DDR5 pamäte

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
Používateľov profilový obrázok
Vlko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2206
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51
Bydlisko: Bratislava

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa Vlko »

Tak najväčšia výhoda DDR4 v tom porovnaní spočíva v tom keď už ich už daný človek vlastní a teda ušetrí 100% ceny DDR5 na intel z690 platforme. Dalej je to už fuk, lebo žiadna ďalšia podobná možnosť už nebude.
AMD R9 7950X3D, Noctua NH-D15S chromax.white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 6200 MHz White RGB, Sapphire NITRO+ RX 6800 16GB 2,4/17,2Ghz, SSD Samsung 860 EVO 250GB, Team Group CX2 1TB, Kingston A2000 1TB NVMe, + HDD 320GB WD320BEKT, Samsung DVD-RW SH-S183A, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 32" Samsung LE32B551 RED, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> Pamätám si že pri uvedení 12th gen sa vravelo že DDR5 nemá význam a úplne stačí DDR4, a teraz pozerám že nárast výkonu tam je podobný ako sa
>> kedysi riešil rozdiel vo výkone 2666 až 3600.

mam dojem ze vobec nie je 100% zjednodusitelne tak ako si to napisal : napriklad pre Autocad, Revit a Inventor cize obrovske a narocne aplikacie Autodesku, je rozdiel medzi DDR4 a DDR5 nulovy. Absolutne nulovy. Samozrejme je tympadom aj nulovy rozdiel medzi DDR4-2666 a DDR5-6000 co je zvlastne ale je to tak.


V principe ide o to, ze mnohe aplikacie jednoducho nevedia vyuzit :

- obrovsku priepustnost (100GB/s) novych DDR5 pamati
- a/alebo nie su citlive na ich vyssie latencie v porovnani s DDR4 (11:40 vo videu, hra Assetto Corsa, DDR4/3200 je rovnako rychla ako DDR5/6400]
- a/alebo negativny efekt ukrutne vyssich latencii sa vykompenzuje podstatne vacsou priepustnostou (100GB/s versus 50GB/s [velmi zjednodusene a neprilis realne : pristup k datam trva plusminus dvakrat dlhsie ale data su poskytnute dvakrat rychlejsie].

Je dolezite uvedomit si, ze v linkovanom teste Hardware Unboxed je pouzity spickovy procesor a superspickova graficka karta, to znamena ze realny prejav v beznej zostave cloveka ktory nie je ochotny pichnut 3.000 eur do pocitaca bude daleko mensi nez je ukazane na videu. Navyse, niektore hry reaguju lepsie ako ine... takisto rozlisenie, 1080p je minimum a vela serioznych hracov uz ho nepouziva. V 1440p je vplyv pamati daleko mensi a v 4K prakticky neexistuje.

Velka skoda ze chalan nemal v tom teste nejake DDR4/3600 alebo DDR4/4000. Zda sa ze niektore hry su velmi zavisle na priepustnosti pamati (nie priamo, ale nepriamo cez to, ze L3 cache v procesoroch je mala - preto je v niektorych hrach obrovsky vyznam 5800X3D oproti beznemu 5800X).
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 8098
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa ericc64 »


He is getting much better numbers with 2x32GB vs 2x16GB at the same timings..
2x32GB @ 6333MT/s is matching 2x16GB @ 6800MT/s in benchmarks/games
49ns @ only 6333MT/s (which is very good for Alder Lake)
Dualrank moduly pomahaju aj pri DDR5 a Adlerovi. Ale zase neviem kto si kupi 64GB DDR5 za 500€ :D
Spoiler: ukázať
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 8700G RAM: G.SKILL 48 GB KIT DDR5 8 000 MHz CL40 VGA: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 24 GB OC SSD: WD Black SN850 1TB + Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair AX1600i CASE: Be quiet! SILENT BASE 802 LCD: Alienware AW3225QF KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Aurora Silver VGA: EK-Quantum Vector² Strix/TUF RTX 4090 D-RGB - White Edition RAM: IceManCooler Full Nickel Water block + IceManCooler Full Nickel RAM Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA3 420 PUMP: MO-RA3 420 D5-Dualtop + EK-RES X3 400 + 2x D5 Pump TUBING: EK-Loop Soft Tube 12/16mm FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 4x Noctua NF-A20 PWM Chromax CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa mp3turbo »

mne sa to zda tiez drahe kedze mame 64GB/ddr4/3600 za 210 :) a ano, moze byt niekde v nejakych hrach trosku posun, ale furt je desatkrat lepsie priplatit si 300 za grafiku (3060 -> 3070 alebo cojaviem 3070 -> 3080) nez za pamate.

dual rank... jasne.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa dexterav »

ono stále je to tak trochu otom či máš nejaké normálne DDR4 alebo nemáš, ak máš proste furt ušetríš cenu tých ramiek, čo neni málo a taký boost proste DDR5 nemajú
a next update bude proste vtedy ked po DDR4 nikto ani neštekne
a pokiaľ chceš aj kapacitu DDR5 neni zrovna hitparáda, ked si všimnete proste všetci sa vyhýbajú 4 modulom ako čert krížu :D
DDR4 a 4 module ale tiež neni úplná hitparáda
samozrejme proste nové PC od základu tak jednoznačne DDR5
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa mp3turbo »

tvoje jednoznacne by som postavil do roviny "pokial nepotrebujes 64GB alebo viac", pretoze napriklad ja osobne chudak-neborak by som si priplatil strasidelne prachy - takmer tisicku keby som chcel "zladeny set" - pretoze ficim na 128GB DDR4 ; a to este s obrovskou otazkou ci by mi to VOBEC FUNGOVALO presne ako pises.

Styri DDR4 moduly chodia uz roky rokuce, tam nie je co spekulovat. Najlepsie s Intelackym K-procesorom ktoremu sa da podvihnut voltaz System Agenta (non-K bezia na default 0.95V alebo minimalna odchylka A NEDA SA TO ZMENIT lebo je to zadratovane vnutri), pri AMDckach je to garantovane.

Navyse, nie vsetci len hraju hry na pocitaci. V beznych aplikaciach mimo specialnych veci (7zip, nejake vedecke vypocty ktore sialene sahaju do pamate) je prinos ddr5 oproti ddr4 absolutna nula alebo takmer absolutna nula. Autocad, Premiere, Photoshop, 3ds max, Maya a taketo drobotinky.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa dexterav »

4 moduly ale nemajú zase tak moc radi adler lake
dokonca samotný výrobcovi dosiek to silno neodporúčajú a asus sa vyjadril dokonca v zmysle že to ani nebude reklamovať...
či to praktizuje to fakt neviem
tebe to ide ale to tak všetko

osobne dúfam a nelen ja že IMC na Raptorovi bude aspoň o niečo lepšie
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa mp3turbo »

IMC je urcite lepsi : oficialny support je ddr5/5600 kdezto AlderLake mal len ddr5/4800 ; to je obrovsky posun.

ummm neviem preco vidis tie styri moduly DDR4 tak strasne problematicke - praveze DDR5 stvormodulovka bola strasidelna. Pochopitelne.
Inak styri moduly na DDR4 su zivym pozehnanim - zbavujes sa zavislosti na primarnych a sekundarnych casovaniach kvoli paralelizmu atd, atd.

S tym Asusom vies volakde vyhrabat info ? Mi to uplne uslo a nejako sa neviem vysomarit.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 8098
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa ericc64 »

Z790 HERO with 13900k
TEAMGROUP DELTA A DIE KIT, 7800MHZ 16G*2 CL36
DDR5 1.41V VDD & VDDQ, CPU TXVDDQ 1.4V, CPU IMC 1.37V, CPU SA 1.23V
RUNMEMTESTPRO 200% PASSED

so, four dimm mobo is good enough for almost everyone now....
IMC ma byt lepsie a aj Z790 budu zevraj lepsie .... 7800Mhz na 4-slotovej doske je zazrak, to pri Z690 nehrozi.
Spoiler: ukázať
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 8700G RAM: G.SKILL 48 GB KIT DDR5 8 000 MHz CL40 VGA: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 24 GB OC SSD: WD Black SN850 1TB + Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair AX1600i CASE: Be quiet! SILENT BASE 802 LCD: Alienware AW3225QF KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Aurora Silver VGA: EK-Quantum Vector² Strix/TUF RTX 4090 D-RGB - White Edition RAM: IceManCooler Full Nickel Water block + IceManCooler Full Nickel RAM Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA3 420 PUMP: MO-RA3 420 D5-Dualtop + EK-RES X3 400 + 2x D5 Pump TUBING: EK-Loop Soft Tube 12/16mm FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 4x Noctua NF-A20 PWM Chromax CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa dexterav »

preto že vidím čo píšu po forach, preto sú problém DDR4 4x
posun to je ale obrovsky no neviem...
bolo by super keby bola z790 aj na niečo iné ako na výrobu prachov :D
imho ale píše iba 16x2
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 8098
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa ericc64 »

Ano iba 2x16,, to by si zase moc chcel aby to dali 4x moduly :D tam ide skor o to, ze take vysoke frekvencie dosahuju iba Z690 dosky s 2x slotmi urcene priamo na OC ako Apex, Unify X, atd ... Normalna Z690 Hero neda ani 7000mhz ( so stastim 6800 )

takze aspon nejaky posun :) ale co som videl, tak 4x16GB uz davaju Z690 dosky okolo 6000- 6200mhz ( samozrejme poladene rucne, ziadne ze zapnes XMP :D ) takze uz to pomalicky stupa :)

Teraz nas bude zaujimat, ako budu na tom X670E/B650E dosky. Ci tam bude fakt maximum 1:1 okolo tych 6000mhz a viac ani prd... alebo sa to bude dat nejakou delickou posunut vyssie s lepsim vykonom. Lebo Intel uz splha k 8Ghz a ak bude AMD zaseknute na 6Ghz, tak to bude na OC pamati dost nuda :D a pritom v OC pamati je dnes schovane dost vykonu.
Spoiler: ukázať
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 8700G RAM: G.SKILL 48 GB KIT DDR5 8 000 MHz CL40 VGA: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 24 GB OC SSD: WD Black SN850 1TB + Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair AX1600i CASE: Be quiet! SILENT BASE 802 LCD: Alienware AW3225QF KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Aurora Silver VGA: EK-Quantum Vector² Strix/TUF RTX 4090 D-RGB - White Edition RAM: IceManCooler Full Nickel Water block + IceManCooler Full Nickel RAM Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA3 420 PUMP: MO-RA3 420 D5-Dualtop + EK-RES X3 400 + 2x D5 Pump TUBING: EK-Loop Soft Tube 12/16mm FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 4x Noctua NF-A20 PWM Chromax CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
Používateľov profilový obrázok
JurajSlovakID
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 787
Dátum registrácie: Po 13. Apr, 2015, 09:35
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa JurajSlovakID »

https://www.club386.com/new-ddr5-overcl ... -9560mt-s/
Asus ROG Maximus Z690 Apex motherboard, which is a special board designed specifically with extreme overclocking in mind.
chladili to dusikom ale aj tak ako to ten IMC dokazal?
PC: CPU: RYZEN 5950X VMR-B2@ 4725MHz 1.35V , Chladic Arctic Liquid Freezer II RAM: GSKILL NEO 2x16KIT(32GB) 14-15-15-12-26-38 CR2 - upravene tercialne casovania, GFX: AMD Vega64, MB: Asus Dark Hero VIII X570, M.2 SSD Samsung 990 PRO 2TB, 2xRAID1 WDGOLD 8TB
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa mp3turbo »

Juraj co myslis, na akej frekvencii islo IMC ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
JurajSlovakID
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 787
Dátum registrácie: Po 13. Apr, 2015, 09:35
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa JurajSlovakID »

aha, takto som o tom neuvazoval ja som mal naposledy 8086 intel ktory som pokazil neodbornym delidom, ale aj tak som nevedel ze sa da nastavit frekvencia IMC, som myslel ze to je len SOC (northbridge) a ze IMC nezvladne viac a nevdel som ani ze ma svoju frekvenciu, tak som opat mudrejsi teraz :D
PC: CPU: RYZEN 5950X VMR-B2@ 4725MHz 1.35V , Chladic Arctic Liquid Freezer II RAM: GSKILL NEO 2x16KIT(32GB) 14-15-15-12-26-38 CR2 - upravene tercialne casovania, GFX: AMD Vega64, MB: Asus Dark Hero VIII X570, M.2 SSD Samsung 990 PRO 2TB, 2xRAID1 WDGOLD 8TB
Pietro sk
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2556
Dátum registrácie: Ut 28. Dec, 2010, 13:25

Re: DDR5 pamäte

Príspevok od používateľa Pietro sk »

JurajSlovakID napísal: Pi 23. Sep, 2022, 15:16 ja som mal naposledy 8086 intel ktory som pokazil neodbornym delidom,
Obrázok
na tychto sa robi delid kyselinou :)
Spoiler: ukázať
5800x ..b550aorus_pro 180€...6800xt stock 670€..nh-u12 am4...viper steel 32GB 4400... R.A.T. 6+
3600-16 1T 32GB#1800IF# curve per core -28max #PBO-175# <95W <65°c
ag241qx; seagate 600pro; firecuda520..

Návrat na "Pamäte RAM"