Elektromobilita a vsetko okolo nej

Diskusie o automobiloch, dopravných predpisoch, motocykloch, a iných témach súvisiacich s dopravou.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Elektromobilita a vsetko okolo nej

Príspevok od používateľa mp3turbo »

metodika vypoctu marzovosti je nesmierne zlozita, to nedokaze povedat nikto... ani automobilka sama, ake presne ma naklady. Navyse tie naklady sa menia v case s poctom vyrobenych kusov.

Zober si homologizaciu : stoji ta vymyslim si 100 milionov eur. Cely proces od A do Ž, vidis uz aj tu je obrovska otazka ake vsetky naklady do toho zahrnies. Nech 100mega. Vyrobis milion kusov auticok, to mas 100 eur na kus. Vyrobis predas dva miilony kusov, hops zrazu je to len 50 eur na auticko. Tie homololo naklady sa totiz uz nezmenia, boli zaplatene dopredu pred seriovou vyrobou.

A takychto poloziek mas na aute strasne vela. Co takto platy sudruha riaditela, vies povedat ake bude mat odmeny buduci rok ? Vies povedat kolko kusov presne vyrobis buduci rok, teda aky bude trh ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
tron44
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Dec, 2016, 00:43

Príspevok od používateľa tron44 »

toto stale nedokažu niektorí pochopiť že Tesla permanentne pracuje na znižovaní nákladov, preto môže zlavnovať a držať si najvyššie marže.

Presne o tom bolo aj nedavne vytriezvenie v Toyote po rozobratí modelu Y
https://www.autonews.com/manufacturing/ ... -about-evs

tiez treba dodat že napr v Berline zatial iba zo zadným castingom v Texase už vyrabaju predny aj zadny casting + štruktural pack pre baterie vysledkom je lahšie, tuhšie auto sa nižšie naklady.

to to vysvetľuje aj expert ktory sa živý rozoberaním a nacínovaním sučiastok https://youtu.be/G4ZcxeRq2Io
tron44
Používateľ
Používateľ

mp3turbo napísal: Ne 12. Mar, 2023, 22:55 metodika vypoctu marzovosti je nesmierne zlozita, to nedokaze povedat nikto... ani automobilka sama, ake presne ma naklady. Navyse tie naklady sa menia v case s poctom vyrobenych kusov.
tak to je pekna blbost, každa verejne obchodovana firma je povinna kvartalne reportovat detailne finančne vysledky, ktore sa fakt netvoria tak ako to funguje na slovensku že odbrucha tam nahadžem nejake čísla .. Tieto reporty su verejne a analyzujú ich stovky expertov/investorov ale aj lajkov https://ir.tesla.com/sec-filings#groups ... years=2022
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> každa verejne obchodovana firma je povinna kvartalne reportovat detailne finančne vysledky,

ja som pisal ze to takto nie je ?

Napisal som presne co som napisal. Ani automobilka sama nevie na halier, ake ma naklady na kus vyrobeneho auta. Je to nesmierne zlozity prepocet, plus sa tie cisla menia s poctom vyrobenych kusov co je system ktory som popisal. Takze ked Tesla dnes povie, ze jednu Ypsilonku vyrobi za vymyslim si 39.000 eur, o polroka to uz neplati a cislo bude inaksie. Mozno 35000, mozno 42000.

Ja som nikdy netvrdil ze firmy nezverejnuju svoje vysledky. Nikde som netvrdil ze firma nevie ake su jej CELKOVE naklady. Vie. [poznamka : aj v tomto je vcelku slusny bordel, skus si predstavit Teslu. Mal som kedysi blizko k velkej päťke, myslene účtovnej, a kamarade to je carovanie s cislami ... napomahane americkymi uctovnymi zakonmi, kde si si za istych okolnosti - len pre ilustraciu - mohol zapocitat do dnesnych nakladov "ocakavane straty v buducich obdobiach". David Copperfield by kukal jak soplavy chlapček.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
tron44
Používateľ
Používateľ

tak ešte raz zopakujem že ". Ani automobilka sama nevie na halier, ake ma naklady na kus vyrobeneho auta." je blbost
v investiciach nejde o fazuľky tie čisla su velmi presné k danemu datumu, nechapem či tu splietaš buduce obdobia
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

nechapes lebo nie si uctovnik a automobilku asi nikto z nas nevlastni. Kreativne americke uctovnictvo ktore ti umoznuje robit veci o ktorych sme na Slovensku nesnivali. Kupime tazobnu spolocnost, nejaku banu v Keni co doluje lithium zo zeme. Aky sa zmeni naklad na jednu Ypsilonku ? Kolko stala Ypsilonka vcera, minuly mesiac ked sme nekupili banu v Keni, a kolko bude stat buduci mesiac ? O rok ? Kolko ypsiloniek vyrobime o rok, ako sa nam rozlozia naklady na banu ? Ake budu fixne naklady na banu, kolko zaplatime za pravne sluzby s tym suvisiace ? Ake budu variabilne naklady na prevadzku bane ked to zoberieme pod svoje kridla ? Ake budu naklady dnes, o rok, o dva ? NEVEDIA A NEMAJU SANCU VEDIET. Vedia za kolko kupia banu, to je dohodnuta cena, osemsto milionov bum. A drobnosti okolo toho ?

Investicie su velmi presne, pretoze tam vies "gigalis XYZ ma bude stat ABC v Amerike vo Frímonte". O investiciach sme sa doteraz tak trosku nebavili.

Firma sa snazi co najpresnejsie vycislit naklady na produkt, samozrejme, len ti hovorim ze to nevedia spravit uplne presne. Z titulu svojho obrovskeho rozsahu. Vies kolko ma Tesla pravnikov alebo kolko pre nu pracuje pravnikov ? Ani ona to nevie. Nie, fakt nevie kolko presne na hlavu ma pravnikov. Vie Tesla kolko ma uctovnikov ? Nevie. Vie Tesla kolko penazi zaplati tento rok za sudne spory ktore este neexistuju ? Myslis ze minuly mesiac vedeli, ze pojdu na sud kvoli odpadavajucim volantom ? Myslis ze dnes vedia kolko ich to bude stat v konecnom vysledku ?

Ale naklady na tych pravnikov uctovnikov tiez musime rozratat do ceny kazdeho jedneho produktu, ze ?

Znie to cudne ? Vitaj v realnom svete obrovskych korporacii. Toto nie je trojchlapovy zivnostnik.
Samozrejme ze kazda firma pracuje na znizovani svojich nakladov a maximalizacii marží. Zaklad kapitalizmu.
Používateľov profilový obrázok
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Jedna vec je kreativne uctovnictvo. To existuje.

Druha vec su interne data. Automobilka vie uplne presne kolko ich stoji dany produkt. Vie kolko Ypsiloniek vyrobi buduci rok, vie aku bude mat chybovost. Planuje sa nie rok dopredu. Planuje sa 5rokov dopredu. Kym sa zacne vyrabat jedna generacia auta uz sa riesi kde sa bude vyrabat dalsia.

Keď dojdes k vyrobnej linke, nie len v automobilke tak zodpovedna osoba ti vie povedat: linka stala xy€, materialy a ludia stoja xy€. Navratnost tejto linky je x dni/tyzdnov/mesiacov. Za kazdu hodinu vyrobi x produktov za naklady x€ so ziskom x€. Vyrobnu cenu produktu ti povie na stotinu centu.

Kazda linka ma kvoli tomu napr. Aj podruzne meranie elektrickej energie. Naklady na budovu sa tiez rozpocitavaju napr. Skrz rozlohu linky do vyrobnych nakladov produktu.

Povedzme ze sa v bratislavskom VW omylom opries o stop tlacidlo na rozvadzaci. V priebehu par minut sa dozvies kolko penazi stala ta 10minutova odstavka linky co si sposobil :)

Ak by si sa sekol vo vyrobnej cene auta o 500€, tak jednym modelom skrachujes automobilku.

Nie je to jednoduche. Preto automobilky spocitas pomaly na rukach.
tron44
Používateľ
Používateľ

bože tento mp4 odborník na všetko ma dostava do nepríčetna :D ten ma proste vlastny svet
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

dorasties, uvidis. A mozno aj nie.

Pochopil si co som napisal s rozkladanim napriklad homologizacnych nakladov na kus auta ? Vie Tesla dnes, kolko este vyrobi Ypsiloniek, Trojek a cokoholvek do konca produkcie cize roky a roky dopredu ? Hovno makove s jahodovym posypom. IBA TO ODHADUJE. Snazi sa co najpresnejsie, ale len odhaduje.

Ked sa strhne nejaka zvolavacia akcia na pol miliona volantov Tesly, ovplyvni to cenu za jeden kus ? Nie, rozhodne nie. Maju to v rozpocte, ze ?

Takze sa moze stat ze homololo naklady na auto mozu byt 100 dolarov, ale aj dvesto. Teslicka si moze naplanovat ze este vyrobi dva miliony ypsiloniek, ale dojde kriza s ktorou sme minuly mesiac este neratali (vies o tom ze padli dve banky v júesej za poslednych par minut ?) a prdlajz. Vies co sa stane s ostatnymi bankami, aky "money run" ludia spravia, co z toho vyplyva, ako sa zmeni ekonomicka situacia a pripadne preferencie sudruhov ? Parada, gratulujem. Vieme ze nepride Kovid2024 ktory nas zase nachvilu posadi na rit a nebudeme nikam lietat jak s nasolenou ? Vedel niekto ze sa svet prepadne v roku 2021 ?

Zamysli sa nad tym. Faktorov na zmenu je strasne vela.

Vedel niekto dva roky dozadu, ake budu ceny energii dnes ? Ceny vsetkych vstupov ? Ceny lithia ? Mas nad tym uplnu kontrolu ? Samozrejme mas, lebo ty si si naplanoval a spravil rozpocet. Vies aka bude cena lithia za dva roky ? Vies ake budu materialove vstupy na Ypsilonku o dva roky ? Vies kolko penazi budes potrebovat na R&D solid-state baterii, sodikovych baterii, a inych typov ?

Ked toto Tesla vie, silno jej gratulujem. Cisla na buduce Lotto by nahodou neboli ?

https://insideevs.com/news/656606/morga ... rediction/
napriklad Morgan Stanley skusa odhadovat, ze predaje CyberTrucku nebudu az take raketove ako sa moze zdat. Cojaviem. Uvidime.

Toto sa mi nezda : https://insideevs.com/news/656915/man-u ... lse-tesla/
ale ved chybicka se vloudi.

autošofér na pretekarskej trati : https://insideevs.com/news/656884/tesla ... -on-track/

novy lak : https://insideevs.com/news/656816/ultra ... multicoat/

Nisann nezvlada vyrabat : https://insideevs.com/news/656812/nissa ... ectations/
myslis ze by nieco taketo mohlo ovplyvnit predtym vypocitane naklady na jedno vozidielko ? Nie, urcite nie...
tron44
Používateľ
Používateľ

mp3turbo napísal: Po 13. Mar, 2023, 17:53 dorasties, uvidis. A mozno aj nie.

Vie Tesla dnes, kolko este vyrobi Ypsiloniek, Trojek a cokoholvek do konca produkcie cize roky a roky dopredu ? Hovno makove s jahodovym posypom. IBA TO ODHADUJE. Snazi sa co najpresnejsie, ale len odhaduje.

Tesla má plan v 2030 vyrabat 20mio/rok, rásť 50% ročne čo sa jej už 5r darí. Presne hovoria že niekedy to bude viac ako 50% niektoré roky menej ale v priemere chcu rasť takto. Na zaklade tychto planov robia dlhoročne kontrakty.

https://electrek.co/2022/05/06/tesla-li ... deal-vale/
https://www.electrive.com/2021/06/29/ca ... ntil-2025/
https://www.bestmag.co.uk/tesla-side-st ... -catl-its/

a zaroven neustále hladaju svoj bottleneck presne pre to v US začali vyvyjat a dnes už aj vyrabat vlastne baterie a tento rok začinaju s rafinaciou litia.

minulý rok to bolo +40% na prudukcii a +117% na ziskoch ak si dobre pametam, tento rok je target 1,9 mio ešte niečo by si chcel vediet?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

samozrejme - ze ci im presne na kus tie plany vyjdu. Alebo ci tebe staci sto tisic horedole ? Nemoze prist externy faktor, ako obrovska kriza, ktora tie odhady posle do ríše snov ? Ne, nemoze, urcite.

S rafinaciou lithia zacinaju len preto, lebo je to tak strasne drahe ze by sa uz nezmestili do svojich predom nastavenych cisel. Pouzivaju rast ceny akcii na to, aby kupovali dalsie a dalsie firmy - to je v poriadku samozrejme - aby si znizovali naklady, mali horizontalnu aj vertikalnu kontrolu nad svojim "dodavatelskym" retazcom, aby neboli zavisli od toho ako sa nejaky BumbabweNangoMambo v Demokratickej Republike Kongo vyspinka, co mu povedia Cinania atd.

Pochop ze to nemas pod kontrolou uplne ani nemozes mat. Aj preto Tesla zdrazovala teraz nedavno svoje auticka, nezriedka o 10.000 dolarov (samozrejme zdrazuje sa aj z inych dovodov, napriklad "mozem zarobit viac lebo o moje produkty je zaujem"). A ty mi teraz ides linkovat clanky ze maju 9.500 dolarov marzu na kuse. Fajn. Myslis ze v tych prepoctoch pred dvomi rokmi vedeli, ze pred styrmi mesiacmi zdrazia o 10.000 ? Ze minuly mesiac zlacnia o 6000 ?
tron44
Používateľ
Používateľ

externý faktor netrvá roky, externý faktor bola aj korona a nedostatok čipov a napriek tomu je plan splnený
baterie začali vyrabat prave preto že žiadna baterkarna LG/Catl/panasonic/byd neplanuje rást tak rychlo ako to oni potrebuju

"ze pred styrmi mesiacmi zdrazia o 10.000 ? " prosím? :D maš brutalne neaktualne info

v januari zlacnovali v priemere o 15-20% globalne a tento mesiac zlacnuju opať premiove S a X
https://fontech.startitup.sk/tesla-v-eu ... pu-zivota/
https://www.mojelektromobil.sk/tesla-znizuje-ceny-usa/
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

viem ze aj zlacnovali - pozri poslednu vetu...
tron44
Používateľ
Používateľ

z toho asi umrieš ale v tesle už roky rozhoduje o tom čo sa bude vyrabat na konkretnej linke (špecifikacia, farba modelu/interiéru/kolesa) rozhoduje AI, sice to nikde nebolo ešte oficialne uvedene ale ja si myslim že cenovu politiku riadi tiež AI na základe objednávok, ich aktuálnym cielom je zvyšovanie produkcie (50% rok) a cenu prispôsobujú k objednávkam tak aby bolo minimum aut skladom a zároveň držali marže v rozmedzí 20-30% tj aby predali všetko čo vyrobia s čo najvačším ziskom a zisk potom reinvestuju do dalšej vyrobnej kapacity.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

neumriem - maximalizacia zisku funguje vsade.

Návrat na "Automobily a dopravná diskusia"