ono pruser s tymi upgradmi je v tom, ze keby si pred 6 rokmi kupil akukolvek vtedajsiu superhighend grafiku s planom si ju nechat 6 rokov, uz by si AJTAK MAL TRETIU ODVTEDY
este inak : ked si pred dvomi rokmi kupil najsamprvvtedylepšiu 3080ti lebo nic ine nebolo, dnes by si sa citil podradne. Dnes. Nie o 7 rokov, ale o 2 roky by sa ti vsetci kamarati s 1300,-eurovymi 4080tkami smiali a mali by dvojnasobny vykon oproti tebe. Tie technologie idu strasidelne dopredu, 7 rokov planovat je nemozne a prakticky aj 7 rokov vydrzat je nemozne - TO BY SI DNES MAL AMD RX580 !!!
Radsej kupim dnes 4080 za 1400,- nez 4090 za 2200,- a o tri roky predam 4080 a dolozim si nejake drobne peniaze na buducu 5080 ; potom o dalsie tri roky predam 5080 a dolozim si nejake drobne stokoruny na buducu 6080tku. V KONECNOM VYSLEDKU TA TO BUDE STAT PLUSMINUS TO ISTE KEDZE KUPUJES BEZ DPH, akurat budes mat FURT modernu grafiku s vacsim vykonom. Pozri napriklad inzeraty - kamarat teraz na Vianoce kupoval na inzerat 3090 za 750,- a to bola suverenne najlacnejsia na Slovensku a ked rychlo pozeram, este stale je. Pozri si za kolko ju ty kupis novu 4080 bez dph... ahaaaaaa !!
Moj osobny nazor : kupovat 4090 z tohoto dovodu je absolutna kravina. Na 2K je 4090 absolutna kravina taktiez, to spravne chalani hovoria.
LAN bude uplne jedno ci mas 1Gbit alebo 2.5Gbit na tych lepsich doskach, na tom prakticky vobec nezalezi okrem par superspecialnych pripadov ktori ajtak budu na tom lepsie ked si kupia 10Gbit a hlavne oni o tom vedia ze tu rychlost potrebuju. Takze to nebude tento pripad.
Sound : ano, tie zvukove cipy su bud lacne a bezne, alebo trosku drahsie dosky maju kvalitnejsie. Najlepsie ajtak posluzi externy DAC prevodnik, cize nieco co sa pripaja do USB. Stoja stovku aj drobne, terazki boli zhodou okolnosti predavane aj tutok v bazariku.
S monitorom to ja osobne vidim takto - ale moj nazor je deformovany

vykasli sa na cele 32ky, kup si PARADNU NABOMBOVANU 43" OLED telku a VIZUALNYM ZAZITKOM VYTREŠ KOCúRA VSETKYM KAMOŠŠOM CO MAJU ZAHNUTE, POLOZAHNUTE A NEVIEMAKE 32-36" maaaarhy. 43ka je volaco absolutne ine, vtiahne ta do hry, skoro kazda recenzia OLEDu konci tym ze "vsetky monitory ktore som kedy recenzoval museli byt vratene vyrobcovi ; tento 43" proste nebude. Nedam ho naspat. Nehrozi. Ak bude mozne, zaplatim ; ak nebude, tak budem klamat ze ma vykradli a monitor uz nemam".
A kludne aj 43" OLED telku, LG C2 a podobne, chlapci poradia, ja nie som na herne veci vobec. Podla toho ci chces mat monitor na stoliku klasicky ako pocitacovy monitor 43ku, nic mensie neber, podakujes mi neskor (10+ rokov som nemal mensi monitor nez 43", teraz sedim na dvoch), a ak mas izbu, absolutne veselo ber 48" alebo 50" alebo 55" OLED telku. Su v cenach pod 1200 alebo okolo 1200 eur, takze sa rozhodne zmestis do planovaneho rozpoctu.
Nazorov na tuto vec bude vela a to je v poriadku, "diskusia a mat moznosti" je sucastou vyberu.
Bez DPH vies kupit v kazdom normalnom obchode ; to nemusi byt zrovna Alza.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.