Prenajom bytu vs Kupa domu (kalkulacia)

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
stefan222
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59

Re: Prenajom bytu vs Kupa domu (kalkulacia)

Príspevok od používateľa stefan222 »

velakrat ma banka aj svoju zmluvu, rezervacnu by som nepodpisoval tak chytro bez potvrdenia banky
hry- ps5
doma-HP probook
Používateľov profilový obrázok
lacika
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 11. Jan, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa lacika »

nie, na uzatvorenie zmluvy nemusis mat schavlenu hypo a ked do 2WK neprevedies peniaze, tak zaloha ti prepada..
hypo vacsinou schvaluju do 1 tyzdna. Mozes trvat na zmene podmienok zmluvy ak ti nevyhovuju.
dendroid
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa dendroid »

Tak v tom pripade to bude ale rozumne posunut, 2 tyzdne mi pridu malo na to, aby som si vybavil hypo a aby mi ju aj schvalili. Pokial mi ju neschvalia do toho terminu, tak peniaze neprevediem a on to moze podla rezervacnej zmluvy defakto zrusit ...

Stefan, bol som v banke a potvrdili mi uver, schvaleny sice nebol, ale potvrdeny ho mam. Na schvalenie uveru potrebujem mat znalecky posudok v banke.
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45

Príspevok od používateľa Jednoduska »

30 dni si daj do zmluvy a vybavis to. Ak chces kontakt na poradcu daj SS poslem ti za info nic nedas ja som spoko s mojou beha vybavuje riesi nie ze iba na podpis pride :)
dendroid
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Pisal som ti spravu. Akosi mam v hlave zakorenene, ze poradcovia ponukaju to, kde im daju najvyssiu proviziu, aspon to je folklor slovensky :)
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Ako som ti pisal, nic nestratis ak sa stretnes s dvoma-tromi (viac sa podla mna neda psychicky zvladnut :D ) a hned uvidis co to su za osoby a co ponukaju atd.

Ja mam skusenosti s cca. 4 a tu som sa usadil a som spoko, ale vzdy si urobim aj bocny prieskum ci nieco neviem vybavit sam viac. zatial sa mi nepodarilo.
stefan222
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59

Príspevok od používateľa stefan222 »

samozrejme ze za fazulky to ludia nerobia. daj cenu toho bytu a popis ho trocha. podla mna nic extra ani lokalita. ale ja tam nebudem byvat no.
hry- ps5
doma-HP probook
dendroid
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Cenu a ostatne veci si necham zatial pre seba, casom sa zdoverim :). Lokalita - neviem, co je na nej zle ...Nie je to hned pri ceste, je tam relativne ticho, do mesta to nie je daleko, vsetky spoje na vsetky sidliska prakticky priamo chodia, Anicka je par minut, park Komenskeho tiez, zastavka elektriciek par minut ... Na hypoteticky prenajom do buducna je to tiez podla mna paradne, par minut od veteriny, kde je plno zahranicnych studentov ...

Cena je cca o 2000 eur vyssia ako posudok, ktory si dal ten clovek urobit, co mi robi starosti. Ten posudok bol ale robeny nie stylom, ze chcem za byt 95 000 (priklad), tak mi to prosim urobte tak ujo znalec ...
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Papek »

Posudok ti moze robit starosti podla toho, kolko penazi budes potrebovat. Banka ti da hypo povedzme na 90% hodnoty a zvysok dofinancujes z vlastneho, alebo mozes zobrat spotrebny uver. Samozrejme, spotrebak je o dost drahsi ako hypo. Dalsia moznost, ze zoberes teraz spotrebak a o rok-dva, ked stupnu ceny nehnutelnosti v okoli si das urobit novy znalecky posudok, zrefinancujes hypo a pri 90% financovani vyplatis celu predoslu hypo aj so spotrebakom.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
i5-12400F ♦ 32 GB RAM ♦ RTX 4070 SUPER 12 GB
yesper
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41

Príspevok od používateľa yesper »

banka moze ocenit byt este nizsie ako je posudok a z 90% hypo sa razom stane este menej % realnej ceny.

a stava sa to uz pomerne casto, aj pri novostavbach.
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

90% uz nedostanes. pokial viem. lokalita je to NAJLEPSIA, sever je pecka, zelen, klud, blizko atd.

Aj ked s tymi elektirckami prerabkami tu mame na 3 roky prachu jak v pivnici...
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Papek »

yesper napísal:banka moze ocenit byt este nizsie ako je posudok a z 90% hypo sa razom stane este menej % realnej ceny.

a stava sa to uz pomerne casto, aj pri novostavbach.
To zavisi od toho, ci akceptuje znalecky posudok, alebo ma svojho odhadcu. Jasne, toto riziko tu je. Novostavby maju tu vyhodu, ze ich casto maju banky vo svojom "projekte", tj. akceptuju hodnotu bytu za ktoru predava developer. Moj byt bol v projekte 3 alebo 4 bank, pricom SLSP uverovala vystavbu. Hypo som bral z CSOB a ta ju mala tiez medzi svojimi ponukanymi bytmi. Vyhoda, ze som usetril za znalecky posudok + tam odpadli este nejake papierovacky, kedze si banka vymienala papiere s developerom.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
i5-12400F ♦ 32 GB RAM ♦ RTX 4070 SUPER 12 GB
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

niekedy donesies znalecky a risk manager v ramci banky sq rozhodne ze ti stiahne o par tisic cenu bytu a nic nemozes urobit, mne sa stalo a nedostal som sa ku nemu (silno som chcel pokecat) :D
yesper
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41

Príspevok od používateľa yesper »

robi to vub, tatra a aj slsp, s dalsimi nemam skusenosti. Ano aj pri novostavbach, s ktorymi spolupracuju.

http://finweb.hnonline.sk/ekonomika/954 ... varuje-nbs
dendroid
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

A robi to na zaklade coho ? Len tak si to niekto zmysli, alebo ma na to aj podklady ? Ide o to, ze uz teraz mam ten znalecky posudok nizsi ako je predajna cena, znalec sa ale vyjadroval, ze tam dal cenu, ktoru by mala akceptovat kazda banka. Ak mi este z toho nejaky kravatak stiahne cenu ...

Dalsi problem je to, ze kupujem ten byt aj s nabytkom. Majitel bytu mi vravel, ze ak beriem hypoteku pre mladych, nemoze byt sucastou kupno-predajnej zmluvy na byt aj nabytok.

Teraz tym padom vznikaju 2 moznosti -

1. moznost Necham si navysit cenu bytu o cenu nabytku, od banky si poziciam tolko, kolko mi da s ohladom na znalecky posudok, rozdiel medzi momentalnym znaleckym posudkom a zmluvou bude tym padom az 4500 eur. Majitel vravel, ze mi vystavi dalsiu kupno-predajnu zmluvu na nabytok za symbolicke euro, Vyhodou by malo byt, ze ak stupnu ceny nehnutelnosti casom (ak stupnu, kedze fakt to je uz teraz masaker), nebudem mat taky velky rozdiel medzi nadobudacou cenou a predajnou cenou a tym padom nebudem platit taku vysoku dan z predaja nehnutelnosti. Ci to je taka vyhoda, neviem, lebo by som tym padom prisiel aj o statny prispevok, ak by som to predaval do 5 rokov, takze to predavat velmi nechcem ... Otazka je, ake su nevyhody ...Je to velmi seriozny clovek, takze pochybujem, ze by ma chcel odrbat, no sedliacky rozum mi vravi, ze ak mi da na zmluve za euro ten nabytok a ak sa nasledne rozhodne si ho nechat, bude mi zan dlhovat spomenute euro a mozem si piskat ...Vrati mi euro a moze si nabytok nechat.

2. moznost Necham si vystavit osobitnu kupno - predajnu zmluvu na nabytok za cenu, na ktorej sme sa dohodli, to je tych cca 2000 eur. Tym padom bude nizsi rozdiel medzi posudkom a cenou na zmluve ... Zasa by som sa vyhol tomu, ze sa toho nabytku nedozijem (vysoko nepravdepodobne, ako som spominal).

Dufam, ze tu prilis neotravujem, lebo to su uz fakt nuansy, no musim povedat, ze mi tato tema velmi velmi pomohla a dostal som tu spustu cennych rad.

Návrat na "Debata o všetkom"