Parádna recka ako vždy.
No, nemôžem povedať, že by som bol sklamaný, ale predsa čakal som ešte o malý chlp viac.
Aj keď ťažko povedať či oprávnene, lebo v porovnaní s NH-D14 je tam evidentný progres, pekne to vidieť na testoch pri rovnakej hlučnosti - rozdiel 4°C je dosť. To je podobný rozdiel ako medzi NH-D14 a U12P, čo je high-end vs. vyššia stredná trieda. Vyzeralo by to ale ešte lepšie, ak by pri rovnakej hlučnosti D15 tromfol aj Silver Arrow, to bolo to v čo som dúfal. Aj keď jak vždy vravím, tie TR rapkáče si spájať s tichým chodom nie je vôbec na mieste, nehovoriac o problémovej regulácii na nižšie otáčky. Len proste na papieri to vyzerá jak to vyzerá a to ma štve.
Ináč je evidentné, že NH-D15 triafa sweetspot čo sa týka otáčok. Je zaujímavé porovnať teploty s SB-E pri max. výkone aj auto regulácii, 2°C rozdiel v teplote a 14 dBA v hluku, nie je o čom. Tých 2500 rpm je tam úplne zbytočných na Silver Arrow. Možno keby sa hnalo OC celkom do extrému, ale aj tak mám skôr pocit, že u takto "predimenzovaných" pasívov v istom momente už je skôr limitom účinnosti nie prietok ani plocha rebrovania, ale rýchlosť akou dokáže odísť teplo zo základne do rebier. Chcem tým povedať, že paradoxne čím vyššie otáčky, tým menej času zostáva chladiču na to, aby dokázal rozviesť teplo po celej svojej ploche, v istom momente potom už začína pracovať len časťou svojej plochy a efektivita chladenia sa prudko znižuje /myslím tým pomer výkon/hluk/. To je asi momentálne najväčšia výzva pre výrobcov chladičov, ako zrýchliť prenos tepla zo základne do celej plochy pasívu.
No... v podstate je to dôstojný nástupca NH-D14 a určite bude aj úspešný. Nie je to revolúcia, ale je to solídna evolúcia a o kvalite sa tu fakt netreba baviť. Čo mňa najviac teší je, že ešte viac než na max. výkon sa myslelo na výkon pri nízkych otáčkach. Keby som to u seba v bedni akurát nezladil do farby, určite by už Gabovi visela objednávka.
//edit: Ozaj Ľubo, ešte som zabudol, dík za info o výške kompatibilných RAM. Sa trochu sekli v Noctua, to nebýva zvykom.