Taktovanie DDR5

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

jasne ze nie na doraz... nieco sa zlahka zmeni, zakuri grafika a bolo by to v zadnici.
Len reku napad keby nahodou, ono ten prvy modul ajtak prakticky odtieni druhy od prievanu atd.

v kazdom pripade diky za info, konecne sa ddr5 stavaju cenovo paritnymi s ddr4. Myslim si ze to velmi velmi potrebujeme.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 8098
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa ericc64 »

Riesim haluzny problem :D Mam nove pamate,G.SKILL 32 GB DDR5 7800 MHz CL36 Trident Z5 RGB Black . Vysiel novy bios na dosku , XMP profil isiel stabilne. Skusal som hned nejake OC , 8000Mhz som dal stabilne. Pamate som ofukoval Noctuou a teplota pri zatazi bola cca 45C. Vsetko ficalo... Tak som pamate rozobral a nahodil na ne vodny blok. A vznikol mensi problem :D

V zatazi maju pamate cca 25-28C a hadzu chyby pri profiloch, kde to islo na vzduchu bez chyb a to dokonca aj na XMP profile. Myslel som si ze som ich mozno nejako poskodil pri rozoberani. Tak som zhodil vodny blok a Monarchy , popozeral, fyzicky som nic nenasiel. Skusil som ich teda znova iba s nahodenymi EK-RAM Monarch a bez vodneho bloku. Pamate zrazu idu bez chyb. Teplota 30-60C.

Nahodil som teda zase spat vodny blok , teplota pamati 25C a pamate znova hadzu chyby... Nedalo mi to, tak som tam nechal vodny blok, ci to nesposobuje ten, ci nejako pamate netlaci, nepaci v doske a straca to kontakt alebo nieco podobne... Vypol som ventilatory na radiatoroch, nech sa voda zohreje, teplota vody sa zohriala z cca 15C na 25-30C. Ramky tym padol mali uz cca 35-40C a hla, idu zase bez chyb :D takze nejaku zlu montaz bloku som vylucil.

Co to je za haluz ? vadi im teda asi len nizka teplota, pri 25C hadzu chyby a pri 35C uz nie. Cim to moze byt ? Nechapem ako im moze vadit 25C , ked pamate funguju aj pod dusikom , ked su cele omrznute ... Predchadzajuci pamate som chladil tiez vodou, tie mali 25C a takyto problem tam nebol. Tie mali ale M-die cipy,,,tieto su A-die cipy...

Zatial som na nic neprisiel, idem este poskusat rozne ine frekvencie.
Spoiler: ukázať
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 8700G RAM: G.SKILL 48 GB KIT DDR5 8 000 MHz CL40 VGA: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 24 GB OC SSD: WD Black SN850 1TB + Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair AX1600i CASE: Be quiet! SILENT BASE 802 LCD: Alienware AW3225QF KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Aurora Silver VGA: EK-Quantum Vector² Strix/TUF RTX 4090 D-RGB - White Edition RAM: IceManCooler Full Nickel Water block + IceManCooler Full Nickel RAM Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA3 420 PUMP: MO-RA3 420 D5-Dualtop + EK-RES X3 400 + 2x D5 Pump TUBING: EK-Loop Soft Tube 12/16mm FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 4x Noctua NF-A20 PWM Chromax CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

cital som volakde ze SSDcka respektive ich NAND pamate maju radi teplotu pri programovani - vyslovene ze 50 stupnov. Kontroler samozrejme nie.
Technicky dovod si vobec nepamatam a nechce sa mi hladat.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Mani
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1363
Dátum registrácie: Ut 20. Dec, 2011, 08:23
Bydlisko: Košice

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa Mani »

Pridam sa so svojou skusenostou. Popohnal som svoje Kingston Renegady 2x16GB 6400/CL32-39-39 na 6800 MT/s pri stock voltazi 1.4V a priskrtenymi sekundarnymi a terciarnymi casovaniami. V noci mi za cca 2 hodky presiel bez chyb v TM5 extreme config stress test od anta77 a 2 hodky v Aide.

V stress testoch mi teplota hadzala max. 44-45C (vpredu mam ofuk 2xP14, vzadu a hore spolu vyfuk 2xP12). Casovania nastavene takto . Benchmark v Aide na stock XMP profile a takto na 6800 MT/s custom profile.

Vacsinu klucovych casovani som dohnal na hranicu, kedze co i len uplne marginalne stlacenie sposobilo bud instantny error v TM5, pripadne PC ani nenabootoval.
Spoiler: ukázať
PC 1: 13600K +Thermalright Phantom Spirit 120 SE + Thermalright Contact Frame | MSI B760M Mortar | 2x16GB Fury Renegade DDR5 6800 MT/s | RTX 4070 Super |Seagate FireCuda 530 2TB| 2x P14 PWM in + 2x P12 PWM out | Corsair RM750x 2021 | Lancool 205M | Dell G2724D

PC 2: R5 5600 + Endorfy Fera 5 | Gigabyte B550M DS3H | 2x16GB XPG DDR4 3600 MT/s | Pulse 6700 XT 12G | Samsung 970 EVO 1TB| 2x P12 Slim PWM in + 2x P12 PWM out| XPG Core Reactor 850W | Jonsbo D30
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa dexterav »

skorej teplotný bug
nebol by to prvý hw z takým bugom , hlavne ide o to že to neni žiadna prielomová teplota
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Používateľov profilový obrázok
Mani
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1363
Dátum registrácie: Ut 20. Dec, 2011, 08:23
Bydlisko: Košice

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa Mani »

Pri akych teplotach (ak berieme do uvahy cidlo v DIMM slote merane cez Hwinfo) by sa mal mat clovek pri pozore? Ked som sa hral s OC a casovaniami, v TM5 na tych extreme presetoch (usmus/anta) mi to po hodine hadzalo maximalne hodnoty okolo 45-47C.
Spoiler: ukázať
PC 1: 13600K +Thermalright Phantom Spirit 120 SE + Thermalright Contact Frame | MSI B760M Mortar | 2x16GB Fury Renegade DDR5 6800 MT/s | RTX 4070 Super |Seagate FireCuda 530 2TB| 2x P14 PWM in + 2x P12 PWM out | Corsair RM750x 2021 | Lancool 205M | Dell G2724D

PC 2: R5 5600 + Endorfy Fera 5 | Gigabyte B550M DS3H | 2x16GB XPG DDR4 3600 MT/s | Pulse 6700 XT 12G | Samsung 970 EVO 1TB| 2x P12 Slim PWM in + 2x P12 PWM out| XPG Core Reactor 850W | Jonsbo D30
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ventilator na to pre istotu.

Rozlicne pamatove cipy reaguju rozlične na teploty, hento samozrejme nie je vela v zmysle toho co vidime na CPU a grafikach ale pamate su odlisne. Staci ze podkuris poriadne grafikou a vyletis vyssie nez si teraz, zacne to padat.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Mani
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1363
Dátum registrácie: Ut 20. Dec, 2011, 08:23
Bydlisko: Košice

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa Mani »

Ako najlepsie pred ne smahnut fan? Riesi sa to DIY nejakym improvizovanym vopchanim 120mm fanu smerom, aby na ne fukal?
Spoiler: ukázať
PC 1: 13600K +Thermalright Phantom Spirit 120 SE + Thermalright Contact Frame | MSI B760M Mortar | 2x16GB Fury Renegade DDR5 6800 MT/s | RTX 4070 Super |Seagate FireCuda 530 2TB| 2x P14 PWM in + 2x P12 PWM out | Corsair RM750x 2021 | Lancool 205M | Dell G2724D

PC 2: R5 5600 + Endorfy Fera 5 | Gigabyte B550M DS3H | 2x16GB XPG DDR4 3600 MT/s | Pulse 6700 XT 12G | Samsung 970 EVO 1TB| 2x P12 Slim PWM in + 2x P12 PWM out| XPG Core Reactor 850W | Jonsbo D30
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 8098
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa ericc64 »

Ja som moj problem vyriesil :) sice ak to nastavim ako to bolo na vzduchu, hadze to stale erorry, divne,, ale ked som trochu pozvysoval casovania, tak uz to ide stabilne aj pri 25C :D

najvacsi problem robilo Trfc , to som isiel na vzduchu okolo 480 , tu musim ist cca 520 aby to bolo stabilne.


Takze ficim teraz na 8000 stabil, toto je asi maximum. Skusam nejako ustalit stabilne 8200mhz, ale ani za pana to nejde. Bud je uz limit doska, alebo cpu, alebo ram, ale skor podozrievam dosku. Lebo ked pozeram aj ine fora, malo kto ma na nej nejake 8200+ vysledky, par ludi ano, ale nikto tam nedal TM5 stabilne ,,, len nejake benchy a to dokazem aj ja... ale TM5 extrem nehrozi, to hadze chyby do 2min...

Kazdopodne sprava sa to zvlastne, su to len rozne beta biosy co mam a napriklad teraz idem na 1,5V do ram ,,,na 8200+ treba asi aj viac ako 1,5V , sak na mojich starych A-die cipoch som valil aj 1,7V :D ale tu akonahle pridam co i len na 1,51V, uz je to nestabilne,,, cim viac pridam, tym to ide horsie ...
8000 voda, win 11 vsetko off.png


Mani : Do 55C je to uplne v pohode, takze ak mas do 50C, tak by som nic ani neriesil, kedze tam mas stock 1,4V, tak ofuk ani netreba. Ja mam napr na vzduch spravene toto :) ale hej, mozes tam proste capnut 120 fan nech na ne fuka a vybavene.
IMG_20230118_102535681.jpg
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Spoiler: ukázať
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 8700G RAM: G.SKILL 48 GB KIT DDR5 8 000 MHz CL40 VGA: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 24 GB OC SSD: WD Black SN850 1TB + Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair AX1600i CASE: Be quiet! SILENT BASE 802 LCD: Alienware AW3225QF KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Aurora Silver VGA: EK-Quantum Vector² Strix/TUF RTX 4090 D-RGB - White Edition RAM: IceManCooler Full Nickel Water block + IceManCooler Full Nickel RAM Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA3 420 PUMP: MO-RA3 420 D5-Dualtop + EK-RES X3 400 + 2x D5 Pump TUBING: EK-Loop Soft Tube 12/16mm FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 4x Noctua NF-A20 PWM Chromax CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

jo.

S tym ventilatorom bacha, aby si netlacil proti prievanu v bedni, proti prudu vzduchu z grafiky atd. Chapes.
Eric : bombovy vysledok, ako zvycajne.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 8098
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa ericc64 »

Dnes mi dosiel specialny balicek z ciny :)

Asi najlepsie pamate na trhu v pomere cena / vykon. --- KLEVV 5600Mhz CL46 ----

Pamate nemaju na sebe ziadne chladice, ziadne RGB, takze idealne na osadenie nejakych lepsich chladicov, idealne vodneho bloku. A vykon ? Pamate zvladaju bez problemov 8000mhz +. Cize frekvencie ako momentalne najlepsie bezne dostupne pamate v obchode, ako napr nejake G.skilky 7800/8000Mhz v cene 400€+. Samozrejme treba ich chladit. Momentalne ich chladil len pridavnym 120 ventilatorom.

Je jasne ze na take frekvencie treba mat aj dobry cpu a dosku.

Vyhody:

- cena, cena, cena, vysli ma aj s poplatakmi smiesnych 175€ :-)
- paradny OC potencial

Nevyhody:

- pamate nemaju ziadny XMP profil, takze vhodne pre skusenejsieho uzivatela, vsetko sa nastavuje rucne
- zdlhave objednavanie z ciny , nedaju sa nikde inde zohnat
- pre vysoke frekvencie treba chladit



5600Mhz CL46 @ 8266Mhz CL36 ... A ze dnes sa taktovat neoplati :-D ... Toto je len taky rychly test, bez uprav sekundarnych casovani, atd.
klevv.jpg
IMG_20230315_084109577.jpg
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Spoiler: ukázať
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 8700G RAM: G.SKILL 48 GB KIT DDR5 8 000 MHz CL40 VGA: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 24 GB OC SSD: WD Black SN850 1TB + Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair AX1600i CASE: Be quiet! SILENT BASE 802 LCD: Alienware AW3225QF KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Aurora Silver VGA: EK-Quantum Vector² Strix/TUF RTX 4090 D-RGB - White Edition RAM: IceManCooler Full Nickel Water block + IceManCooler Full Nickel RAM Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA3 420 PUMP: MO-RA3 420 D5-Dualtop + EK-RES X3 400 + 2x D5 Pump TUBING: EK-Loop Soft Tube 12/16mm FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 4x Noctua NF-A20 PWM Chromax CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5806
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa wingo »

Kde moje končia tak tam tvoje začínajú :D

Veľmi zaujímavo vyzerajú, škoda že AM5 momentálne končí na 6000-6400 takže ideál pre mňa sú Kingston Renegade 6400 CL32 za prakticky rovnakú cenu so zárukou dostupné ihneď. Už stock sú na 10ns, myslím že s OC by mohli ľahko ísť na tých tvojich 9,2ns, samozrejme tú priepustnosť nemajú šancu dohnať.

Inak keďže nemajú stabilne otestovaný XMP profil je nejaká záruka že to budú vždy výborne taktovateľné čipy, či dokonca vždy Hynix čipy, alebo tak trochu silicon lottery? Lebo stock môžu splniť aj najshitnejšie čipy, bráni im niečo vymeniť a začať posielať nejaký shit potom ako si spravili reklamu ako to robia niektoré firmy s SSD?
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

nebrani samozrejme. Na tych pamatovych doskach nemame garantovane konkretne cipy, ich pretaktovaci potencial atd, atd.
Ale toto co Erik vyhmatal fakt nema obdobu - to je drzost per maximum :) klobuk dole, pane.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 8098
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa ericc64 »

Nebrani, bohvie. Ale zatial vsetci co kupili tak maju dobre cipy :) existuju od tychto este jedny , ktore su v priemere este o par mhz lepsie, maju zelene PCB, len tie sa vyrabaju v dvoch verziach. Jedna verzia ma zamknute volty na 1,435V, viac sa neda nastavit a ta druha je ta spravna, ktora je odomknuta. Nasiel som ich ( ak mam dobre info a su to tie odomknute ) na ALI , ale tam je cenovka okolo 300€ , vahal som ci to risknut, ale nakoniec som zobral tieto KLEVV :) predsa je to polovicna cena... mozno ked klesne cena tak skusim este aj tie zelene... Ono tie pamate su tiez binovane, niektore su lepsie kusky, niektore horsie, takze tazko povedat ktore kolko daju. Tak ci tak vsetko nad 8000mhz + je uz potom problem to dat stabilne,, tych 8266mhz este dam, ale 8400 uz neviem poriadne dat, tak isto ako aj na tych G.skill 7800 co som mal. Tam uz moze byt problem v CPU, pretoze vacsina CPU ( 13900K, KF ,KS ) konci niekde okolo 8200/8400/8600mhz. Moja predchadzajuca 13900KF nedala viac ako 8000mhz. Teraz mi pride novy CPU, tak uvidim ako pojde ten, Mozno viac ako tych 8266mhz neda, mozno doska neda viac, tazko povedat :)

Najlepsi borci s Apex doskou + tie zelene pamate + vyborny KS s dobrym pamatovym radicom maju stabilne 8800mhz CL36 , ale to poznam iba jedneho cloveka :) tohto : https://www.youtube.com/@sugi0lover800

Vacsina ludi konci niekde okolo tych 8400mhz, viac ani prd. Ono je to aj tak jedno, ci 8000, ci 8400, je to len take hranie sa a nahananie mhz, pre bezneho usera nepodstatne, ale ja nie som bezny user :D
Spoiler: ukázať
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 8700G RAM: G.SKILL 48 GB KIT DDR5 8 000 MHz CL40 VGA: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 24 GB OC SSD: WD Black SN850 1TB + Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair AX1600i CASE: Be quiet! SILENT BASE 802 LCD: Alienware AW3225QF KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Aurora Silver VGA: EK-Quantum Vector² Strix/TUF RTX 4090 D-RGB - White Edition RAM: IceManCooler Full Nickel Water block + IceManCooler Full Nickel RAM Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA3 420 PUMP: MO-RA3 420 D5-Dualtop + EK-RES X3 400 + 2x D5 Pump TUBING: EK-Loop Soft Tube 12/16mm FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 4x Noctua NF-A20 PWM Chromax CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Taktovanie DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

Erik, z tej tvojej fotky neviem precitat cisla SK HYnix cipov... su to tieto ? SK hynix's latest H5CG48AGBDX018 (A-die)

lebo take sa pouzivaju tu : https://www.tomshardware.com/reviews/te ... rs-delight
co by zopar veci vysvetlovalo.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Pamäte RAM"