Před 10 lety vyšla NVIDIA GTX 480 FERMI – příšerná karta ukázala, že marketing je více než GPU
http://www.ddworld.cz/aktuality/grafick ... z-gpu.html
Hej ? srandaVlko napísal: Št 02. Apr, 2020, 11:58 Ja som mal GTX 465 (dúfal som, že pôjde odomknúť na 470ku) ktorú som kúpil z bazošu a neskôr som zistil, že od teba ericcInak pohodičková karta na svoju dobu.
To by som nepovedal. Fermi mal vyjsť oveľa skôr (ešte v 2009) ale spojenie medzi SMs (angl. Fabric) nefungovalo. Bolo nutné ho kompletne prerobiť čo zabralo veľa času. Pokiaľ viem, tak pred vydaním aj zvýšili pracovné frekvencie. To všetko viedlo k zvýšeniu spotreby.wingo napísal: Št 02. Apr, 2020, 12:22 400 rada bola vydaná predčasne, nVidia mala problémy s procesom ale potrebovala chytro niečo vydať keďže AMD bolo na koni, takže ju vydali skôr než bola vyladená výroba. 500 rada bola to čo mala byť pôvodne 400 a prišla relatívne rýchlo ak si dobre pamätám, a to boli už vydarené karty, mal som 560Ti aj 580. Fermi architektúra bola dobrá, keď som čítal detaily architektúry tak klobúk dole, HW scheduler na GPU bola revolučná myšlienka čo sa týka compute aj keď herne moc nepomáhal, len bol nezvládnutý proces. Však samotné AMD sa inšpirovalo s GCN ktorá je tiež výpočtovo orientovaná. Len nVidia im zobrala vietor z plachiet špecializáciou od Keplera a AMD zasiahli finančné suchoty takže nasledovala nVidiu s hernou architektúrou až teraz s Navi.
Určité tvoje výpovede nie sú presné, a preto je ťažké pochopiť čo presne myslíš. V predchádzajúcom príspevku to bolo "400 rada bola vydaná predčasne".wingo napísal: St 22. Júl, 2020, 23:00Ono sa to vzájomne nevylučuje. Vyšlo neskôr ako plánovali (prvá verzia nefungovala vôbec), ale skôr než mali úplne zvládnutú výrobu. Až 500 rada o pol roka neskôr bolo Fermi prerobené tak aby šlo vyrobiť s parametrami aké pôvodne plánovali, podľa vlastných slov šli pri prerábke až na úroveň tranzistorov.
Čítal som ich tiež. Presne sa ale už nepamätám a ťažko povedať kde je pravda.wingo napísal: St 22. Júl, 2020, 23:00Boli aj články o tom že výťažnosť je nízka (čomu napovedá aj že nikdy nevydali "plnú" verziu, vždy bolo aspoň dačo deaktivované), ale nVidia nemohla už ďalej čakať. Čítal som aj info o tom že nVidia v tej dobe platila TSMC iba za dobré kusy takže ich to ani moc nebolelo... bolelo to TSMC ktorých nVidia aj verejne označovala za vinníkov "broken" procesu (či skôr chybných špecifikácií pre zákazníkov ako to spomenul aj Huang v tvojom videu).