tak ako píše Gabo a Monster, ide o to čo v tej bedni je. ak sa tam točí nejaký box alebo aj high-end chladič na full otáčkach kvôli OC, tak tlmiaca pena má minimálny účinok /resp. účinok má, ale subjektívny dojem z hluku to nijako nevylepší/, aerodynamický hluk sa potlačiť nedá, keďže aspoň v jednom mieste musí cez skriňu von z nekrytého otvoru. pena má význam tam, kde sa naozaj ide s úrovňou otáčok na nepočuteľnú úroveň. ak nahodíš 3-4 fany na 500 rpm, tak povedzme vo večernom tichu pri práci, keď žiadny iný ambient hluk zostavu neprehluší znamená pena rozdiel na úrovni desiatok percent, čo sa týka subjektívneho pocitu. samozrejme aj skrinka bez peny bude s fanmi na 500 rpm tichá, pre 95% ľudí až nepočuteľná za každých okolností. ale pena v tomto prípade spraví naozaj veľa. rovnako tak bude 3000 otáčkový box hlučný v jednom aj druhom prípade. ale komu ide naozaj o maximalistické stíšenie, tlmiaca hmota má veľký podiel na výslednom efekte. samozrejme ak sú črevá vyskladané tak ako treba. osobne nechápem prečo si niekto kupuje R3, odzáslepkuje všetko, nahodí tam 6 fanov, ďalšie 2 na NH-D14 na 1300 rpm + nejaké urevané na grafike. a potom si myslí, že by to mal kúsok lepenky na bočnici spraviť nepočuteľné.
ja napr. už istý čas plánujem pracovnú zostavu v Temjin TJ08-E, mám konkrétnu predstavu... pasívny SS X hore s prirodzeným sálaním tepla von cez strop /ideálna pozícia pre chladenie/, jeden SSD bez HDD, tým pádom kôš na disky preč a ideálny ofuk zpredu, v bedni hore nohami mATX doska s i7 3770K a pasívom asi z Phanteksu /veľmi dobre vychádza z testov v pasívnom režime/nad neho nejaká lowend nvidia s Accelerom S1 Plus tiež pasívne /tu chladeniu CPU pomôže, že ho grafa kvôli orientácii dosky nebude vyhrievať zospodu/, dozadu Noiseblocker na 400 rpm a vpredu stock fan preč a 140-ka Noisblocker tiež tak podobne + celé vystlať penou... tomuto ja vravím tichá zostava, nie že niekto nahodí hocičo to vystlanej skrine a čaká na efekt.
len keby som pako nebol ešte občas závislý na gamingu, dávno by to u mňa stálo.