Nie, nie je to pravda. Netienený kábel môže mať problémy so správnosťou prenosu. Nesprávne použitý tienený kábel však bude mať problémy so správnosťou prenosu.
Odznelo tu už veľmi veľa a s veľmi málo čím môžem súhlasiť. Zabŕda sa do tém elektrických, pritom mám z reakcii pocit, že to nepíšu elektrikári a hromadia sa hlúposti...
Môžem súhlasiť iba s týmto:
Mumak napísal: Ne 14. Jún, 2026, 12:46Tieneny kabel je tieneny, pretoze je TIENENY, teda nejde len o uzemnenie, ale o tienenie vonkajsich interferencii.
vaanja2026 napísal: Ne 14. Jún, 2026, 14:15info od AI, kde ma varuje: Dôležitá podmienka: Aby FTP tienenie fungovalo, celá sieťová trasa musí byť uzemnená.
Dotaz navyše znel - kábel pre sieťové spojenie jednoduchej domácej počítačovej siete v dĺžke 25m.
No poviem vám - zopakujem sa - s rizikami, o ktorých viem, by som tienený kábel neodporučil.
Dopytovateľ však spomína Cat6A kábel, s čím môžem len súhlasiť. Cat5 / 5E dnes asi ťahať za tú cenu už asi ozaj radšej nie, Cat6 áno, Cat 7 a vyššie si domov, dúfam, nikto nenatiahne. Dúfam len pre toho chudáka, čo by to doma naťahoval, maskoval a krimpoval. Cat6 asi v dnešnej dobe bežne naozaj netienený nekúpi. To ale neznamená, že sa problematika tienenia môže odignorovať. Nie, nemyslím si. Problémy s ignoráciou tienenia sú a budú, len sú tie problémy často prehliadané, alebo ani nevznikne potreba ich odstraňovať...
Priemysel som spomenul preto, že v tom prostredí pracujem a tam chyby tienenia odpúšťané nie sú...
Ukázal by som vám nejaké situácie, kedy sa rozum zastavuje...
Čo dorobí s posielanými dátami decentralizovanou perifériou PLC umiestnenou na ramene robota elektrostatické pole, ktoré vzniká roztvorením formy vstrekolisu na odoberanom plastovom diely. Všetko - lis, robot, automatizácia, ..., samozrejme, uzemnené a uzemnené správne.