LOLEQ RANT INBOUND!
Tak, ja som s Gigabyte FV43U už hotový, pár hodín prešlo a tak isto ma prešla aj naň chuť. Neodporúčam ho a som si temer istý, že rovnaké budú aj všetky ostatné voľby od Aceru a Asusu.
Ak niekto chce 40-43" moňas teraz, tak nech si kúpi najlacnejšiu Samsung 4K TV a ak chce niečo lepšie, tak nech si počká na budúci rok, vyzerá, že až vtedy sa dočkáme 42" modelu ale možno bude aj niečo od iných výrobcov.
Ako pár poznámok pre porovnanie:
- moňas má silný zelený odtieň pri pozeraní naň z uhlu a taktiež má farebnú kalibráciu s extrémnym zeleným odtieňom, nastavenie bielej v custom režime je možné ale ja som si všimol, že ak stiahnem zelenú príliš (ale stále nie je tam, kde by som ju chcel mať), tak už neviem červenú a modrú dobre vylevelovať, aby to vyzeralo dobre
- pozorovacie uhly subjektívne citeľne horšie ako pri Ťamťung telke, shift čiernej do sivej pri pozeraní z uhla (rozumej, že máš to v normálnej stolovej vzdialenosti, si vycentrovaný a vidíš, že smerom k okrajom sa už čierny obraz zosvetľuje) viac znateľný
- úroveň čiernej podľa profilu bola extrémne mätúca, lebo tá sa viacmenej nastavuje ako cez Hernú sekciu > Black Equalizer, tak cez Picture > TvojProfil > Advanced contrast a potom tam je ešte pri každom profile ešte "DCR", k čomu manuál hovorí "Adjust the black level of the image to achieve the optimum contrast."- čo je správne nastavenie čiernej?
- nastavovacie peklo, je tam 10 farebných profilov a každý s prepáčením na kkt, všetky okrem defaultného (a pozor, default nie je Standard ale "Green" ale nie ako farba ale ako nejaký saver, ktorý si zvolili, aby mohli udať ideálnu spotrebu); nastavenia, vetvenie, rozdelenie nastavení je mätúce a ledva po dvoch hodinách neustalého nastavovania som sa naučil, že kde čo je
- ovládač a navigácia po OSD je ale super, bol som spokojný
- 120/144Hz je lahoda
- HDMI 2.1 (teraz už s určitosťou, že je to plný 40Gbps port)
- overdrive sa mení už pri prepínaní medzi režimami, takže výsledok vidno live, čo bola fantázia, neskutočne to zjednodušilo hľadanie rozdielov (koho by to zaujímalo, tak Balanced režim je najlepší, ghosting je tam nejaký stále ale spolu so 120+Hz to vytvára vynikajúci zážitok a to sa ani zďaleka nedá porovnávať s odozvami 60Hz panelu)
- je ľahký (pozitívum), rivalovia sú ťažší a aj balenie je menšie a ľahšie - I like it, výstuže vo vnútri vyzerajú byť dostatočné, takže nemal by byť problém s poškodením pri preprave
- totálne chýbajúce podrobné vysvetlenie jednotlivých nastavení v nastaveniach obrazu, je tam 13 nastavení a k väčšine len generický popis a keďže každý farebný profil má tieto hodnoty inak pomixované, tak by mňa osobne zaujímalo, že ktorá hodnota je referenčná - také info tam samozrejme nie je
- bugy - v živote som nezažil bug v OSD, tu rovno najotravnejší - ak raz v profile, kde vieš meniť farebný priestor (sRGB, AdobeRGH, DCI-P3) zmeníš profil na sRGB, tak sa ti zamkne polovica nastavení vrátane toho nastavenia pre priestor, takže ak by si chcel ísť späť na Auto, tak už nevieš + keď sme pritom, vyzerá to tak, že moňas ako "Auto", resp. default používa AdobeRGB..why? vieme dobre, že Windows a hry (ak neriešime HDR) sú v sRGB priestore a ešte aj ich zbytočný kalibračný report na A4 neuvádza, že v akom nastavení to bolo robené (v default ako to príde k človeku, či v sRGB farebnom profile alebo nejakom custom s sRGB priestorom? To nikto nevie a nevieš takto ani, že čo je ten "dokonalý" profil, podľa čoho bol moňas kalibrovaný, aby si vedel začať upravovať nastavenia z toho perfektného bodu.
Našlo by sa toho viac ale už ma bolí nad nim premýšľať, už nech je preč. Bohužiaľ musím čakať na OLED, ten vyrieši všetky problémy s pozorovacími uhlami (t.j. VA panel zosvetľuje čiernu už medzi 15-20° od kolma a OLED až od 70°, takže viacmenej nikdy pri normálnej i nenormálnej vzdialenosti i polohy.
A teraz všeobecne, môže mi niekto, prebohaživéhomazaretskéhonarodenéhoinenarodenéhoukrižovanéhoizavaránehoakokysléuhorky, povedať, že načo vôbec máme HDR? Zapnutie/vypnutie v moňase je v pohode, nerobí to neplechu ale vo Windowse sa to preboha nemôže ani zapnúť, veď to úplne vymyje obraz od čiernej a celý obraz vyzerá ako

. Či v hrách by to bolo lepšie, resp. tam by sa celý rozsah jasu a farieb upravil korektne? Ja som nemal ani odvahu to skúsiť v hre (popravde som na to zabudol a potom sa mi to už nechcelo znovu rozbaľovať).