Môj názor? Ber GTX1060.
V skratke: Výkon tu a teraz namiesto sľubov, a 6GB GTX1060 zoženieš aj mierne lacnejšie ako 8GB RX 480 (4 a 3 GB karty by som dnes už nebral ak to chceš dlhšie ako na rok, čiže ani Fury) -
http://graficke-karty.heureka.sk/gainwa ... 8336-3712/
Trochu dlhšie: Využiješ ju nielen na hry, ale máš istotu že aj na rendering v Cinema 4D ako vravíš (tiež netuším ako to je s AMD, možno sa niekto ozve že funguje dobre aj AMD akcelerácia a tým pádom tento argument padne). A čo sa týka hier, nVidia má vyrovnanejší výkon, má viac reálne využiteľných "extras" a v drvivej väčšine hier poráža AMD (niekedy o desiatky %). V doslova pár vybraných hrách má výkonovo navrch AMD (keďže má vyšší teoretický compute výkon, ten je však bohužiaľ ťažko využiteľný preto sa prejavuje iba výnimočne v niektorých, aj to nie všetkých DX12 hrách), ale ani výkon nVidie v nich nie je vôbec zlý. AMD fanatici ti budú tvrdiť že AMD je budúcnosť, ale na to sa netreba spoliehať, pretože:
1. Vôbec to nemusí byť pravda, pretože ako sa hovorí, pár lastovičiek leto nerobí a vždy tu boli hry ktoré viac fandili nVidii a hry ktoré šli lepšie na AMD
2. Žiadny poriadny developer si nedovolí ignorovať polovicu trhu, takže ak aj dajú do hry niečo čo skriplí výkon na karte druhej strany tak to bude voliteľná vec (a tu má nVidia výhodu keďže má dlhodobo výrazne vyšší podiel ako AMD)
3. V budúcnosti budeš musieť tak či tak znižovať detaily ak zase neupgradneš lebo hry budú zase o niečo náročnejšie, takže nad nejakým future-proof pri mid-range karte nemá zmysel dlhodobo meditovať
4. Obe karty patria do rovnakého segmentu, čomu zodpovedá aj cena, a tak môže očakávať porovnateľný výkon - ani v najviac AMD optimalizovanej hre nebude mať RX480 dvojnásobný výkon oproti GTX1060, samozrejme ak tá hra nebude brutálne zabugovaná alebo nepôjde o voliteľné "extra"; to platí aj naopak
5. Ak považuješ za budúcnosť VR a nie prísľub vyššieho výkonu v niektorých DX12 hrách tak nVidia má jednoznačne navrch
Ak to trochu sleduješ tieto dlhodobé predpovede majú asi takú úspešnosť ako dlhodobé predpovede počasia takže im netreba venovať príliš veľkú pozornosť, keďže takých tu už bolo, a ešte aj bude.
V konečnom dôsledku IMHO neprehlúpiš ani jednou, ale podľa mňa nVidia toho ponúka viac dokonca za mierne nižšiu cenu ak kukáme nereferenčné edície s viac ako 4GB VRAM. Podľa mňa by všetky mali byť lacnejšie a s rozpočtom 350€ by už pomaly mala byť dostupná 1070, ale tak AMD zaspalo takže sme sa bohužiaľ dočkali celkového zvýšenia cien...