Neviem či s tým do poradne alebo sem ale ešte len špekulujem tak skúsim tu.
Premýšlam nad upgradom NAS a routra doma. Staručký WD5000g032 (blue rings) je už žalostne pomalý.A kapacita nestačí.
Vyhliadnutý mám router Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT
a NAS QNAP TS-451A-4G
Slúžiť to bude primárne iba ako úložisko a na prehrávanie filmov na TV
Pôvodný plán bol kúpiť 2x 4TB disky a dať ich do RAID 1 a rozobrať 2 staršie externé usb 1TB disky čo mám doma a dať do dvoch
volných slotov bez raid na menej dôležité dáta. Výsledok kapacity teda 4+1+1 TB kde pri tých 4TB môže failnúť 1 disk.
A teraz pár dilem =)
1. Potom som sa ale dočítal o RAID 5 ktorý ma celkom zaujal. Síce by boli počiatočné náklady vyššie lebo musím kúpiť 4x4TB disky ale výsledná kapacita by bola 12TB (tie 2 staré disky tu nezohľadňujem) a stále mi môže failnúť jeden disk ale mám 3násobnú kapacitu. Nemám s RAIDom žiadne skúsenosti tak otázka je či je takýto RAID vhodný na to, na čo chcem takýto NAS použiť.
2. Ten NAS má vzadu HDMI čo je super lenže ho nechcem mať v blízkosti TV ale v malom racku pod schodami. Mám starú PANASONIC plazmu ktorú neplánujem meniť kým nedožije.A tá nemá LAN konektor (nieje SMART TV

3. WD Red alebo Seagate Ironwolf ? (mám akési predsudky voči Seagate ale možno sú už neopodstatnené ale cenovo je IV zaujímavejši) WD ma zatiaľ nikdy nesklamal - klop klop.
4. Ten NAS má zozadu 2x gigabit lan konektor. To stačil len 2x kábel a zapojiť do routra a tým mu zvýšim priepustnosť

Ďakujem za každú radu.