Problem vysokej latencii Ram

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
Používateľov profilový obrázok
PROMETHEUS
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2066
Dátum registrácie: Ne 23. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa PROMETHEUS »

ja mam 5800x a custom loop a este s undervoltom mam v cinebench cez 80C (termostat v izbe mam na 24 stupnov a polhodinovy cb run) tak tych 30 stupnov dole oproti tomu co mas teraz sa ti asi nepodari pokial tam ozaj nedas nieco exoticke ako chiller a pod.
MB: MSI X570 Tomahawk CPU: Ryzen 5900X RAM: BL2K8G36C16U4BL 4x8GB 3733MHz 16-18-18-35 GPU: Gigabyte RTX 3080 Gaming OC Waterforce Monitor: LG Ultragear 27GL83A-B SSD: WD Black SN850 1TB, SN750 500GB, 4x1TB Samsung EVO CASE: Lian Li O11 Dynamic XL PSU: EVGA 850W G2 Klavesnica, mys: Logitech G915 TKL + Logitech G903 Chladenie: CPU block: EK Quantum Velocity D-RGB Rads: EK SE360mm + EK XE360mm Fans: 9x Noctua NF-A12x25 PWM Pump: EK QUANTUM KINETIC TBE 200 D5 PWM D-RGB
Dakkon33
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: So 29. Dec, 2018, 18:09

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Dakkon33 »

Jasne tak bolo skor myslene s chillerom alebo rovno kompresor na -30 az -40 len tam zas treba cele vsetko pripravit na kondenzaciu a tak ale raz si to chcem skusit s kompresorom chladit.Nieco ako predava LD cooling az na to ze by som si chladil nemrznucu kvapalinu a klasicky ako vodnik privedene
Pietro sk
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2556
Dátum registrácie: Ut 28. Dec, 2010, 13:25

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Pietro sk »

je rozdiel valit nonstop 1,5v rucne, alebo automatika si spickovo pusti tych 1,5 a popritom zohladnuje data z viacerych cidiel.
preto boost nie je dlhodoby,preblikne mozno 5ghz ale vrati sa na 4,5
Spoiler: ukázať
5800x ..b550aorus_pro 180€...6800xt stock 670€..nh-u12 am4...viper steel 32GB 4400... R.A.T. 6+
3600-16 1T 32GB#1800IF# curve per core -28max #PBO-175# <95W <65°c
ag241qx; seagate 600pro; firecuda520..
Dakkon33
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: So 29. Dec, 2018, 18:09

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Dakkon33 »

No zaujimave teraz som si skusil ze zvysim to FCLK znova, 100% viem ze som to testoval ze to neslo cez 1867 a teraz som skusil znova postupne zvysovat a natrafil som na strop 2000fclk,2033 uz zacne ani nie ze nenabootuje bios, aj sa dostanem do biosu ale trva to a v biose to reaguje spomalene akoby to bol nejaky starucky pc a windows uz nenacita,take specificke chovanie asi pre vysoke FCLK. Mozno to je tym ze vtedy ked som to testoval som FCLK daval nad 1867 s tym ze ramky som nechal na default 2133/1066 a jemu sa nepacil ten vysoky rozdiel ramiek a fclk akoby velky nepomer a za to crashovalo aj to nizsie fclk, inac neviem cim to mohlo byt.

A aj ramky teda idu k tomu 4000, problem je ze vsetky ostatne nastavenia ramky vsetkych tych 20 ci kolko casovani je zohladnene na 1867 samozrejme ked necham rovnake hodnoty casovani tak mi to uz nevydrzi, tych 4000som si skusal ako default casovania vsetko na auto.

Takze tie 2 dni tunovania mozem zopakovat a ist odznova polozku za polozkou,ach jo :)
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5806
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa wingo »

Daj potom porovnanie, aké zlepšenie si tým dosiahol :)
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB
Dakkon33
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 39
Dátum registrácie: So 29. Dec, 2018, 18:09

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Dakkon33 »

Jasne dam vediet, zatial dokoncujem to FCLK a frekvenciu ramiek, ono este aj s tym sa treba dost pohrat pretoze uvediem priklad.
Podarilo sa mi nabootovat 2066fclk teda 4133mhz na ramkach k pomeru 1:1 teda ale nebolo to 100% stabilne a aj latencia bola vyssia 64 ostatne veci na ramkach boli default cize vsetky casovania 20/19/19/19......

Ale pozor treba este menit napatie Soc/Nb inak neni sanca dosiahnut taky vysoky takt, ale i tak je to skvele ze niektory mi tu na fore este predtym vraveli ze budem rad ked to pojde 3600, ak 3800 tak som stastkar a 4000 ze to extrem stastie na dobre kusy.

Zatial to vypada ze najlepsie bude nastavit na 2000fclk/4000mhz ramky pri napati 1.25/1.23 Soc/nb kde som mal latenciu 60,1 a tu tiez vidno ze mensie fclk s mensim napatim poda lepsi vysledok v latenci ako 2066 pri 1.29V, takze to je fakt take ze treba skusat kazdu kombinaciu frekvencie a k nemu prilahle napatie a to fakt trva no :).

Ked dokoncim to FCLK tak pojdem na nastavenie ramiek a casovaniu, vtedy som mal rekord 54,7 latenciu ako komplet, uvidime mozno teraz sa mi podari dostat na vytuzenu 50 latenciu co pri AMD zostave je uz krasny vysledok, pod 50 latenciu som videl len zostavy s intelom a to 4400/4600mhz.

A este taka zaujimavost ze ked som bol nad 2033 fclk tak zacal niekedy vypadavat zvuk alebo chrapcanie a niekedy uplne nesiel zvuk, zvuk mam normalne cez zvukovku ZxR a nie cez dosku, ako keby prestal tahat cez pci-1 expres slot dobre zvukovku zvlastne.
Používateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3911
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Problem vysokej latencii Ram

Príspevok od používateľa Memnon »

Tak najskôr ti to tam už začalo hádzať nespočet errorov na zbernici a preto to spomalenie.. asi to 3d Mark neukázal
Intel s 4400/4600 pamatami potlačíš pod 40, ale to zbytočne porovnávať
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:Gigabyte RTX 4070ti Eagle@0.925V/2670/24600 / SSD:Samsung 970 Evo Plus 2TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Steelseries Rival 650 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:Acer Predator XB323UGP

Návrat na "Pamäte RAM"