Tak ma napadlo, ze konecne si poriadim nieco ako zaloznu instalaciu Windowsu. Pretoze teraz, aby som tam dostal XP, asi budem musiet odinstalovat aj Windows 7, nainstalovat Windows XP, a potom znovu Windows 7?
Windows XP je na drive F:, a Windows 7 na C:. Ale to je asi jedno. Len si pamatam, ze najprv treba instalovat starsi operacny system, az potom novsi.
Moja otazka znie:
1) Da sa nainstalovat na dual boot system, rovno starsi system? Teda v mojom pripade, netreba odinstalovat Windows 7, ci sa da rovno nainstalovat Windows XP (mozno ze pouzit repair z instalacneho CD-cka ? By islo)?
2) Odporucte mi prosim nejaku utilitu, ani neviem, ako sa oficialne vola tento typ zalohovania, ze to vlastne zalohuje cely operacny system na inom drive, a potom, kebyze sa pokazi a neviem sa tam vobec dostat, tak by sa dal nejako obnovit. Neviem, ci sa to vola zrkadlova kopia particie, alebo take nieco. V kazdom pripade, na cele F:, kde mam Windows XP, mam nejakych 20 GB rezervovanych, davam tam len cisto zakladne systemove veci. Cize, aj celych 20GB nejaka zrkadlova particia, by isla urobit jednoducho.
Idealne by asi bolo, keby sa dalo dostat do nejakeho bootmenu, kde by boli na vyber Windows XP, Windows 7 ako doteraz, ale bola by tam este dalsia moznost, obnovit tu particiu F:, zo zalohy. Popripade, stacilo by aj keby sa to dalo spustit z Windowsu 7. Ved ked sa pohnoji Windows XP, tak do Windowsu 7 sa dostanem. Obidva naraz mi snad neodijdu.
Takisto by som si urobil zalohu Windows 7, pred nejakym vacsim updatovanim, rovnako ako s novou instalaciou. Keby sa pohnojil Windows 7, obnovoval by som ho zase z Windowsu XP. Alebo aj z bootmenu, ak by to islo.
Predpokladam, ze najlepsie bude urobit si zalohu hned po nainstalovani noveho Windowsu XP, so zakladnymi vecami, ktore tam chcem mat vzdy. No a potom pred nejakou vacsou instalaciou si urobit zalohu. Nielen System Restore, myslim celu particiu, so vsetkymi nastaveniami. To je najvacsia istota.
Urcite bude niekde clanok o tom, alebo diskusia, len neviem ani nako sa to oficialne vola tento typ zalohovania.
Vdaka za cenne rady. (uz cele roky som sa na to chystal, urobit si to tak, no a teraz nastala ta chvila) (viem, ze este existuje virtual server, na taketo experimenty, ale najvacsia istota je mat zalohu particie.)