokuje od hora smerom nadol vznika to, ze op. system "vidi" (ako aj vy) v tomto pripade iba 3.5GB pamate. Kedze hardware mu z adresneho priestoru 4GB "odkusol" spominanych 500MB.
Tym ze 32-bit system dokaze pracovat max. s 4GB pamate, ostatnu pamat za touto 4GB barierou ignoruje ("nevidi ju").
Nato bol vymysleny tzv. PAE (Physical Address Extension) prepinac, ktory je mozne aktivovat pri starte systemu a sluzi na odstranenie 4GB bariery pre op. system.
Opatovne sa vsak problem vracia spat k podstate kazdeho hardwaru nainstalovaneho v PC. Op. system dokaze pracovat iba z prostriedkami ktore mu "ukaze" BIOS daneho hardwaru. Ak teda dany hardware nepodporuje vacsi adresny priestor tak nemoze systemu danu skutocnost "oznamit".
Ak vsak hardware podporuje 36-bit PAE Intel rozsirenie alebo eqvivalent v podani AMD a v op. systeme je aktivovany PAE prepinac je mozne "vidiet a pracovat" s vsetkou dostupnou pamatou.
HOWGH!!
[LINK 1.] [LINK 2.] [LINK 3.]
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Ja osobne som prepinacom /PAE nic neziskal a presiel som rovno na 64-bitove XP.
Ak by mi system detekoval 3,5 GB ako niektorym, ostal by som na 32-bitovej verzii.
Ak by mi system detekoval 3,5 GB ako niektorym, ostal by som na 32-bitovej verzii.
- Martan
- Používateľ
Zrejme si to vobec necital.andydul napísal:Ja osobne som prepinacom /PAE nic neziskal a presiel som rovno na 64-bitove XP.
System s tym nic nema. Tvoj hw je na vine!
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Nemusis citovat predchadzajuci prispevok - a cital som to.
Len konstatujem skutocnost, ze mne pracuje len 2,93 GB.
Len konstatujem skutocnost, ze mne pracuje len 2,93 GB.
- Martan
- Používateľ
Vy dvaja ste sa nasli...
NETcafeLV:
Ak by som mal zacat urazat ja teba neskoncilo by to dobre, tak tu laskovo ty "nesaskuj"!
K teme si toho napisal teda vela prinosneho si totalne OT.
Nikrolino:
Dalsi exot, ktory zbiera prispevky...
Neda mi to nereagovat, lebo ked vidim kam toto forum speje s prichodom takychto uzivatelov je nieco strasne. Clovek sa tu snazi nieco napisat aby to druhy pochopili, da si s tym namahu to prelozit. A niake individua z hornej dolnej tu vedia napisat akurat tak nezmyselne prispevky!
Este doplnim, ze sa nesnazim vyvolavat niaky flame ale nenecham sa tu urazat od niekoho co ani nevie predniest rozumne argumenty !!
Nech to potom niaky mod premaze lebo to tu nema co hladat...
NETcafeLV:
Ak by som mal zacat urazat ja teba neskoncilo by to dobre, tak tu laskovo ty "nesaskuj"!
K teme si toho napisal teda vela prinosneho si totalne OT.
Vies ty vobec co znamena slovko "Dedukcia" ? Zrejme nie, lebo to co si napisal nedava vobec zmysel, ale sak hlavne, ze sme zdravy ze...NETcafeLV: napísal:tak preco kazda hra je schopna vydedukovat LEN 2GB ram?
Nikrolino:
Dalsi exot, ktory zbiera prispevky...
Neda mi to nereagovat, lebo ked vidim kam toto forum speje s prichodom takychto uzivatelov je nieco strasne. Clovek sa tu snazi nieco napisat aby to druhy pochopili, da si s tym namahu to prelozit. A niake individua z hornej dolnej tu vedia napisat akurat tak nezmyselne prispevky!
Este doplnim, ze sa nesnazim vyvolavat niaky flame ale nenecham sa tu urazat od niekoho co ani nevie predniest rozumne argumenty !!
Nech to potom niaky mod premaze lebo to tu nema co hladat...
takze mam teraz 2x1gb ram.idem kupit dalsie 2x1gb ram tej istej znacky a 800mhz. mam nainstalovanu vistu 32bit, uz viem ze mi treba dat 64 bit vistu,otazka je..musim aj v biose nieco nastavit aby mi slo 4gb ci pojdu automaticky??a ci aj vista 64 potom plne vyuzije 4gb ram
PC: CPU: AMD Ryzen 5 1600 | MB: Gigabyte B450M DS3H | Monitor: 27" HP 27fw | SSD: GIGABYTE NVMe 256GB SSD | HDD: WD RED 6TB | RAM: HyperX 16GB KIT DDR4 2666 MHz CL16 FURY series | VGA: GeForce GTX 1050Ti 2GB GDDR5|OS: Windows 11 64-bit
NB ACER ASPIRE E17: CPU: Intel Core i5-7200U | Displej: 17.3" 1920x1080 FHD| SSD: Transcend MTS420 M.2 SSD 240 GB | HDD: Seagate 1TB | RAM: 2x8 GB DDR4 2400MHz | VGA: GeForce 940MX 2GB GDDR5|OS: Windows 10 64-bit | Repro: Home Theater LG BH7430P
MOBILE: IPhone 14 128GB blue
NB ACER ASPIRE E17: CPU: Intel Core i5-7200U | Displej: 17.3" 1920x1080 FHD| SSD: Transcend MTS420 M.2 SSD 240 GB | HDD: Seagate 1TB | RAM: 2x8 GB DDR4 2400MHz | VGA: GeForce 940MX 2GB GDDR5|OS: Windows 10 64-bit | Repro: Home Theater LG BH7430P
tak dosku mam MSI K9NNeo nForce550,,a ta podporuje max 4gb ram..tak hadam mi aj bios ukaze 4gb.
PC: CPU: AMD Ryzen 5 1600 | MB: Gigabyte B450M DS3H | Monitor: 27" HP 27fw | SSD: GIGABYTE NVMe 256GB SSD | HDD: WD RED 6TB | RAM: HyperX 16GB KIT DDR4 2666 MHz CL16 FURY series | VGA: GeForce GTX 1050Ti 2GB GDDR5|OS: Windows 11 64-bit