Taktovanie DDR4

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
UnreAll
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: St 02. Jún, 2010, 23:48

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa UnreAll »

Vypozoroval som to tak, ako píšem. Neviem, čím iným by to mohlo byť spôsobené... možno ešte procesorom. Vyskúšať to môžem až vtedy, ked budem mať dgpu, ale nemyslím si to. Tak mne tiež vykrúca zrak, ked vidím napísanu vetu, bez vymedzenia súvetia, ale čo už :D

Ale príde mi trochu vtipné zavrhnuť rýchlejšiu pamať s tým, že niekto nehrá hru, v ktorej sa jej rýchlosť prejavuje, ale zároveň môže použiť ušetrené peniaze na rýchlejší procesor, pričom v tomto prípade sa už použitie aplikácie nespomína a teda kúpa rýchlejšieho cpu je automaticky lepšia. Ak bude chcieť hrať dve hry, ktoré zvláda jeho stavajúci cpu s uzamknutým vsync na 60fps, tak akou výhodou môže byť rýchlejší cpu, z ktorého môže tažiť iná hra, ktorú on ale nehráva? :D
Princíp je rovnaký, hoci by sa dalo namietať, že výkon cpu sa prejaví vždy, ale pokial je jeho výkonu dostatok, tak aký osoh prinesie investícia do výkonnešieho?

Molnart, lenže ja hrávam MP časť MW, takže pre mňa to malo obrovský význam s tou pamaťou a potom, čo som vymenil myš za Razer Viper mini, tak rozmýšlam, že grafiku vlastne možno ani nepotrebujem, pretože som schopný triafať hlavy úplne bez problémov aj v 720p medzi 80-120fps. Okrem MW hrávam len staré hry, ako teraz napr. Drakan a baví ma to viac, ako tie dnešné.

Ale nerozumiem, prečo sa nato pozeráš takto - toto nehrávam, tak to tam testovať nebudem. Ved na tom predsa nezáleži. Ide o test, ako si si tou pamaťou pomohol v prípadoch, kde sa jej výkon prejaví. nabudúce môžeš natrafiť na inú hru, ktorá bude viac čerpať práve z tejto výhody. Procesor sa tiež taktuje s ohladom na výkon v konkrétnej hre? Alebo ide o globálny výkon?

Presne tak, ako píše dexter - nastaviť najvyššiu frekvenciu a najnižšie časovania, či sa to realne prejaví viac, menej, alebo vôbec, nezáleží. Môžeš tomu v niektorých prípadoch len pomôcť, nie zhoršiť. Takisto by si to mal testovať v nejakom nižšom rozlíšení, kde sa zapotí aj cpu a môže sa prejaviť tá pamať, pretože ak tam hodíš 1440p a max. detaily, tak to bude brzdiť asi vždy grafika. Pri tomto sa dá ale namietať, že tým pádom je to vlastne zbytočné, lebo v 1440p a max. detailoch, sa táto výhoda neprejaví. Lenže takisto by sa s trochu nadhodenou situáciou dalo povedať, že aj OC grafiky je vlastne zbytočné, pretože tá hra, ktorú hrám, beži na 120fps a ja potrebujem len 60fps, takže mi je jedno, či pobeži na 140fps.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> Presne tak, ako píše dexter - nastaviť najvyššiu frekvenciu a najnižšie časovania, či sa to realne prejaví viac, menej, alebo vôbec, nezáleží.

lenze v realite si musis vybrat kompromis - najvyssie frekvencie nechodia na najnizsich casovaniach.
Dakedy je lepsie 4000MHz/CL18 nez 3600/CL16 alebo 3600CL14. Jednoduche ako zivot samotny.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6688
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa molnart »

neviem ako vam, ale mne sa celkom pravidelne stava ze vobec nenebahnem, ale nie ze do biosu musim ist ale otvarat skrinku a resetovat jumper - napr. dnes, ked som sa snazil rozbehnut na 3600-16-18-18-34. a po resete biosu som zasa donho zabudol vliest, a win mi nabehol s default na 2666-19-19-19-43, tak reku urobim par testov, ale som zistil ze cele je to nahovno:

Kód: Vybrať všetko

frekvencia                             2666MT      |      4400MT
-------------------------------------------------------------------
superposition benchmark                6919        |      6936
7zip compressing                      63915 Kib/s  |     69647 Kib/s
7zip decompressing                  1059628 Kib/s  |   1075643 Kib/s  
WinRar                                20282 KB/s   |     23213 KB/s
Vo Forza 7 rozdiel asi 5 fps.

Takze s takymito rozdielmi cele taktovanie ram je onicom ak z toho neviem vykuzlit nejake 20+% narasty a som nasraty kolkokrat som kvoli tomu musel zbytocne restartovat komp :E
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa mp3turbo »

take hnusne zle zle pamate, fuj fuj, dam ti moju adresu, zbavim ta toho svinstva zadarmo a nic mi nemusis doplatit :)

tie rozdiely v 7Zipe musia byt vacsie, daj zo srandy skompresovat nejaky 15-50GB film pri jednom a druhom casovani.
Rozdiely v sekundach u mna si videl, ano bol to y-cruncher len uz teraz nebudem rozbijat absolutne funkcnu zostavu (asi tri tyzdne na tom hulim 14-16 hodin denne) aby som pretestoval Rar alebo 7zip.

Co sa tyka toho treningu pamati... v Overclocking sekcii
Memory Try It ! disabled
DRAM Timing Mode Link (aby obidva moduly isli rovnako)
Memory Fast Boot Enabled
CPU Memory Changed Detect Disabled

este potom nieco je v Advanced DRAM Configuration len si nepamatam presne co - cielom je zabranit treningu pamati po kazdom reboote. Lebo je to zbytocne. Ja osobne mam aj vypnuty XMP Profil lebo co si spravis ručne, to mas spravene dobre.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa dexterav »

ak to má G2 je fuk čo urobí z terc časovaním
tam treba tak 4600MHz aj viac aby to bolo adekvátne, ideálne 4800
4400 je na g2 a z časovaním cl19 na 2 veci, jediné čo máš je priepustnosť ale latencie sú v riti
ideálne 4400 cl19 G2, CR2 :D to radšej 3200 CL16 :D
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa mp3turbo »

Mumaq predava pamate v bazariku : dve rozlicne sady po dvoch 8GB moduloch.

---------------------------------------------
Nebavi ma uz to kombinovane ladenie. 3600vky idu na 3800 cl16, 4400vky idu na 3800 cl14, no ked ich skombinujem, tak to nedam ani na 3800 cl16...v kombinacii idu v podstate na 3600 cl16, avsak uz mi za mesiac 2x skocilo bsod a ja uz na to nemam nervy.
Ak sa nikto nenajde, nic sa nedeje, skusam, ci motyka vystreli.
---------------------------------------------

nechcem prispievat tam lebo je to offtopic, skusim sa opytat tutok : daj nam nastavenia ake mas. Zo styroch modulov ocakavat 3800MHz neni uplne vzdy garantovane, topologia pamatovych slotov na doske hraje obrovsku ulohu - ale hlavne vidis ze ta prva dvojica končí na 3800/CL16 ked je sama cize cakat od nej to iste v tandeme je silna kávička.

Hlavne ma zaujima voltaz SA v procesore aj na pamatiach ale samozrejme vsetky parametre su dolezite.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa dexterav »

4 moduly no comment a je úplne fuk kolko idú turbovy :D

Asus sa na fore v podstate ofiko vyjadril že 4 moduly ani nebude riešiť cez support , leda vo veľmi dobrej nálade
a ak sú náhodou iné ani vôbec netreba písať že niečo nejde lebo rovno koš :D
jasne je to kktizmus od asusu ale asik to z690 a 4 moduloch aj niečo naznačuje, napriek tomu če to neiktorým ide
lebo kludne to môže byť loteria na IMC a to je potom prúser intelu

a DDR5 aj ofiko ukazuje že 4 moduly niesú zrovna niečo funkčné
a DDR5 na 4GHz by som nijak funkčné nenazval
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6688
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa molnart »

ale kua ze za 15 rokov nedokazali vyriesit aby dosky fungovali normalne so 4mi modulmi, to je hanba brutalna podla mna...
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa dexterav »

oni fungujú...jedec :D
proste sa bavíme o co , jedec funguje :D
napr 4GHz na 690 je už hodne za limitom o 4400 ani nevravím
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Používateľov profilový obrázok
Vlko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2206
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51
Bydlisko: Bratislava

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa Vlko »

@turbo :
Podla mna, keby trochu poladil tRFC tak by to poriesil. Mal som podobne haluze na rovnakej kombinácii (4*8) a to mám pamäte od rôznych výrobcov. Aj na default 3200Mhz sem tam hodili BSOD. Teraz krásne idú a dokonca OC na 3500Mhz. Asus dosky to majú dosť agresívne a moja nastavovala tRFC okolo 200/300 pričom pre mna stabilna hodnota je +-500. Som to postupne odladil zo 700 ked som zistil, že v tom to bolo. A to mám ten Daisy chain :)

Kombinácia je z podpisu : Kingston HyperX Predator 16GB KIT 3200Mhz CL16 + Corsair Vengeance White LED 16GB KIT 3200Mhz CL16 = 32GB DDR4 @3500 CL16 Dual Channel
AMD R9 7950X3D, Noctua NH-D15S chromax.white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 6200 MHz White RGB, Sapphire NITRO+ RX 6800 16GB 2,4/17,2Ghz, SSD Samsung 860 EVO 250GB, Team Group CX2 1TB, Kingston A2000 1TB NVMe, + HDD 320GB WD320BEKT, Samsung DVD-RW SH-S183A, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 32" Samsung LE32B551 RED, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa dexterav »

z690 je úplne niečo iné ako 3xx/4xx/5xx , horšie
stačí pozrieť fora
ale jasne vždy to vieš 2 roky ladiť než to naladíš :D
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Používateľov profilový obrázok
Vlko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2206
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51
Bydlisko: Bratislava

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa Vlko »

hej, tiež mám pocit, že s každou generáciou to je horšie a horšie. U z97 a ddr3 to napr. bolo total easy. Bezproblémové nastavenie pár hodnôt a bum hotovo. Tu je 100 nastavení v biose a môžeš guglit ...
AMD R9 7950X3D, Noctua NH-D15S chromax.white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 6200 MHz White RGB, Sapphire NITRO+ RX 6800 16GB 2,4/17,2Ghz, SSD Samsung 860 EVO 250GB, Team Group CX2 1TB, Kingston A2000 1TB NVMe, + HDD 320GB WD320BEKT, Samsung DVD-RW SH-S183A, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 32" Samsung LE32B551 RED, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6688
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa molnart »

zasa na 3900 su vysledky vyrazne lepsie, sranda je ze 2600-CL19 a 4400-CL19 na Gear 2 je taky maly rozdiel.

dnes sa mi to podarilo nabootovat aj na 3900-CL17, ale je to nestabilne. primarne casovania su 17-24-24-42 CR1, tREFI 620, co mi pridu dostatocne volne timingy az na to CR1. co sa mi oplati dropnut este?
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa dexterav »

jasne že G2 na 4400 je sragora ked ti IMC ide na polovicu taktu ako pri 3900 a G1 resp hodne podobne ako pri 2666
zase tercialne časovania sú super ale ak tie hlavné sú prdeli je to na 2 veci
a G2 je zásadné , imho keby DDR5 bežali G1 po DDR4 asik neštekne pes :D
v podstate ak chceš normálny výkon na G2 treba ti frekvencie podobné ako pri DDR5 aby si udržal IMC na 1600+
poprípade skúšaj RingBus/cache čo najvyššie a nízke latencie bude odmena
z Ecores je je to tak 4GHz bez cca 5GHz
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR4

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> ale kua ze za 15 rokov nedokazali vyriesit aby dosky fungovali normalne so 4mi modulmi, to je hanba brutalna podla mna...

uplne obycajna vec ked mas na pokrutenej zbernici signalling ~2000MHz. Fyzika. Pokial to nema koštovať jak vojensky vyskum tak z toho proste nie je uniku.

Ano "s kazdou generaciou" je to horsie, pretoze sa tlacime s frekvenciami vyssie a vyssie. Kdeze sme masovo chceli bezat 4400MT pamate na 9600k...
Myslim ze dostatocne jasne hovori uz len to, ze DDR5 so styrmi modulmi prakticky nechodi napriek ECC, vlastnemu napajaniu ktore nemusi letiet po doske a tym dalej dodrbavat signal, vytvarat odrazy, degradovat VSWR a proste vsetky low-level parametre.

Zober si na akych frekvenciach chodia pamate v serveroch lebo ich je tam 12-16 dosticiek... tam sa vykon riesi masivnym paralelizmom, nie brutalnou frekvenciou.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Pamäte RAM"