CRT nastavenie
Zmenit by sa to dalo, ale zrejme to bude dostupne iba v servisnom menu, ktore nemas bezne pristupne. Skus pohladat na internete v diskusiach k tvojmu monitoru, ci niekde nie je popisany postup ako sa dostat do servisneho menu.
Ak uz tam raz budes, treba sa (s rozvahou!) pohrat s nastavenim parametrov H-Focus resp. V-Focus.
Takisto si na internete skus pohladat aku technológiu obrazovky ma tvoj AOC (RealFlat, DynaFlat, Trinitron, ...). Ak by si zistil, ze mas Trinitron (alebo inu Aperture Grill typovu) obrazovku, tak je mozne ze si ani nepomozes. Problem "focusu" teda zaostrenia v rohoch bol u technológie Trinitron danou za dokonale plochy obraz a syte farby a nezriedkakedy sa tomu nedalo ani po servisnych zasahoch moc pomoct (zialbohu).
Ak uz tam raz budes, treba sa (s rozvahou!) pohrat s nastavenim parametrov H-Focus resp. V-Focus.
Takisto si na internete skus pohladat aku technológiu obrazovky ma tvoj AOC (RealFlat, DynaFlat, Trinitron, ...). Ak by si zistil, ze mas Trinitron (alebo inu Aperture Grill typovu) obrazovku, tak je mozne ze si ani nepomozes. Problem "focusu" teda zaostrenia v rohoch bol u technológie Trinitron danou za dokonale plochy obraz a syte farby a nezriedkakedy sa tomu nedalo ani po servisnych zasahoch moc pomoct (zialbohu).
There are 10 types of people in the world. Those who know binary and those who don't.
Ono je to dane celkovou koncepciou sasi (myslim tym rozkladovych obvodov) a hlavne kvalitou pouzitej obrazovky. Po nejakom laborovani by sa to v rohoch urcite zaostrit dalo, ale zase si rozhasis ostrost v strede. Vzajomne sa to totiz ovlyvnuje. Obrazovky sa vo vyrobe nastavuju na ostrost stredu. Keby si ten monitor rozobral, mal by si najst na split trafe (VN trafo) 2 ostriace prvky. Snimi sa to nastavuje. To servisne menu asi moc nepomoze. (ak tak len v malom rozsahu). Ale doporucujerm ti moc do toho nesahat, ak nevies co robis...
MTB: ASUS Crosshair VI Hero X370 CPU: AMD Ryzen 5 2600 : Noctua NH U9B RAM: G.SKILL 16GB KIT 3200MHz CL16 Aegis : Sapphire AMD Radeon HD6770: SSD: Samsung 970 Evo 500GB NVme M.2 HDD: Seagate SSHD 2TB ST2000DX001 PSU: Seasonic Focus 550W LCD: Eizo 19"
robour Kazdopadne pri Trinitron technológii uz z prinipu nemozes mat rovnako ostry obraz ako v strede, keDze eletktróny z emitora (dela) dopadaju do rohov na plochu obrazovku pod velkym uhlom a proste je prirodzene, ze tam k nejakej dekalibracii focusu musi dochadzat. Samozrejme ze nastavenim trimra vychylovacich cievok je mozne robit vacsie korektury, ale mozem ti povedat ze v 90% pripadov sa ti to (u Trinitron obrazoviek) nepodari vykalibrovat ani tam.
co sa tyka klasickych "pseudo" plochych (DynaFlat, RealFlat, ...) a nie plochych obrazoviek, tak tam by to mohlo ist. Netreba vsak potom moc buchat s monitorom lebo bude kalibracia ... ehm... opat kdesi.

co sa tyka klasickych "pseudo" plochych (DynaFlat, RealFlat, ...) a nie plochych obrazoviek, tak tam by to mohlo ist. Netreba vsak potom moc buchat s monitorom lebo bude kalibracia ... ehm... opat kdesi.

There are 10 types of people in the world. Those who know binary and those who don't.
To je normalne, ze pri ubrati poloziek je ostrost lepsia, problem to vsak neriesi.TomKocuR napísal:no neviem, mne pomoze ubrat jas alebo rozlisenie...
MTB: ASUS Crosshair VI Hero X370 CPU: AMD Ryzen 5 2600 : Noctua NH U9B RAM: G.SKILL 16GB KIT 3200MHz CL16 Aegis : Sapphire AMD Radeon HD6770: SSD: Samsung 970 Evo 500GB NVme M.2 HDD: Seagate SSHD 2TB ST2000DX001 PSU: Seasonic Focus 550W LCD: Eizo 19"
Vsetky AOC maju problemy s ostrostou. Pokial si ho kupil a je takto novy, priamo z vyroby, lepsie sa to asi naladit neda. Preto je to low-end, a preto je lacny. Mozno by si vsak mohol uspiet na reklamacii, AOC monitory reklamuje firma SOFOS, vybavuje reklamacie zvacsa za 3 (max 5) dni, pridu si po monitor az domov a dovezu spat. Do predmetu reklamacie mozes dat neostrost na krajoch a ziadas o lepsie vyostrenie. Technik ti to este skusi vyostrit.
btw: jedina flat CRT technologia za poslednych 50 rokov je Trinitron, a ziadna ina neexistuje ani nebude. Vsetko ostatne su len lacne "akoze" "flat" so smiesnou lupou.
btw: jedina flat CRT technologia za poslednych 50 rokov je Trinitron, a ziadna ina neexistuje ani nebude. Vsetko ostatne su len lacne "akoze" "flat" so smiesnou lupou.
Tak tak... ja ich nazyvam "pseudo ploche" (ako som uz ostatne uviedol).Dominik napísal:btw: jedina flat CRT technologia za poslednych 50 rokov je Trinitron, a ziadna ina neexistuje ani nebude. Vsetko ostatne su len lacne "akoze" "flat" so smiesnou lupou.
co sa tyka vernosti farieb a ich sytosti, tak Trinitronu sa nevyrovna nic... smutny zostava fakt, ze prave tie "lupy s akvarkovym tientikom" maju castokrat menej problemov s geometriou a focusom ako... ehm... najlepsia CRT technológia (Aperture Grill a.k.a. Trinitron)

Neviem ci hovoris len cisto o CRT, ale trinitron je davno prekonany urcitymi LCD panelmi co sa tyka farieb. Ziadny Trinitron ti nepokryje Euroscale gamut. Profi LCD ano...subz3ro napísal:Tak tak... ja ich nazyvam "pseudo ploche" (ako som uz ostatne uviedol).Dominik napísal:btw: jedina flat CRT technologia za poslednych 50 rokov je Trinitron, a ziadna ina neexistuje ani nebude. Vsetko ostatne su len lacne "akoze" "flat" so smiesnou lupou.
co sa tyka vernosti farieb a ich sytosti, tak Trinitronu sa nevyrovna nic... smutny zostava fakt, ze prave tie "lupy s akvarkovym tientikom" maju castokrat menej problemov s geometriou a focusom ako... ehm... najlepsia CRT technológia (Aperture Grill a.k.a. Trinitron)
A inac Trinitron aj ked po 10tich rokoch das do ruk servisakovi, tak ti z neho spravi obraz ako novy (ale 3000sk len za otvorenie), ale tie bezne sroty za 2 roky mozes vyhodit z okna
Jasne, mal som na mysli cisto LCD panely. Ale keD uz ide o to porovnanie najlepsie LCD vs Trinitron, nie je S-IPS monitor ako S-IPS monitor... a takisto nie je Trinitron ako Trinitron. Takisto nemozes porovnavat monitor v kategórii 10.000 Sk s profesionalnym LCD monitorom s 8-10x vyssou hodnotou.Dominik napísal:Neviem ci hovoris len cisto o CRT, ale trinitron je davno prekonany urcitymi LCD panelmi co sa tyka farieb. Ziadny Trinitron ti nepokryje Euroscale gamut. Profi LCD ano...
A inac Trinitron aj ked po 10tich rokoch das do ruk servisakovi, tak ti z neho spravi obraz ako novy (ale 3000sk len za otvorenie), ale tie bezne sroty za 2 roky mozes vyhodit z okna

co sa tyka toho Trinitron monitoru po 10 rokoch... no, neviem neviem... raz sa ti na katódovu trubicu usadi ten sajrajt z emisii, tak ti zozelena obraz a farby su ta-tam.

Ale inak sa s tym da suhlasit.
No jasne.
Ked kupovat Trinitron, tak jedine Sony (kedze je to priamo od nich). Znamy ma jeden taky uz asi 5 rokov, po 16 hod/ den prevadzke samozrejme uz vyzera velmi zle, ale vraj sa to da opravit - len je to drahe.
Co sa tyka inac S-IPS, neviem o ziadnom v sucasnosti co dosahuje nejake brutalne farebne rozsahy. Najdrahsie S-IPS su velmi dobre, vyrovnavaju sa CRTckam a obcas trosku aj prekonavaju Trinitrony, ale tie co sa chytaju uz na Adobe Gamut su S-PVA. (Eizo CG....)
Technologie hore dole, nepodstatne pismenka, dolezite je tie monitory realne vidiet, nech ma v sebe monitor hocico, aj 30 tisicovy TN bude vyzerat lepsie ako 10 tisicovy S-PVA/S-IPS...
Takze na technologiu sa nema spoliehat. Cize dobre vravis.
Ja mam Sony SDM P234B, 23", 1920x1200, S-IPS, ... je este kusok lepsi funkciami ako Apple Cinema displeje (aj ked ma panel identicky, presne ten isty). Stal tu v SR sice tolko co aj 3 bezne pocitace, ale je to graficky, filmovy aj herny masaker a som 8)

Ked kupovat Trinitron, tak jedine Sony (kedze je to priamo od nich). Znamy ma jeden taky uz asi 5 rokov, po 16 hod/ den prevadzke samozrejme uz vyzera velmi zle, ale vraj sa to da opravit - len je to drahe.
Co sa tyka inac S-IPS, neviem o ziadnom v sucasnosti co dosahuje nejake brutalne farebne rozsahy. Najdrahsie S-IPS su velmi dobre, vyrovnavaju sa CRTckam a obcas trosku aj prekonavaju Trinitrony, ale tie co sa chytaju uz na Adobe Gamut su S-PVA. (Eizo CG....)
Technologie hore dole, nepodstatne pismenka, dolezite je tie monitory realne vidiet, nech ma v sebe monitor hocico, aj 30 tisicovy TN bude vyzerat lepsie ako 10 tisicovy S-PVA/S-IPS...
Takze na technologiu sa nema spoliehat. Cize dobre vravis.
Ja mam Sony SDM P234B, 23", 1920x1200, S-IPS, ... je este kusok lepsi funkciami ako Apple Cinema displeje (aj ked ma panel identicky, presne ten isty). Stal tu v SR sice tolko co aj 3 bezne pocitace, ale je to graficky, filmovy aj herny masaker a som 8)

Nah ja, aber das ist "delo"Dominik napísal:Ja mam Sony SDM P234B, 23", 1920x1200, S-IPS, ... je este kusok lepsi funkciami ako Apple Cinema displeje (aj ked ma panel identicky, presne ten isty). Stal tu v SR sice tolko co aj 3 bezne pocitace, ale je to graficky, filmovy aj herny masaker a som 8)

Ja som zatial spokojny so svojim ViewSonic VP191b