Luminar a spotreba RAM

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
Používateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 2803
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: NM

Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Pepeb007xx »

caute, zacal som pouzivat Luminar (program na upravu fotiek)

program dost zerie RAM, mam len 16GB no po prvej uprave fotky, zozerie vsetku a spadne, "vyriesil" som to virtualnou cez Windows, no neviem ci je to to iste ako keby som si vymenil RAM za 32GB

je v tom rozdiel?

dakujem za tipy, triky
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD m.2 Samsung 2×1TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLK8-800D4 UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller

#grammarnazi #parfumslover Steam Pepemau5 #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa dexterav »

ano isto tam rozdiel je žiadne ssd nedosahuje ani náhodou rýchlosť RAM o hdd sa ani nebudeme baviť
teoreticky ti výkon môže padnúť dole 2-10x násobne podľa toho ako je to zlé
imho otázka je koľko ram to žerie ak napr 40GB , 32GB umrie len skorej a si zase tam kde si bol

samozrejme otázka je či si spozorval spomalenie alebo to len padlo, niektoré softy vyžadujú virtual ram/swap aj ked máš 512GB ram :D
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Používateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 2803
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: NM

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Pepeb007xx »

spomalenie a nasledny pad, po "pridani" virtualnej, to uz nepada, no ide to ako na 386ke :D proste si pripadam ako keby som mal totalne na shit zostavu :D

tohoto sa bojim, ze kupim RAM za kilo a budu mi na prd
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD m.2 Samsung 2×1TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLK8-800D4 UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller

#grammarnazi #parfumslover Steam Pepemau5 #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa dexterav »

treba kúpiť tolko aby to stačilo :D
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Používateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 2803
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: NM

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Pepeb007xx »

zase doska mi podporuje len 32GB :(
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD m.2 Samsung 2×1TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLK8-800D4 UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller

#grammarnazi #parfumslover Steam Pepemau5 #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
Používateľov profilový obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 22002
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Bydlisko: Sered´

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa dexterav »

skorej to je tak že ked vyšla 2x32 možno neexistovalo tak ako teraz neni 2x64
každopádne ty vieš ako moc tú ram potrebuješ
ešte by som pozrel či to náhodou neni len bug Luminaru
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Používateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 2803
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: NM

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Pepeb007xx »

uz som rozmyslal aj nad moznostou kupit 32GB RAM, vyskusat a ked to nebude este stale to prave, tak vymenit aj dosku za stvor slotovu pre RAM a hodit tam novych 32 a mojich 16 :D

kilo RAM, kilo doska, no pekne sa to zacina, uz to vidim, ze o tyzden tu skladam cely comp :D :(
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD m.2 Samsung 2×1TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLK8-800D4 UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller

#grammarnazi #parfumslover Steam Pepemau5 #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
Ivko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1806
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Ivko »

Či nebude chyba niekde inde...
Akože otvoríš soft, urobíš nejakých pár úprav iba na jednej fotke a spadne to?
Zdá sa ti to normálne?
Používateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 2803
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: NM

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Pepeb007xx »

normalne sa mi to nezdalo, no ked som dal virtualnu, tak odvtedy to nepadlo, cize mi to logicky vychadza, ze mam malo RAM, mam len 16GB, sotva otvorim jednu fotku, vybehne na 15,9GB a padne Luminar, ked som dal virtualnu, tak to ide aj cez 25GB a nepadne, no rychlost, o tej sa moc hovorit neda :D :(
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD m.2 Samsung 2×1TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLK8-800D4 UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller

#grammarnazi #parfumslover Steam Pepemau5 #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
Ivko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1806
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Ivko »

Nerieš virtuálnu, ono to so 16GB musí bežať bez problému, aj keby si robil dávkovú úpravu na 5 fotkách a nie na jednej...

Však to je to isté ako keby si povedal že nemôžeš mať otvorené na PC súčasné 4 PDF súbory, lebo ti to padne.
Používateľov profilový obrázok
Zoltan Balaton
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 13793
Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Zoltan Balaton »

To nie je obyc editor. On si do ram natiahne AI a takto to dopada

Memory leaky pri pouzivani presetov a podobny bordel https://community.skylum.com/hc/en-us/c ... mory-Usage

skus toto:
  • Drag Luminar Neo from your Applications folder into the AppCleaner window. When removing Luminar, mark all the files and folders in the list, except for RTW788AXG3.com.skylum.luminarNeo.
  • Go to Pictures -> Luminar Neo Catalog and rename this folder (if you have created the Catalog in another Location, please navigate there and rename the Catalog folder). You can choose any name you like.
  • Open Luminar Neo Catalog folder, locate the file Luminar Neo Catalog.luminarneo and change its name too.
  • Go to Application Support (launch Finder > Go > Go to Folder > paste /Library/Application Support/Skylum Software and delete Luminar Neo folder.
  • Go to Terminal and paste: defaults delete com.skylum.luminarneo, then press Enter
definitivne problemovy soft
Ivko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1806
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Ivko »

Taký soft treba poslať do p<>e...
Snád si ho ho nekúpil a máš len nejakú trialku - nechce sa mi skúmať čo ponúkajú
Používateľov profilový obrázok
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 2704
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa lepermessiah »

Co konkretne z Luminaru pouzivas? Zena na 16GB RAM nema s nim problem, ale ma len zaklad Luminar Neo. Ja mam zas od Topaz veci a nikdy mi nezozrali viac ako 20GB RAM a to som tam napchal teda najvacsi obrazok aky som nasiel (16000x12000px) a skusal preklikavat vsetko co som nasiel
Spoiler: ukázať
[Home]
[NAS]
Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]
Lenovo Yoga X1 gen.2 / 20JES0AJ00 + Samsung 970 EVO 1TB
[LCD]
Dell U2913WM
[Peripherals]
Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
[Laptop]
Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[LCD]
Dell U4320Q + blink(1)
[Peripherals]
Sabaj D2 | AKG K72 | Logitech G413 Silver + Kensington Slimblade
Používateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 2803
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: NM

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa Pepeb007xx »

edit RAW fotiek

proste, maju to asi zle optimalizovane, nehovorim, stazuje sa na to vela ludi, no, ze s tym nic nerobia, ma prekvapuje lebo to nie je program za 5 korun :(
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD m.2 Samsung 2×1TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLK8-800D4 UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller

#grammarnazi #parfumslover Steam Pepemau5 #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
Používateľov profilový obrázok
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1625
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves/Košice

Re: Luminar a spotreba RAM

Príspevok od používateľa d3Xter »

mal si ist do affinity ked si nechcel platit sub pre adobe

Návrat na "Pamäte RAM"