fallenblue napísal: Ne 09. Mar, 2025, 11:18
Presne tak, ako píše SKiLEX. Koncom minulého roka sa prešlo na tento systém, kedy sa v podstate všetko okrem privátnych značiek Alzy (
https://www.alza.sk/nase-znacky-predstavenie) posiela na reklamáciu, aj páreurové drobnosti.
Predtým veci do 40 alebo 50€ riešil zamestnanec pobočky výmenou alebo vrátením peňazí v podstate okamžite a drahšie veci posudzoval buď manager pobočky, alebo sa to posielalo na posúdenie na reklamačné. Teraz ide na posúdenie všetko. Zistili, že sa tam zbytočne stráca veľa peňazí, ľudia to zneužívali, posielali "vymyslené" reklamácie aby dostali peniaze atď... Ľudia si z alzy spravili požičovňu, spoliehali sa na to, že ich po čase omrzí tovar, napíšu tam "nejde mi toto a toto" a dostanú prachy späť. No, donekonečna to takto ísť nemohlo, tak to zmenili
Teraz sa čaká dlhšie, väčšinou 25+ dní. Ale keď sa niekomu nepáči, že čaká dlho (stále však v zákonom stanovenej lehote), môže si priplatiť záruku okamžitej výmeny a vybavené.
Je to škoda, keďže aj ja mám tú skúsenosť, síce veľmi dávno a to v roku 2016 kedy mi bez problémov keď som prišiel vymenili HDD lebo mi ho PC nenačítal. Nikam neposielali, priamo na pobočke mi hneď vybavili to ako reklamáciu a objednali nový kus. A to stál ten HDD nejak okolo 80€.
Okamžitá výmena by bola samozrejme skvelá voľba, ale pri danom telefóne nebola možnosť si ju priplatiť. Ale čo som aj čítal podmienky okamžitej výmeny píšu tam, že len 1x počas doby záruky sa môže využiť. Ale aj to asi pri Alza produktoch nie je pravda, keďže som od nich myš reklamoval už dvakrát v rámci okamžitej výmeny a bez problémov.
Ale inak už sa reklamácia pohla konečne. Včera zostávalo 5 dní do vybavenia reklamácie a už ukazovalo stav: "Tovar prevážame do predajne", avšak pod tým... "Prípad bol vybavený zamietnutím." Takže vlastne 25 dní bol v servise kde to aj tak zamietli.
Síce mi oficiálne Alza neposlala ešte žiadne vyrozumenie od servisu kde to posielali, ale som úprimne zvedavý na dôvod zamietnutia. Lebo ak podľa nich je v poriadku ak tlačídlový telefón s batériou 1450 mAh vydrží nabitý max. 1 deň tomu nerozumiem.
Úprimne keby som vedel, že to takto dopadne spravím to radšej takto:
- objednám nový ten istý telefón
- vrátim ho v rámci 14 dní bez udania dôvodu, avšak im vrátim ten čo som kupoval prvý
Otázne by síce bolo, že by nesedelo sériové číslo, ale otázne či to tiež nejako je zapísané v objednávke.
Síce je to "nepekný" spôsob, ale zjavne lepší ako posielať na reklamáciu a 25 dní čakať na vybavenie a bez telefónu s následným zamietnutím.