Oplatí sa dať TV do opravy alebo kúpiť nový?
- martin0134
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 17. Apr, 2009, 15:13
Re: Oplatí sa dať TV do opravy alebo kúpiť nový?
Cez komp pozerám na telke filmy , youtube , sem tam photoshop ale ten skôr cez monitor.
V kompe mám momentálne I5 6600 , 24 gb ram a dosku ga-b150m-d3h
Ce adapter DP -> HDMI mi to pôjde len na 60 hz bez podpory veci ako HDR nie ?
PS: pôjde mi prehrávať z počítača cez telku aj videa ktore podporuju napr. HDR 10 ? Aby som tu TV využil naplno . A ja všetko väčšinou púšťam priamo z PC
V kompe mám momentálne I5 6600 , 24 gb ram a dosku ga-b150m-d3h
Ce adapter DP -> HDMI mi to pôjde len na 60 hz bez podpory veci ako HDR nie ?
PS: pôjde mi prehrávať z počítača cez telku aj videa ktore podporuju napr. HDR 10 ? Aby som tu TV využil naplno . A ja všetko väčšinou púšťam priamo z PC
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Tak ale filmy a YouTube ti stačí aj tých 30hz staci na tom hdmi nie? A keď nie tak chod cez DP s 60hz, pri správnom nastavení ti to pri filme aj tak prepne na 24hz judder free a si vysmiaty. Aj HDR by tam malo ísť.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
Ten TV aj pri youtube aj pri filmoch bezi na nativnej frekvencii. Teda 100 resp. 120 Hz. Resp. 50/60 ak je to nizsi model.
Pozerám že DP adaptér aj tak nepripadá do úvahy, doska nemá DP konektor
A RTX2000 séria tiež nepripadá do úvahy ak chceš 4K@120Hz lebo má len HDMI2.0b, nie HDMI2.1
A prípadný upgrade na Intel 12th gen aj keď cenovo by nebol o moc drahší oproti dGPU (120€ i3 12100 + 60€ lacná DDR4 doska) a pomohol by aj s Photoshopom má ten problém že dosky podporujú cez HDMI len 4K@60Hz. Šlo by tam využiť ten DP adaptér a išlo by aj 4K@144Hz, len dosky s DP sú o niečo drahšie, rátaj minimálne 80€ + ďalších 20+€ za adaptér.
Čiže najlacnejšie riešenie je asi kúpa bazárovej RX6600 ak chceš 4K@120Hz, pozerám že idú po cca 120-150€, alebo priplatiť ešte niečo viac na RTX3060. Neviem či vo Photoshop robíš niečo čo by vedeli GPU akcelerovať a ktoré GPU sú podporované, tam sa musíš rozhodnúť či je pre teba dôležité mať nVIdia GPU alebo nie.
A RTX2000 séria tiež nepripadá do úvahy ak chceš 4K@120Hz lebo má len HDMI2.0b, nie HDMI2.1
A prípadný upgrade na Intel 12th gen aj keď cenovo by nebol o moc drahší oproti dGPU (120€ i3 12100 + 60€ lacná DDR4 doska) a pomohol by aj s Photoshopom má ten problém že dosky podporujú cez HDMI len 4K@60Hz. Šlo by tam využiť ten DP adaptér a išlo by aj 4K@144Hz, len dosky s DP sú o niečo drahšie, rátaj minimálne 80€ + ďalších 20+€ za adaptér.
Čiže najlacnejšie riešenie je asi kúpa bazárovej RX6600 ak chceš 4K@120Hz, pozerám že idú po cca 120-150€, alebo priplatiť ešte niečo viac na RTX3060. Neviem či vo Photoshop robíš niečo čo by vedeli GPU akcelerovať a ktoré GPU sú podporované, tam sa musíš rozhodnúť či je pre teba dôležité mať nVIdia GPU alebo nie.
Spoiler: ukázať
- martin0134
- Používateľ
Ďakujem všetkým za rady musim si to premyslieť ako to urobiť aby som mal aspon tých 60 hz. Máš pravdu ta moja doska nema DP
Chcem sa ešte spýtať. Už mi to urobilo viac krát že mam zapnutú telku cez komp a počas používania mi preblikne na sekundu čierny obraz a napíše mi v rohu rozlíšenie a frekvenciu . Akoby sa na sekundu odpojil a znova pripojil ku kompu . Kde si myslíte že môže byť problem ? Lebo už pár krát to urobilo . Myslím ,že ta nízka frekvencia by toto nemala spôsobovať či?
Chcem sa ešte spýtať. Už mi to urobilo viac krát že mam zapnutú telku cez komp a počas používania mi preblikne na sekundu čierny obraz a napíše mi v rohu rozlíšenie a frekvenciu . Akoby sa na sekundu odpojil a znova pripojil ku kompu . Kde si myslíte že môže byť problem ? Lebo už pár krát to urobilo . Myslím ,že ta nízka frekvencia by toto nemala spôsobovať či?
Frekvenciou by to nemalo byť, skôr kábel alebo grafika - problém s HW, problém s ovládačmi, vzájomná mierna nekompatibilita GPU-TV...
- martin0134
- Používateľ
Tak som zistil že mam integrovanú grafiku Intel HD 530 ktora podporuje 4 k v 60 Hz ale doska ktoru mam má len hdmi 1.4 port
- martin0134
- Používateľ
Táto karta by nestačila na tie moje potreby ?
https://m.alza.sk/sapphire-pulse-radeon ... p9EALw_wcB
https://m.alza.sk/sapphire-pulse-radeon ... p9EALw_wcB
Hej, najlacnejšia nová s podporou HDMI 2.1
Ešte Intel Arc A380 by bola zaujímavá voľba ale má len HDMI 2.0b takže nič z toho, iba ak cez adaptér z DP.
Ešte Intel Arc A380 by bola zaujímavá voľba ale má len HDMI 2.0b takže nič z toho, iba ak cez adaptér z DP.
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Ked uz ide kupovat grafiku, mozno by som skor zobral nieco, co mu posluzi do buducna a nech naplno vyuzije vyhody toho, ze videa prehrava z PC. Neviem, ako je na tom ta RX6600 s hlukom (maly chladic s malou vrtulkou), ale minimalne nema HW dekodovanie AV1 kodeku a jeho CPU to asi prilis nezachrani v SW dekodovani. Nie je to nejaky rozsireny kodek a aj zalozne Bluray ripy su vacsinou v H264 ci H265, ale je dobre mat pokryte vsetky alternativy. Podla terajsieho PC pan veduci asi nie je velky fanusik upgradovania, tak by som kupil grafiku, co posluzi na najblizsie roky, tj. za mna:
Arc grafiky by default maju na HDMI vystupe 4K60 signal. Ak by chcel ist vyssie (4K120), tak musi mat konkretny model, ktory pouziva LSPCon chip, ktory konvertuje DP signal do HDMI 2.1. Myslim, ze Intelacke A750/A770 grafiky to maju, i ked nerozumiem presne tejto informacii na Intel webe - ci maju naozaj HDMI 2.1, alebo len nejaky fake HDMI signal cez DP.
- HDMI 2.1, of course.
- Samozrejme ticha v idle a pri prehravani videa (fan stop).
- Dostatocne vykonna na madVR NGU upscaling ci MPC Video Renderer, ktory ma pripadny bonus vo forme RTX Video Super Resolution, coby celkom pouzitelny vylepsovac videa - zavisi samozrejme od konkretneho videa.
- Idealne HW dekodovanie AV1 (RTX 3000, Intel Arc, RX7000), lebo inak je to celkom bieda.
Arc grafiky by default maju na HDMI vystupe 4K60 signal. Ak by chcel ist vyssie (4K120), tak musi mat konkretny model, ktory pouziva LSPCon chip, ktory konvertuje DP signal do HDMI 2.1. Myslim, ze Intelacke A750/A770 grafiky to maju, i ked nerozumiem presne tejto informacii na Intel webe - ci maju naozaj HDMI 2.1, alebo len nejaky fake HDMI signal cez DP.
Hej Radeon RX6400 nemá AV1 decode (RX6600 ho už ale má, pomýlil si si modely), úplne som na to zabudol ale tak zase HW podpora AV1 decode IMHO nie je kritická vec, skôr nice to have lebo obsah čo je v AV1 je aj v iných kodekoch a aj dlho bude, oprav ma ak sa mýlim. Arc by bola zaujímavá alternatíva, a má tiež myslím najkvalitnejšie enkodéry ak chce konvertovať video, ale tie lacné nemajú zase HDMI 2.1 a to chce. V podstate žiadny Arc nemá natívnu podporu HDMI 2.1, aj tie čo ho majú tak majú integrovaný rovnaký čip ako je v tých DP->HDMI adaptéroch.
Takže alternatíva Arc 380 + adaptér, lacnejšie ako kupovať vyššie drahšie modely ktoré nevyužije. Alebo bazár.
Takže alternatíva Arc 380 + adaptér, lacnejšie ako kupovať vyššie drahšie modely ktoré nevyužije. Alebo bazár.
- martin0134
- Používateľ
Čo by bolo pre moje účely lepšie Intel Arc 380 + adaptér alebo tuto som našiel repasovanu RX 6600 ( neviem či sa toho báť ) za dobru cenu ?
https://allegro.sk/produkt/graficka-kar ... d6604cf017
https://allegro.sk/produkt/graficka-kar ... d6604cf017