Ahojte,
rád by som sa popýtal na najvhodnejší prístup k rozloženiu SSD.
Aktuálne mám 2x SATA SSD:
Samsung 870 EVO 1TB - polročný
Samsung 850 EVO 500GB - 7-ročný
Prechádzam na novú platformu (AM5), kde MB X670E ponúka M.2 PCIe 4.0 4x NVMe sloty.
Mám dilemu, či kúpiť 2 nové M.2 NVMe - 500GB na OS a 1TB na úložisko pre hry a podobne. Alebo použiť stávajúci 500GB SATA SSD na OS a zakúpiť len 1TB M.2 NVMe na úložisko pre hry a podobne. Alebo opačne, nové 500GB M.2 NVMe pre OS a na hry aktuálny 1TB SATA?
Rád by som mal separátne SSD pre OS (zvyk zo starých čias) a súčasne vyťažil maximálny výkon pre OS a pre hry.
Ktorá je tá ideálna kombinácia? Vopred vďaka.
Zalezi na tom kolko diskov chces a co preferujes. V zostave v podpise mam 4 disky, 250GB na OS, 2x 1TB na rozne data (a kvoli ich zaloham z jedneho na druhy) a posledny je starucky Crucial SATA 500GB na hry.
Dnes uz nema vyznam to nejak riesit, je to jasne. NVMe na OS, ci akekolvek data, ktore chces mat co najrychlejsie a obycajne SATA SSD stale staci aj na najnovsie hry. Podla testov si pri hrach rozdiel SATA SSD vs NVMe ani nevsimnes, ak nepocitas kazdu sekundu pri loade levelu.
najlepsie je vyuzit to co mas doma, ak ta nepali kapacita tak by si mohol aj na sucasnych diskoch fungovat, myslim ze velku zmeny by si si nevsimol. ale ked si kupis nejaky 1 TB Nvme na OS a tie sucasne disky nechas na hry/data tak je to maximalne optimalne. ja mam 1 TB Nvme pre system, podobne stare EVO 850 na hry (potrebujem ho nejako donicit) a este jedno 2 TB Nvme kde vlastne ani nic nemam
Posledne kedy som si vsimol rozdiel medzi SATA SSD bolo, ked som kedysi davno menil Kingston 64GB za Samsung Evo 120GB niekedy v 2015. Odvtedy je to vsetko +- rovnake. Nove SSD prinasaju narast len v oblasti citania malych 4k suborov alebo v sekvencnom citani velkych suborov (hlavne video), vtedy sa oplati vyuzit PCIe 4.0 ci 5.0 SSD.
Mylis sa shiro. Medzi sata ssd sa da kupit snad uz len Samsung evo, wd blue a crucial mx500... Vsetko ostatne je velky spatny, sekvencny zapis 60-70MB/s, 80°C na radici, umrete SSD po pol roku... Treba vyberat viac ako kedykolvek predtym
A pri SSD minimalne prechod zo saty na nvme tiez dost citit na chode systemu. Aj ked som vymenil pomole notebookove nvme za samsung 970 evo tak to bolo citit