Ono problém nie je vo fanoch, ale skôr v obmedzeniach toho FanXpertu, či?
Lebo aj v tých screenoch čo si postol je pekne vidieť, že ten M12-PS vie točiť 500 rpm cez PWM, ale soft ho tam nepustí
Asi ti ani nedovolí zmeniť to manuálne cez krivku otáčok, že? Ak si dobre vybavujem, tak obmedzenie u FanXpert+ bolo práve v tom, že sa nedalo ísť pod 40 či 60%, teraz už si neviem presne spomenúť. Ja som aj kvôli tomu investoval do drahšej dosky, tie jediné mali v tom čase FanXpert 2 bez takýchto limitov, ale aj tak to malo kopec iných bugov /to by bolo na dlho/ a nakoniec som ešte dokupoval externý regulátor, aby to všetko naozaj fungovalo tak ako chcem.
Haluz s tým P14, lebo to sú práve fany, ktoré štartujú na vysokej voltáži aj otáčkach a väčšinou je práve s nimi problém pri SW regulácii, ich dostať nižšie.
Z mojich skúseností cez dosky je fakt problém dostať fany na tak nízke otáčky, čiže nie od 500 rpm vyššie, ale skôr naopak 500 a menej. Čiže neviem či by bol dobrý nápad vysoliť sa na ďalších fanoch aby si zistil, že si na tom istom.
Na koľko rpm ťa reálne pustí FanXpert s tým 3-pinovým Multiframe M12-S2?
Tých mi prešlo cez ruky kopec, takže dobre viem na aké otáčky zlezú. Momentálne mám v skrini 4 kúsky a všetky štartujú niekdo okolo 3,5V a 400 rpm bez problémov. Ale FanXpert ich tak nízko tiež nepustil. Tieto SW vychytávky od výrobcov dosiek majú proste svoje muchy, bohužiaľ.
// edit: ak už, tak na CPU by som nahodil Noctuu NF-F12, ktorá cez PWM beží už od 300 rpm, takže by sa dalo reálne čakať, že aj s obmedzením na strane FanXpertu by tie min. otáčky boli čo možno najnižšie. Ale je to aj tak stávka na ne/istotu.
Skús ešte úplne odinštalovať FanXpert a reguláciu CPU konektora nastaviť cez bios na nejaký silent režim, prípadne ak sa tam dá manuálne navoliť PWM pomer, čo najnižší. Možno paradoxne to tak pobeží na nižších otáčkach než s FanXpertom. Pravda môže to naopak znamenať menší rozsah na ostatných konektoroch, ale treba proste skúšať všetky možnosti, až kým si nebudeš istý, že s tým už viac nevieš spraviť.