Najrozumnejsi sposob pristupu na ipv6 siet
Najrozumnejsi sposob pristupu na ipv6 siet
Situacia: V jednom z objektov(nazvime ho dom, nech sa to nepletie) mam orange partner internet s ipv6.
V druhom(nazvime ho byt) mam normalny ipv4 s verejnou IP
Co potrebujem vyriesit:
1. Na dome je plynovy kotol, cez SSH viem menit pozadovanu teplotu na vykurovanie... Takze sa z bytu potrebujem vediet napojit na dom
2. Chcem v dome spravit offsite zalohu dat... Takze synology sa nejakym sposobom potrebuje spojit so servrom na dome
Proste, potrebujem mat pristup do internet siete na ipv6 dome...
Nejaky napad ako to vyriesit? Pustit na synology v byte nejake proxy(neviem, nikdy som to nenastavoval, neviem este ako to funguje), alebo VPN server a dom nejakym sposom pripojit ako clienta? Neviem, potrebujem aspon nasmerovat ktorym smerom googlit
V druhom(nazvime ho byt) mam normalny ipv4 s verejnou IP
Co potrebujem vyriesit:
1. Na dome je plynovy kotol, cez SSH viem menit pozadovanu teplotu na vykurovanie... Takze sa z bytu potrebujem vediet napojit na dom
2. Chcem v dome spravit offsite zalohu dat... Takze synology sa nejakym sposobom potrebuje spojit so servrom na dome
Proste, potrebujem mat pristup do internet siete na ipv6 dome...
Nejaky napad ako to vyriesit? Pustit na synology v byte nejake proxy(neviem, nikdy som to nenastavoval, neviem este ako to funguje), alebo VPN server a dom nejakym sposom pripojit ako clienta? Neviem, potrebujem aspon nasmerovat ktorym smerom googlit
- MacTukahan
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 28. Aug, 2008, 15:36
Re: Najrozumnejsi sposob pristupu na ipv6 siet
Bud si vybudujes medzi bytmi vpnku, alebo si to co potrbujes prenatujes a ked tam mas rozumny router tak si das ACL len na svoje IPcky
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Ja som nieco podobne riesil kvoli tomu, ze som chcel z prace IPv4 pristupovat na moje NAS a HomeAssistant na UPC internete, cize len IPv6. Vyriesil som to tak, ze som si v praci na routri vytvoril podsiet pre Wireguard a na nu sa pripajal z NAS. Rovnako tak z mobilu do prace a tympadom som mal priamy pristup do NAS. Ale odkedy mi zmenili net tak mam zrazu aj IPv4 cize mi tieto problemy skoncili a uz mam len WG server na NASku a pripajam sa opacnym smerom.
Spoiler: ukázať
Pozri sa na zerotier alebo tailscale a nemusis vymyslat s IP-ckami. (odporucam tuto moznost)
Inak nezavisle od toho ci mas na dome ipv6 to komunikuje aj s ipv4. Orange to urcite preklada.
Inak urcite funguje aj pripojenie z domu na to synology. S vpnkami na ipv6 nemam skusenosti ale teoreticky ti openvpn pojde na ipv6 aj ako server.
Pripadne mozes ist cez tor
https://juraj.bednar.io/blog/2021/12/15 ... u-cez-ssh/
ale to na offsite zalohu asi nebude.
Inak nezavisle od toho ci mas na dome ipv6 to komunikuje aj s ipv4. Orange to urcite preklada.
Inak urcite funguje aj pripojenie z domu na to synology. S vpnkami na ipv6 nemam skusenosti ale teoreticky ti openvpn pojde na ipv6 aj ako server.
Pripadne mozes ist cez tor
https://juraj.bednar.io/blog/2021/12/15 ... u-cez-ssh/
ale to na offsite zalohu asi nebude.
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
ipv6 by definition musi komunikovat s ipv4, inac by ti neslo 90% netu, opacne je to problem. ale nikdy som nebol nastatie postihnuty ipv6 takze nemam skusenost
Taiscale znie celkom rozumne, idem na to mrknut
Tor bude pomaly... Na to "prenatovanie" asi nemam dostatocny skill ani chut. Cize to vidim na taiscale, a plan B bude VPN
Jo a router tam mam stary linksys ea6400(hw na urovni asusu rtn66u) + freshtomato firmware
Tor bude pomaly... Na to "prenatovanie" asi nemam dostatocny skill ani chut. Cize to vidim na taiscale, a plan B bude VPN
Jo a router tam mam stary linksys ea6400(hw na urovni asusu rtn66u) + freshtomato firmware
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Tailscale je Wireguard VPNka, cize ak nechces u seba nastavovat takto VPN, tak Tailscale je ovela jednoduchsi sposob, ako si to sprevadzkovat. Na Synology je na to aj package
V tom pripade nastava jedina otazka... Na dom budem potrebovat umiestnit nejake to zariadenie, na ktorom bude ten taiscale bezat.
Ak za router strcim nejake to rbpi + tailscale, bude sa dat nejak rozumne nastavit aby nasledne bolo vidno celu siet? a nie len rbpi?
Ak za router strcim nejake to rbpi + tailscale, bude sa dat nejak rozumne nastavit aby nasledne bolo vidno celu siet? a nie len rbpi?
Na to freshtomato nejde ten tailscale / zerotier?
Btw co tam mas za ten server na tom dome? Tam by si mohol ukoncit ten tailscale / zerotier
Btw co tam mas za ten server na tom dome? Tam by si mohol ukoncit ten tailscale / zerotier
Urcite sa na tom routri tailscale da pustit, akurat ze na tom biednom CPU to potom pojde kolko, 40mbit?
Server tam este nemam ziadny, bud tam strcim proste rbpi + usb disk na zalohy, a osobitne DVR na kamery. Alebo potom sa mi tu vala lga 1151 doska, zdroj, disk, ramky naviac... takze by som do toho strcil nejake CPU s igpu, nahodil blue iris...
Server tam este nemam ziadny, bud tam strcim proste rbpi + usb disk na zalohy, a osobitne DVR na kamery. Alebo potom sa mi tu vala lga 1151 doska, zdroj, disk, ramky naviac... takze by som do toho strcil nejake CPU s igpu, nahodil blue iris...
Dneska som sprevadzkoval tailscale, a otocilo mi to zivot o 365°
uzasna vec
uzasna vec
Ahojte,
Nechcel som zakladat novu temu, lebo mam podobny problem ako je tu pisany.
Mam novy internet orange partner kde mi pridelili len IPv6. Doma mam NAS kde chcem mat funkcnu webovu stranku, ale stou ich IPv6 si neviem nijak rady. Skusil som tunel cez twingate to mi funguje ale pre webove stranky sa to neda pouzit. Dali mi router Zyxel kde mi oni povedali ze mam nastavit PCP ale to tiez nie je riesenie, kedze sa tam meni IPv4 ktoru aj tak nemam ako poslat na DDNS server a tak isto su tam ine porty ako 80. DMZ ani portforwarding vobec nefunguju. Je daky sposob ako to cele spojazdnit?
Dakujem za kazdu radu
Nechcel som zakladat novu temu, lebo mam podobny problem ako je tu pisany.
Mam novy internet orange partner kde mi pridelili len IPv6. Doma mam NAS kde chcem mat funkcnu webovu stranku, ale stou ich IPv6 si neviem nijak rady. Skusil som tunel cez twingate to mi funguje ale pre webove stranky sa to neda pouzit. Dali mi router Zyxel kde mi oni povedali ze mam nastavit PCP ale to tiez nie je riesenie, kedze sa tam meni IPv4 ktoru aj tak nemam ako poslat na DDNS server a tak isto su tam ine porty ako 80. DMZ ani portforwarding vobec nefunguju. Je daky sposob ako to cele spojazdnit?
Dakujem za kazdu radu
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Vo vedlajsom topicu sa zrejme riesia podobne veci. Kazdopadne by som sa chcel vykaslat na cely DS-Lite stack, dvojite NATovanie IPv4/IPV6 a jednoducho by som Orangu zaplatil 99,-€, aby mi dal verejnu IPv4 adresu (kym sa da) a mal som normalny internet, ako to ma byt, lebo taketo neverejne IP za NATom, to je tak z cias 2005 a lokalnych WiFi poskytovatelov.
Neviem sice preco to neriesis obycajnym webhostingom namiesto riesenia doma. Ale dalo by sa to takto:
1. cloudflare tunnel https://www.youtube.com/watch?v=hrwoKO7LMzk
2. tailscale ma tiez nejake funnely
3. vps s pevnou ip a vpn-kou preniest ip-cku do lokalnej siete/server
1. cloudflare tunnel https://www.youtube.com/watch?v=hrwoKO7LMzk
2. tailscale ma tiez nejake funnely
3. vps s pevnou ip a vpn-kou preniest ip-cku do lokalnej siete/server