Mam vela nejasnosti tak to tu spisem: (Bol by som rad ak by sa vyjadrili hlavne ludia co maju s niecim podobnym skusenosti, viem ze je tu vela topicov ale kazdy riesi CAD+hry co je nezmysel tak preto ma predosle temy "nezaujimaju")
- Graficka karta: sledoval som na nete (tomshardware) vseliake benchmarky a neviem sa rozhodnut co by bolo v mojom pripade pouzitelnejsie, bud profesionalna graficka karta alebo hracska. Momentalne vlastnim notebook s Nvidia 555m a poslednu dobu mam problem s novymi produktami Autodesk (fatal crash a hotovo - program nepouzitelny). Dalsi problem ze pri vacsich zostavach uz pri 2D to vseliako trha a je to spomalene. Preto uvazujem za ten cas a nervy stratene pri vyckavani kym sa to rozbehne plynulo mi nestoja za tie 2 stovky € ktore usetrim pouzitim lacnejsej - slabsej grafiky. Avsak cenovy rozdiel medzi profi a hracskymi kartami je dost velky. Kedze este mam pred sebou rok studia tak si nemozem dovolit profi GK za 4000€.
- Procesor: Orientovat sa radsej na Xeon alebo ostat pri haswell. Myslim ze spisany softver uz vyuziva plne multicore. No nieje mi jasne ci je lepsie menej jadier s vyssim taktom alebo naopak. Mam osobnu skusenost ze 2D CAD slapal lepsie na i5 dual core ako na i7 quad. bol tam aj rozdiel frekvencie v prospech i5. ale to bola este 2ha generacia. Pri vypoctoch vsak ocakavam lepsie vyuzitie quad. myslim ze ten CAD uz na tom pobezi. Co pretaktovanie? oplati sa ? ako to je ?
- Ram: je potrebne hnat sa za vysokou frekvenciou? A co velkost (Gb)? Postacuje 16 Gb?
- Doska: co sa tyka dosky tak nemam sajnu . Velmi sa nevyznam okolo cispetov, socketov a podobnych srand. myslim si ze by bola vhodna nejaka stabilna ktora sa nebude prehrievat. nemusi to byt hracska spicka
- SSD je v dnesnej dobe Must Have takze to ani neriesim.
- Skrinka /chladenie /zdroj : nejaku jednoduchu skrinku a co sa tyka chladenia tak je mi jasne ze pri vykonnej zostave nemozem ocakavat tichu zostavu avsak ten hluk by nemusel byt extremny. co sa tyka zdroja tak aby to utiahol bez problemov (pocitac bude slapat aj niekolko dni nostop pravdepodobne... s plnou zatazou pocitam aj niekolko hodin bez prestavky.
Dik, D.
[EDIT]: Monitor a periferie uz mam a to najdolezitejsie: cenovy strop okolo 1400 €. Ak bude potrebne a opodstatnene da sa ist aj do inych cenovych relacii. Bez OS. Idealne by bolo aby zostava zvladla min 2 monitory 2560x1600 pri pouziti kombinacie ktorehokolvek vyssie menovaneho softveru.