uzemnenie

Všetko o zvukových kartách, repro, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2508
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Bratislava

uzemnenie

Príspevok od používateľa paranoid.asian »

ohai,

mam aktivne monitory, yamaha hs7. prestahoval som sa a zrazu mi z reproduktorov ide neprijemny, konstantny bzucavy zvuk.
viem, ze to ma nieco s fazami, rsp uzemnenim. Byt je uz prerobeny, cize novy okruh s isticom nehrozi. Skusal som cez predlzovacku vsetky zastrcky v byte, a robi to na kazdej jednej.
je nejaka moznost ako to fixnut pls?
Spoiler: ukázať
::: ...
KUKU
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 739
Dátum registrácie: Ut 28. Aug, 2012, 13:53
Bydlisko: Prievidza

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa KUKU »

Ja som na predlzovacke vysklbol zemniaci kolik a bzucanie zmizlo
CPU: AMD Ryzen 9 5900X Chladic: Noctua NH-D14 MB: B550 Aorus ELITE V2 PSU: Corsair cs750M GPU: RTX 3090 + 3060Ti RAM: G-SKILL Aegis 64GB 3200Mhz SSD: Intel 660p 1TB M.2
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2080
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa zoom »

Ano, to je rychle a nebezpecne riesenie. Nevravim, ze sa nieco stane, ale pre nieco zemniaci vodic existuje. Druhe podobne riesenie je pouzit oddelovacie trafo. Proste velke trafo v elektrickej ceste. To ale asi nezozenies, plus je to zbytocna kocka pod stolom, casto s krytim IP 00, ako som mal ja :-). Takze by som to skusil z druheho konca - vyskusaj tie Yamahy pripojit cez balanced vstup (XLR, TRS), moze to pomoct alebo uplne eliminovat brum. Daj pozor na to, aby to bol naozaj plnohodnotny balanced chain, nie nejaky smejd, co 3,5mm jack rozdeli na akoze 3 vodice.
Inak Yamahy HS8 som mal kedysi a presne tento problem, su na to nachylne. Nieco tam rezonuje, mal som to hodene na osciloskope. Teraz mam Adam A8X, k tomu USB DAC s balanced vystupmi a mam pokoj od tejto nocnej mory.

Este ma napada jedno lacne a pouzitelne riesenie: ak pouzivas klasicke cinche, predava sa taka krabicka coby odrusovac sumu. Nemam skusenost, ale stoji to nic, tak mozes vyskusat (napr. toto).
Používateľov profilový obrázok
paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2508
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Bratislava

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa paranoid.asian »

@zoom, kuku vdaka za tips
co by sa stalo ak by som to vytrhol? moze to vyskratovat a zacat horiet? to neprichadza v uvahu.

to trafo asi nezozeniem.

tie yamahy su napojene na focusrite saffire 6, usb
napojene to mam na tie uplne napravo konektory, len neviem presne aka znacka to bola. to su tie TSR co spominas, nie?
Obrázok

a ak by to mohla vyriesit zmena dac, tak aky to mas pls?
ps2: preco si menil z hs8 na a8x? tiez by som chcel casom upgrade spravit prave na adam, alebo genelec.
co ta k tomu viedlo pls?
Spoiler: ukázať
::: ...
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2080
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (40)

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa zoom »

Bezpecnostny vodic na strane napajania je spojeny s obalom zariadenia. Tj. vsetko, coho sa mozes dotknut je uzemnene tymto vodicom. Ked ho odpojis a ak by sa nejakou chybou dostala "elektrika" na vonkajsi obal zariadenia, tak nema kade odtiect a mozes dostat ranu, pripadne zomriet. Alebo pojde do nejakeho dalej zapojeneho zariadenia a to odpali. Velmi laicky vysvetlene. Takze pokial vsetko funguje, nic sa nestane. Pokial sa nieco pokazi, MOZE nastat problem. A nemusi. Ci to chces riskovat, je na tebe.

Ten Focusrite by mal mat normalne balanced TRS konektory, tie, ktore si ukazal. Ak to mas napojene TRS kablami (tj. kazdy ma na konci na konektore tri oddelene plochy - Tip, Ring, Sleeve - spicka, prstenec a zvysok), tak to zrejme mas pripojene cez balanced konektory. V tom pripade by si nemal mat ziadny brum :-). Neviem no...

Onoho casu som mal aj ja Focusrite, tusim Scarlett 2i2 a myslim, ze som nemal problem (ale uz s Adamami). Neskor som to vymenil za Aune S6, ktory mam doteraz. NEmyslim si, ze tam je rozdiel. Focusrite nebude mat nejake fake balanced zapojenie.

Yamahy som menil len tak... rad upgradujem a mal som peniaze. Vyhliadol som si Adamy, lebo jedna z mojich podmienok bolo mat zapinacie tlacitka vpredu, nech sa zakazdym nemusim natahovat za repraky. Vzhladovo su pekne, hraju OK, nemam problem. Nie som ziadny znalec audia, takze neviem posudit nejaky narast kvality alebo co. Mam z nich lepsi pocit. Ked som priebezne kukal, co je v ponuke, tak na Genelec som vzdy cital dobre recenzie. Ale mne sa fakt nepacia, neprekusnem ich vzhlad, tak som ich vynechal. Navyse maju zaobleny vrch, takze na ne nemozem polozit anime figurky :).

Celkom by som odporucil Eve Audio. Byvaly dizajner ci kto z Adam Audio odisiel a zalozil si toto. Pacia sa mi (zapinanie vpredu, oranzove svetielka a tak). Nazvy Adam a Eve nie su nahoda :-).
Používateľov profilový obrázok
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 5596
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa Jednoduska »

Ahoj,

ja som to riesil predajom repro, kupil som ine dokonca lacnejsie a problem zmizol. viac info v teme, neviem ci to je nieco podobne co zazivas ty.

viewtopic.php?f=14&t=94040&hilit=esi
hubula
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 156
Dátum registrácie: Pi 10. Okt, 2014, 10:14

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa hubula »

Ako je to z pohladu eletrickej bezpecnosti keby odpojil signalovu zem v kabloch? To by malo tiez vyriesit problem s brumom, nie?
Používateľov profilový obrázok
paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2508
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Bratislava

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa paranoid.asian »

@zoom

tie kable budu v poriadku. v predoslom byte som mal zapojene yamahy v zastrcke na opacnej strane izby co viem, ze bola na uplne inom istici, cize uplne iny okruh, ako bol zapojeny komp a zvysok veci.
mozno prerobit rozvodnu skrinu? pomohlo by to? ako, sekat steny pre nove draty nehrozi. ale ze ci by aspon toto pomohlo. kupit kvalitnejsie istice ci co.

mozno mi zostane len to, ich predat a kupit si nieco nove, ine. len zistit, ci nove repraky nebudu robit to iste, bude len zasa o tom, ze si to objednat z eshopu a do 14dni vratit ked tak.

alebo kupit potom nejaku lakocinku na zastrcku, popripade nejaku specialnu predlzovacku co by to "vytrhnutienulaku" riesila. neviem.

@jednoduska. dak za tip, som si to presiel. ale ty si mal asi iny problem. rsp, ano, vymena repro co nema zosilovace take citlive.
dunno.
len investicia do novych monitorov (ak ratam tie adamy) je to teraz 1300e, minus co predam hs7 bude zrejme treba tak liter doplatit a na to teraz nemam budget.
Spoiler: ukázať
::: ...
Používateľov profilový obrázok
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 5596
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa Jednoduska »

JJ u mna bol root cause uplne iny ale priebeh problemu rovnaky, netusil som co s tym a nic nepomahalo, vymena zvukovky, vymena zastrcky, atd. ale ja som sa hybal v inej cenovke nerobilo mi problem vymenit.
drzim ti palce, toto su tak nechcene problemy...
Používateľov profilový obrázok
Heatman
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 827
Dátum registrácie: Št 23. Nov, 2006, 02:00
Bydlisko: Humenné okolie

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa Heatman »

Na skusku si v jednej predlzovacke odpoj zemniaci vodic a otestuj ci to zmizne.
Ak to zmizne tak mas zistenu pricinu a aj by som povedal ze to tak mozes prevadzkovat.
Samozrejme predlzovacku oznacit ze nema zapojenu zem a pouzivat iba pre tie monitory.
Velke riziko tam nevidim preto lebo housing reprakov je cely drevenny, problem pri poruche by bol chladic na zadnej strane, ten by mohol mat nebezpecne dotykove napätie.

A pochybujem ze vymena istica by ti pomohla, take problemy su vecsinou sposobene zlym uzemnenim, predpokladam ze to je stara bytovka kde su aj stare rozvody.
Ze je v byte nova instalacia je pekne, ale ak je pripojka/zemnenie k tvojmu rozvadzacu v bytovke stare, tak to velmi nepomoze.
Spoiler: ukázať
PC-01:
CPU: Core i5 14600K + (ASUS TUF GAMING LC 240 + 2x Noctua NF-P12)
MB: Gigabyte Z690 UD DDR4
RAM: Kingston FURY Beast DDR4 3600MT/s CL17 2x8GB (KF436C17BBAK2/16)
GPU: ASUS ROG STRIX RTX2080TI OC 11G GAMING
SSD + HDD: (WD BLACK SN850 1TB + JEYI GodFins Heatsink) + (WD10JPLX Black + Scythe QD 2.5)
DVDRW: Sony NEC AD-7200S
PSU: Corsair AX850
Case: Cooler Master Dominator CM 690 II + (butil mats + 9mm foam) + FANs: 2x in CM-120, 1x out NB-BlackSilentFan XL-2
FAN control: Fan Control software
Monitor + stand: Samsung 32" Odyssey Gaming monitor G55T (C32G55TQWR) + MAX MTM4110FM
Keyboard: Corsair K95 RGB MX Brown NA-layout
Mouse + pad: Trust Laser Gamer Mouse Elite GM-4800 + A4Tech X7-500MP

Audio: Audio-gd NFB-11 --> JBL LSR4326P + JBL LSR4312SP
                                                                    --> Beyerdynamic DT880 Edition 600Ω + Antlion ModMic 4.0

HTPC:
CPU: AMD Ryzen 5600G + Scythe Ninja 3
MB: ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3
RAM: Kingston HyperX FURY 2x8GB
SSD: Adata Ultimate SU800 256
PSU: BeQuiet 300
Case: Fractal Design Node 304

NB-01:
Dell Latitude E6330
CPU: Core i5-3320m
RAM: 2x4096 DDR3
SSD + HDD: Crucial M500 240GB + (WD3200BEKT Black + optical bay caddy)
Používateľov profilový obrázok
paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2508
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Bratislava

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa paranoid.asian »

dakujem za tip,
ja som predtym byval v bytovke, ktora mala stare rozvody ako aj tie spolocne, tak ani v byte som nemal porobene nove rozvody.
neviem aky je v tychto domoch velky rozdiel v montazi a prevedeni kabelaze, ale v byte je teda nahodena nova kabelaz.
ale pointa je ako hovoris, ze ja si mozem nahodit isticov kolko chcem, ale prd mi to pomoze, kym ten novy kabel nepojde rovno z rozovodovej skrine na chodbe baraku.

bojim sa toho triku s tym nulakom.
Spoiler: ukázať
::: ...
KUKU
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 739
Dátum registrácie: Ut 28. Aug, 2012, 13:53
Bydlisko: Prievidza

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa KUKU »

Ja sa toho velmi nebojim.. Mam microlaby,ktore su len dvojkolik (bez zemnenia) a potom tie klipsch,ktore uz maju zemnenie a pri nich sa vyskytoval problem ako tvoj.. Pritom materialovo su na tom podobne a navyse reprakov sa nechytam ako je rok dlhy
CPU: AMD Ryzen 9 5900X Chladic: Noctua NH-D14 MB: B550 Aorus ELITE V2 PSU: Corsair cs750M GPU: RTX 3090 + 3060Ti RAM: G-SKILL Aegis 64GB 3200Mhz SSD: Intel 660p 1TB M.2
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4796
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa shajek »

az jedneho dna ... :)
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
Používateľov profilový obrázok
paranoid.asian
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2508
Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
Bydlisko: Bratislava

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa paranoid.asian »

asi som nasiel riesenie
na zadnej strane je volume, pre kazdy monitor zvlast. mal som nastavene na odrazke co je podla yamahy +4db (cize ako by default asi)
dal som to na prvy dielik od nuly, je to samozrejme tichsie vsetko, ale zmizlo aj brunenie. teda,
nezmizlo, len je potichu. otazka je, teda, ci je to plnohodnotne riesenie, alebo ci to brunenie neskodi aj elektronike i ked nie je pocut vobec.

dalsia zaujimava vec, co sme tu riesili.
ked som vytiahol kabel zo zvukovky (nie napajanie) tak brunenie prestalo aj ked bol monitor stale pod prudom a zapnuty, cize to sposobovala zvukova? je napajana cez usb z kompu.
Spoiler: ukázať
::: ...
hubula
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 156
Dátum registrácie: Pi 10. Okt, 2014, 10:14

Re: uzemnenie

Príspevok od používateľa hubula »

Jednoznacne tam mas zemnu slucku.
Pokial ale dokazes dorovnat hlasitost zvysenim vystupu zvukovky, tak je to uplne v poriadku a mozes to takto pouzivat.

Návrat na "Zvuk a PC"