Stavba rodinného domu

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
fobos
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 22. Feb, 2007, 08:00

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od používateľa fobos »

mne sa trochu skomplikovala stavba.. :facepalm: dom uz stoji, pod strechou všetko ok, prídu okna o týždeň, tým mi došli nasporené peniaze a idem vybavovať hypo na dorobenie, ale...

stavebný úrad mi dal povolenie, ale nevyžiadal bremená na hlavnú cestu, ktorej časť je v súkromnom vlastníctve.. bol som už dohodnutý na vecné bremeno s právom prejazdu s majiteľom tej cesty, ale ten si to nejak za čas rozmyslel a nepodpíše to, že až keď sa viacerí na tejto ulici čo riešime toto spojíme a s primátorom to dáme dokopy a prepíše sa cesta mestu, ale mesto od toho z istých dôvodov chce ruky preč..

takže nastala pre mňa taká dosť patová situácia, lebo banka chce to vecné bremeno na tú cestu.. k domu sa ešte dá dostať z druhej ulice cez záhradu svokrovcov, tak idem na stavebný úrad, že či mi to skolaudujú tak, že prístup bude cez ich záhradu.. je to len taký chodník úzky, žiadny prístup autom..

nevie niekto, či to prejde ? lebo sa tam nemôžem dovolať a najbližšie až v stredu, som z toho dosť nervný :facepalm:
Xbox Series X...
Samsung S24 ...
Intel Core 8600K ...
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Diablo1st »

A ako ti pomôže ak to prejde na stavebnom úrade? Banka ti hypo na tvoj dom nedá, ak tam nemáš doriešené prístupovú cestu.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.

FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Príspevok od používateľa molnart »

davnejsie sa tu riesili videovratniky, nejaky tip na osvedceny model aj s elektrickým zámkom?
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa quicky »

Ja beriem od legrandu:

https://vratniky.legrand.sk/produkt/7-v ... a-biela-2/

Cena okolo 250e (tusim aj lacnejsie som ho uz videl).
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33

Príspevok od používateľa Kyselinka »

Ja som bral najlacnejsi od emos a kupodivu uz dva roky bez problemov. Obraz, zvuk a aj otvaranie zamku ide ako po masle, len skoda, ze sme zabudli do plotu zabetonovat chranicku od vonkajsej jednotky k motoru brany. Tym padom neviem branu otvorit cez vnutornu jednotku, len branicku....ale to nie je az taky problem. No ked niekto nahodou bude robit plot, tak myslite aj na toto, schovat chranicku je vzdy lepsie, ako by tam vobec nebola. Pokial nechces riesit pripojenie vratnika na siet, tak staci aj to najlacnejsie...je to v podstate len "hlupy" zvoncek.

P.S: a este myslite na napajanie vnutornej jednotky, lebo k nej sa dodava klasicky vidlicovy adapter na 230V. Ja som to riesil adapterom na DIN listu.
Naposledy upravil/-a Kyselinka v St 20. Mar, 2019, 09:52, upravené celkom 1 krát.
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Príspevok od používateľa molnart »

kyselinka vies dat konkretny model? ako mas rieseny ten elektricky zamok? da sa to osadit do hocijakych dveri? ako je k tomu privedeny kabel? ja mam privedeny iba UTP kabel k stlpu a vobec netusim ako ho dostat do dveri
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33

Príspevok od používateľa Kyselinka »

Mam pocit, ze to je tento: https://shop.emos.sk/3010000110-domaci- ... ada-rl-10b , presne si uz nepamatam, lebo nemam krabicu.
UTP ti staci, ma 8 zil, ktore vyuzijes. Vonkajsia jednotka potrebuje 4 zily a zamok branky potrebuje len 2. 2 ti ostanu pripadne na otvaranie velkej brany (na co som ja zabudol).
Vonkajsiu jednotku musis chranickou prepojit so zamkom branicky a lepsie aj s motorom velkej brany. Potom je montaz uplne jednoducha.
Tych zamkov je viacej, zalezi aku branicku mas. Ja som to riesil uz pri vyrobe kovania.
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Leon »

foboss napísal: Po 18. Mar, 2019, 14:50nevie niekto, či to prejde ? lebo sa tam nemôžem dovolať a najbližšie až v stredu, som z toho dosť nervný :facepalm:
neviem či sa niečo od vtedy menilo, ale pred pár rokmi teta stavala dom na záhrade u mamy a tiež brali hypo a dostali. Prístup majú proste vyjazdený po cestičke na záhrade. Za ich domom už dokonca býva aj jej sestra, tiež po tej istej "ceste".
.
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

tak to je velmi zaujimave, to som este nepocul, ze by banka dala hypo pokial nie je ofic porieseny pristup (vlastnicke pravo, resp pravo zodpovedajuce vecnemu bremenu) k nehnutelnosti. To je hadam ich "prva" podmienka.
fobos
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

prístup k domu mám, od neho po hlavnú cestu je to cca 50m (mojich) a potom to križuje asi metrový pás toho suseda a potom je asflatka, pod ktorou sú ale pozemky tiež jeho.

takže banka to samozrejme oficiálne zamietla aj cez svokrovu záhradu, lebo do nie je cesta, ale len chodník, nechce dať úver, ešte skúsim inde, ale dopadnem na 99% tak isto..

čiže ako jediné riešenie to vidím súdnou cestou, lebo ten metrový pás nestojí ani za reč a na tú cestu je vraj nejaké všeobecné bremeno (aspoň tak mi to vysvetlili na stavebnom úrade), lebo bola existujúca a sused pod ňou kúpil pozemky až časom.

Inak na stavebnom úrade som sa pýtal, že ako mi mohli dať povolenie bez tých bremien, tak katastrálna mapa, ktorú som im tam dal, obsahovala ten metrový pás a cestu v kope, nebolo to delené a na to spadalo to verejné vecné bremeno, že skolaudovať mi to skolaudujú, lebo keď sa žiadalo povolenie na dom, to bola jedna parcela, dnes sú to už dve a je problém (s tou bankou) ... ale skolaudovať sa to bude dať :rolleyes:

môže vôbec stavebný úrad takto postupovať ? sa ich pýtam, že keď mi to skolaudujú a sused tam dá závoru, tak mi povedali, že potom na súd, ale dom mi zoficiálnia bez problémov :facepalm:

aby ste vedeli o čom točím, červený štvorec je problémový úsek, a ešte aby toho nebolo málo potrebujem tade poťahať plyn :D

vie mi niekto zhruba povedať časovo koľko to bude súdnou cestou cca ? ak sa to vôbec dá :rolleyes:
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Xbox Series X...
Samsung S24 ...
Intel Core 8600K ...
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

a so susedom sa neda nijako dohodnut ? normalne ti zriadi vecne bremeno za odplatu/bezodplatne... mozes ist aj sudnou cestou ale toto je zbytocnost pre obe strany + zabite 3-5 rokov (ak sa bude tocit odvolacie konanie a pod).

p.s. dufam,ze tam nemas pas aj pozemkovy fond lebo to je na dlhooo,brr
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Leon »

Kúp od pozemkového fondu ten pás pod susedovým a už si neuprdne ani sused. :D Ešte mu vykop prípojky a potom aký by bol zhovievavý. U nás v susednej obci sa vedľa jednej pani chcel zbudovať týpek ale pozemok je dosť úzky, tak chcel začať meter od ich domu. Povolenie mu nedali a ešte jak na potvoru, pred pozemkom ide obecný chodník a vedľa neho ide jarček na odtok vody. Tak ten kúpili a už sa k pozemku ani nemôže dostať. lol fakt toto na hlavu. Takéto pozemky by ani nemali predávať, ale tak ľudia podedili alebo boh vie ako im povracali po komunizme a potom majú takéto plátky vo vlastníctve.
.
fobos
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

dohoda s ním nepadla, ako som písal vyššie, je to pre mňa patový stav :(

á no je tam ďalší pás od pozemkového - ale mám povolenie prechodu od miesteneho zástupcu v Martine a povolenie plynu z Bratislavy, ale vecné bremeno ešte nie
Xbox Series X...
Samsung S24 ...
Intel Core 8600K ...
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

tak pokial sa neda dohodnut zriadenie VB za odplatu tak potom na sud, proste ti ho zriadia. spravi sa znalecky na primeranu hodnotu/cenu za zriadenie VB, to bude dokopy nic a vybavene.
fobos
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

no veď inak to nevidím, takže bývanie v nedohľadne...
Xbox Series X...
Samsung S24 ...
Intel Core 8600K ...

Návrat na "Debata o všetkom"