Základné dosky AMD B550

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 8102
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa ericc64 »

Ja som na to neprisiel cim to je. Momentalne mam Gigabyte B550i Aorus Pro AX + ADATA XPG GAMMIX S11 Pro SSD 512GB a tato kombinacia funguje bez problemov.
Spoiler: ukázať
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 8700G RAM: G.SKILL 48 GB KIT DDR5 8 000 MHz CL40 VGA: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 24 GB OC SSD: WD Black SN850 1TB + Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair AX1600i CASE: Be quiet! SILENT BASE 802 LCD: Alienware AW3225QF KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Aurora Silver VGA: EK-Quantum Vector² Strix/TUF RTX 4090 D-RGB - White Edition RAM: IceManCooler Full Nickel Water block + IceManCooler Full Nickel RAM Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA3 420 PUMP: MO-RA3 420 D5-Dualtop + EK-RES X3 400 + 2x D5 Pump TUBING: EK-Loop Soft Tube 12/16mm FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 4x Noctua NF-A20 PWM Chromax CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
stevoBA
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Po 21. Sep, 2020, 18:19

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa stevoBA »

ericc64 napísal: Št 02. Júl, 2020, 13:04 Mam problem s M2 SSD diskom, ze pri pusteny PC mi ho doska nenajde. Tento problem trva uz asi rok a odvtedy som zmenil uz uplne vsetko, tak ani neviem ci je problem v doske, ci SSD, ci kde, tak ani neviem kde to napisat, ale robi mi to aj na terajsej Gigabyte B550 AORUS Pro AC , tak to napisem sem. O co vlastne ide ?

Mal som MSI B450 Carbon a 1TB Crucial M2 SSD. Stavalo sa ze pri pusteny PC nenaslo dane SSD. PC sa pustil a nebehol sam do biosu s tym ze nemam zapojeny ziadny disk. Robilo to neprevidelne, niekedy 10x za den, niekedy 1x za 2 dni. Musel som PC vypnut, pripadne uplne od stavy a potom zrazu uz doska nasla SSD. Ak ho doska nasla, tak PC fungoval uplne normalne. Test SSD bol tiez v poriadku.

Vymenil som dosku za MSI B450I GAMING PLUS AC. Tam mi to robilo tiez, ale nie tak casto. Niekedy tak 1-5x za tyzden. Strasne to ale liezlo na nervy, ked clovek pustil PC a niekedy sa rozbehol az na 3-5x pokus, kym doska SSD nasla.

Tak som kupil nove SSD ADATA SX6000 Pro 512GB. Cuduj sa svete, robi mi to aj na nom. Medzicasom som uz vymenil aj iny zdroj, iny CPU, ine ramky, aj inu grafiku.

Minuly tyzden som si kupil ASUS ROG STRIX B550-F Gaming (WiFi) .... Tam mi to fungovalo normalne a problem s SSD nebol. Doska sa mi ale moc nepacila, tak som ju vymenil za terajsiu Gigabyte B550 AORUS Pro AC. M2 SSD ADATA SX6000 Pro som pichol do prveho slotu a co ca stalo ? Zase nechce doska najst to SSD. K*rva to neni mozne, cely PC je novy a aj tak to robi. Proste pustim PC, niekedy sa rozbehno, vsetko bezi , WIN ide, vsetky testy prejdu , dam restart PC a zasekne sa a zase vojde do biosu a v biose nevidim to SSD. Restartnem PC 20x a z toho sa mi 10x nerozbehne a ostane visiet bez SSD.

Kde moze byt problem ? na tej MSI B450 Carbon som neskusal iny M2 slot. Na tej MSI B450I GAMING PLUS AC bol iba jeden M2 slot, takze som nemal ako. Ale vcera vecer som prehodil SSD z prveho slotu do druheho spodnejsieho a tam mi to zatial nebehlo vzdy dobre. Uz bol ale vecer a nestihol som to poriadne odskusat. Takze najblizie dni necham to SSD v druhom slote a uvidim ako sa to bude chovat.

Stretol sa s tym uz niekto, ze by m nechcelo nachadzat SSD ? :x Problem musi byt ale jedine v doske nie ? Ked na tej Asuske B550 to islo normalne.




Mám riešenie. Môj problem bol iba v pripojenom kabli osvetlenia ventilatora... takato blbost mi odstránila napatie do druheho M2 slotu..
V doske B550 F som mal pripojený kabel uplne hore nad RAMkami rgb header 1 ..

prepojil som to dole pod grafiku ako je druhy M2 slot na RGB header 2 a voala... SSD su načítane oba a k nim aj terovy HDD.. :D

dufam ze pomoze..
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8553
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa shiro »

tak to je hodne divne a ked sa to takto sprava, ma to byt uvedene v navode. skontroluj, ci je, inac je to podnet na vyrobcu, pretoze sa napajanie akejkolvek casti dosky nemoze len tak stratit.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 24" BenQ GW2470H | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15049
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa faugusztin »

Moze, ak kabel nieco skratuje.
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8553
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa shiro »

ale to je potom vada produktu a nie bezna funkcia :-)
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 24" BenQ GW2470H | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Používateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2732
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa patro16 »

Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: iGPU
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy A52 5G
Car: KIA Ceed HB MY22 LUNAR
Používateľov profilový obrázok
flanker
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3121
Dátum registrácie: Pi 23. Máj, 2008, 20:43
Bydlisko: Brno, ČR

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa flanker »

Unikátní deska Asus pro AMD procesory Zen až Zen3+. Potřebujete Thunderbolt a raději volíte AMD než Intel? Pak tato deska bude pro mnohé překvapením.
2x Thunderbolt 4.0 na zadním IO, stejně tak duální LAN. 12+2 VRM napájení, zvuk ALC1220A

Asus control express software pro správu: https://www.youtube.com/watch?v=s-eogCTWQy4

Obrázok

Obrázok
Obrázok
Zajištění M.2 disků pomocí páček, stačí pootočit o 90 stupňů, netřeba více šroubky :) (ale i tak jsou součástí balení)


Obrázok
Slušně vybavené IO = 2x 2.5G LAN, Wifi 6, 2x Thunderbolt 4.0, BIOS flashback funkce, 4x USB3.1gen2, 2x USB 2.0, PS2, audio výstupy
i7-5960X, i7-6700K, i7-4770K, i7-3770K, FX-9590, FX-9370, FX-8350, FY-8320,FX-8150,FX-8120, A10-7870K, A10-7850K,A10-6800K, A10-5800K, A8-5600K, A8-3870K@3740 MHz, A8-3850, AMD Phenom II x4 980 BE, AMD Phenom II x4 975 BE, AMD Phenom II X6 1100 BE@4314 MHz,Phenom II x6 1090T BE, Phenom II x4 970 BE, Phenom II x4 965 BE C3,AMD A64 x2 4600+ EE,AMD Phenom II X2 560 BE@4000 MHz, Athlon 64 3200+/ 3000+ (939/s754), Intel i7-3930K, Intel Core i7 980X@4550 MHz, core i7 2600K@4950 MHz, :-)
Používateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2732
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa patro16 »

Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: iGPU
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy A52 5G
Car: KIA Ceed HB MY22 LUNAR
Používateľov profilový obrázok
vavrapeter
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 842
Dátum registrácie: Ut 26. Apr, 2011, 22:15
Bydlisko: Buková pri Trnave

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa vavrapeter »

Pripojim sa do debaty o tych SSD, co sa nechcu detekvat, alebo sa detekuju na piaty pokus.

Mne to robi na MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI, Samsung 970 EVO plus 250GB. Ako tak sledujem, tak s tym maju problem iba Samsungy 970 a 980 co viem. Takze som s tymto problemom neni sam. Ma na to niekto realne riesenie?
Spoiler: ukázať
PC1:Asus TUF X470,R5 2600X,16GB 3200MHz CL16,Samsung 970 EVO PLUS 250GB+SSD Intel 510 120GB+SSD WD Blue 500GB,GTX 1060 6GB,Seasonic Focus SGX 450 Gold:::PC2:Gigabyte B450 Aorus,R7 2700X 16GB 3600MHz CL18,Adata Gammix S11 240GB+SSD Crucial P1 1TB+1TB 5400 rpm,RTX 2060,Seasonic Prime 850 Titanium:::PC3:MSI MPG X570,R7 3800X,32GB 3600MHz CL16,Samsung 970 EVO PLUS 250GB+SSD Crucial P1 1TB+1TB 5400 rpm,RTX 2070 SUPER,Seasonic Prime 850 Titanium:::PC4:MSI B450M Mortar,R7 2700,32GB 3000MHz CL15,WD Blue 500GB, 250GB SSD WB Blue+2TB WD Ultrastar+2TB FireCuda, Blu-Ray Asus BW-16D1HT,GTX 1060 3GB,Seasonic Focus Plus 550 Gold
Používateľov profilový obrázok
Kimif123
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1584
Dátum registrácie: Pi 13. Máj, 2016, 15:35
Bydlisko: Nitra

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa Kimif123 »

Ja som ten problém nemal ani na MAG B550 ani MAG X570, Samsung 970 EVO bez problémov. Ani s prvým BIOSom.
CPU: i5 12400f Cooler: NOCTUA NH-U12A Chromax Black MB: ASUS ROG STRIX B660-A GAMING D4 RAM: G.SKILL 32GB KIT DDR4 3600 MHz CL16 Trident Z RGB GPU: ASUS TUF GeForce RTX 3060 Ti O8G SSD: Samsung 980 PRO 1TB + Kingston KC3000 NVMe 1TB + Crucial MX500 2TB SSD PSU: Corsair RM750x white CASE: Fractal Design Define 7 Compact White TG Mouse: Logitech G403 Prodigy HS: HyperX Cloud I + Microlab FC50 Monitor: Dell S2721DGFA OS: Win 10 64bit
Pietro sk
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2556
Dátum registrácie: Ut 28. Dec, 2010, 13:25

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa Pietro sk »

to je asi vlastnost msi.
Spoiler: ukázať
5800x ..b550aorus_pro 180€...6800xt stock 670€..nh-u12 am4...viper steel 32GB 4400... R.A.T. 6+
3600-16 1T 32GB#1800IF# curve per core -28max #PBO-175# <95W <65°c
ag241qx; seagate 600pro; firecuda520..
Používateľov profilový obrázok
Kraken11
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 65
Dátum registrácie: So 12. Feb, 2022, 15:44

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa Kraken11 »

Ja mam tiez dosku b550-f od asusu a obcas ked zapnem pocitac tak po zobrazeni loga a ponuky do biosu sa zasekne a ostane na ciernej obrazovke akoby nenasiel disk z ktoreho sa ma zaviest win a tak ostane uz kym ho nerestartujem a potom uz ide dobre a doteraz neviem ci to moze byt zatial z toho vinim ramky lebo tie mam nataktovane a ofiko ryzen podporuje ramky len do 3200mhz cize tam moze byt ista nestabilita ktora to zapricinuje a teraz cakam na aktualizaciu biosu kym vydaju uz je vonku beta verzia.
Dalsia zaujimavost na tychto Asus doskach je ked zapnem pocitac tak hodnu chvilu trva kym vobec ukaze logo s ponukou do biosu a ostatne uz prebehne rychlo az do plochy winu.Na MSI to od spustenia pc trva okamzite hmm.Mozno je nejake nastavenie v biose cim sa to da popohnat ale fast bootom to nebude prakticky nevidim rozdiel medzi nastavenim fast boot a normal boot na asus doske.Tolko k debate.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ved hadam znizim frekvenciu pamati aby som to vyskusal, ne ? Trva 120 sekund...

co sa tyka tej pomalosti po zapnuti : biosy maju nastavenie kedy/ako trenuju pamate, ako detekuju vymenu pamatovych modulov / zmenu kapacity. Tam to bude schovane.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
janci11
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 685
Dátum registrácie: Št 24. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Partizánske

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa janci11 »

chalani prosim vas, co sa tyka tych problemov intel sietoviek I225-V 2.5Gb je to nejak doriesene neviete? zevraj boli v pohode az b3 stepping ale to pred kupou asi nemam ako zistit aka to je verzia a prave planujem kupit Asus B550-F :?
CPU: AMD Ryzen R7 5800X CPU Cooler: Noctua NH-U14S MB: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32 GB KIT DDR4 3600 MHz CL16 GPU: Sapphire PULSE RX6800XT 16GB SSD: Kingston KC3000 1TB + Adata XPG SX8200Pro 512GB + Crucial MX500 1TB PSU: Seasonic Focus Plus GOLD 750W Case: Fractal Design Define 7 Compact White TG
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Základné dosky AMD B550

Príspevok od používateľa mp3turbo »

nebolo to nahodou fixnute uz v dobach Z490 chipsetu ?

https://www.studiosoundsradio.com/2020/ ... herboards/
novy firmware na kartu a hotovo, problem ajtak existoval len v hranicnych situaciach "niektore kable" a "niektore switche".
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Základné dosky"