Zamrzanie a reboot

Sekcia o pamätiach a pamäťových moduloch (DDR SDRAM, RDRAM, ...)
Invalidus
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 153
Dátum registrácie: Št 13. Dec, 2018, 14:54
Bydlisko: Dubnica nad Váhom

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa Invalidus »

ericc64 napísal: Pi 01. Dec, 2023, 13:44 Nie...

Tvoje stare predaj a kup proste 2x16GB a mas pokoj... 4x ramky je vzdy problem , aj na novych doskach. Proste to dosky / cpu casto nezvladaju ani na stock frekvenciach a treba napr zdvihat napatie do dosky / pametoveho radica CPU, atd.

4x8GB by som tam jednoducho nepchal :bye:
Nie akoze nie je predmetom reklamacie ked produkt nesplna specifikacie? Ja hovorim v pripade, ze sa ine moduli neosvedcia, tu je problem osadit nove 2x8GB v 2 slotoch takze 2x16GB nemusi problem riesit ale vyskusam, lenze su podstatne drahsie a tie stare predas dnes sotva za 10eur
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5806
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa wingo »

PC máš z Alzy, zober RAM z Alzy, ak nepôjde tak im to daj na reklamáciu že to nefunguje nech sa oni trápia, a možno to nakoniec vyriešia k tvojej ešte väčšej spokojnosti (vrátenie peňazí/výmena dosky/CPU za nové atď.), človek nikdy nevie :)
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB
Invalidus
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 153
Dátum registrácie: Št 13. Dec, 2018, 14:54
Bydlisko: Dubnica nad Váhom

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa Invalidus »

wingo napísal: Pi 01. Dec, 2023, 13:52 PC máš z Alzy, zober RAM z Alzy, ak nepôjde tak im to daj na reklamáciu že to nefunguje nech sa oni trápia, a možno to nakoniec vyriešia k tvojej ešte väčšej spokojnosti (vrátenie peňazí/výmena dosky/CPU za nové atď.), človek nikdy nevie :)
Presne to je moj zamer :D Som rad, ze tu je niekto podobne zmyslajuci :cool:
Naposledy upravil/-a Invalidus v Pi 01. Dec, 2023, 13:58, upravené celkom 1 krát.
Mumaq
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2792
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34
Bydlisko: Sp.Nová Ves

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa Mumaq »

ericc64 napísal: Pi 01. Dec, 2023, 13:44
Priklanam sa. Ramky su aktualne cenovo all time low. Resp. kup od ruky a mas pokoj. Ak je to do 14dni od kupy, tak to proste vrat bez udania dovodu. Ak dovod potrebovat budu, tak napis, ze si ich skusal v dvoch rozlicnych doskach, nefungovali ani v jednej a hotovo.
https://pc.bazos.sk/pamet/?hledat=ddr4+ ... =&kitx=ano
Asus TUF B650+, AMD Ryzen 7800X3D @ NZXT Kraken 360, G.Skill 32GB 6200 CL28, Sapphire RX 7900XTX Nitro+, Samsung 980PRO 2TB & 990PRO 4TB, Asus Strix Aura 850W, NZXT H6i Flow + 7x Noctua A12X25 + 2x NF-A14, Acer Predator Z35, Repro Mission M32 @ SB Z @ Marantz NR1710, Logitech G15, Roccat KoneAir @ HyperX Fury Ultra. Samsung Note24 Ultra & Galaxy Watch6 Classic LTE
Invalidus
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 153
Dátum registrácie: Št 13. Dec, 2018, 14:54
Bydlisko: Dubnica nad Váhom

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa Invalidus »

Mumaq napísal: Pi 01. Dec, 2023, 13:53
Mozem aj tak ale priklanam sa k tomu co navrhol wingo
Naposledy upravil/-a Invalidus v Pi 01. Dec, 2023, 14:00, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5806
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa wingo »

Tak ja si tvoj prípad pamätám z nákupnej poradne, ostatní asi netušili že PC je Alzabox a automaticky predpokladali skladačku lebo všetci si tu tak sami skladáme :)
Nehovorím že ti to musia vyriešiť k tvojej plnej spokojnosti, ale minimálne za skúšku nič nedáš.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB
Invalidus
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 153
Dátum registrácie: Št 13. Dec, 2018, 14:54
Bydlisko: Dubnica nad Váhom

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa Invalidus »

wingo napísal: Pi 01. Dec, 2023, 13:57 Tak ja si tvoj prípad pamätám z nákupnej poradne, ostatní asi netušili že PC je Alzabox a automaticky predpokladali skladačku lebo všetci si tu tak sami skladáme :)
Nehovorím že ti to musia vyriešiť k tvojej plnej spokojnosti, ale minimálne za skúšku nič nedáš.
Ano preto sme riesili aj ten XPG, pc je priatelkin ja by som tie ich sroty nekupoval :D skusim na alze kit ktory by mal s tou doskou fungovat ak nie donesem ich na predajnu aj s bednou
Mumaq
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2792
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34
Bydlisko: Sp.Nová Ves

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa Mumaq »

Ako napisal wingo... tu sa zvyknu riesit veci nakupom z fora a bazaru, ale kazdopadne nenapisal si, ci a kolko si ochotny do toho investovat. Ak clovek prikupi iny typ ramiek v domneni, ze budu fungovat s povodnym, tak automaticky sa pocita, ze si "tight on budget" a tam je jedine vychodisko bazar :)
Ja som trebarz ddr5 kupoval nove, ale ddr4 by som jednoznacne zhanal z bazaru, kedze ich je plno, ludia sa toho zbavuju a zvycajne to nieje kus hw, ktory sa kazi.
Co sa vsak kompatibility tyka, tak z davnych cias si pamatam akurat patrioty, ktore mavali problem. Neviem, ci dnes uz je safe tuto znacku kupovat.
Asus TUF B650+, AMD Ryzen 7800X3D @ NZXT Kraken 360, G.Skill 32GB 6200 CL28, Sapphire RX 7900XTX Nitro+, Samsung 980PRO 2TB & 990PRO 4TB, Asus Strix Aura 850W, NZXT H6i Flow + 7x Noctua A12X25 + 2x NF-A14, Acer Predator Z35, Repro Mission M32 @ SB Z @ Marantz NR1710, Logitech G15, Roccat KoneAir @ HyperX Fury Ultra. Samsung Note24 Ultra & Galaxy Watch6 Classic LTE
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> 4x ramky je vzdy problem , aj na novych doskach.

nesuhlasim : spomenutych 30 (mozno 35) zostav bezim vsetky so styrmi DDR4kami. Uplne vsetky. Ako pisem, 128GB...

Pamate od 3000 do 3600, niektore aj pretaktovane, som presvedceny ze uplne vsetky pritiahnute na trrdl/trrds 4, tfaw 16 cize najnizsie mozne parametre ktore existuju (a ked nie vsetky tak skoro vsetky). Zopar dalsich zmien. Ani jedna pamat nebezi v stock nastaveni - teraz si nespominam ale pramáličko z nich bezi na stock voltazi.

Vsetko su to produkcne masiny, v zivote jedinu hru nevideli (ani Solitaire).
Tento tyzden som kupil 17x Gigabyte dosku, este budem so slzou v oku a zaťatými päsťami spominat na bezproblemove A UZASNE MSI dosky.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
DomiSvk
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 89
Dátum registrácie: Ut 11. Apr, 2017, 18:04

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa DomiSvk »

@Invalidus

Pozeram že PN/SN su rozdielne skús osadiť samostatne oba moduly / samostatne stare a samostatne nové ale stým že zapneš CPU-Z a pozrieš sa v ňom do SPD lišty na výrobcu či jeden kit nieje manufacturer hynix a druhý od micron vtedy by to dávalo zmysel prečo tie pamäte spolu nefungujú.
Naposledy upravil/-a DomiSvk v Pi 01. Dec, 2023, 14:58, upravené celkom 1 krát.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> Co sa vsak kompatibility tyka, tak z davnych cias si pamatam akurat patrioty, ktore mavali problem. Neviem, ci dnes uz je safe tuto znacku kupovat.

preboha prestante riesit veci v style PATRIOT JE NEBEZPECNY, MSI DOSKY VSETKY PADAJU a Chrysler sa furt+totalne kazi.
Toto je absolutne nespravne. Kazda firma sa moze semtam uťať ale to neznamena ze vsetko od nich je nahouno.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Invalidus
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 153
Dátum registrácie: Št 13. Dec, 2018, 14:54
Bydlisko: Dubnica nad Váhom

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa Invalidus »

Mumaq napísal: Pi 01. Dec, 2023, 14:08
Jako nakup z bazaru nie je problem, aj som jednoho predajcu kontaktoval predtym ako som kupoval tieto ale neozval sa tak som ich rovno objednal, stali 40e maju zaruku keby nieco a su tej istej znacky s rovnakymi parametrami ako tie osadene tak som nemyslel, ze to bude takyto trapny cirkus. Nemam problem tie stare vyhodit a kupit tam 2x16 ale PC je este v zaruke tak som ich nechcel vyhadzovat a trochu usetrit dokupenim dalsich 16gb namiesto vymeny starych za 32gb. Skusim Wingovu metodu a uvidime
DomiSvk napísal:
Po novom ma uz nove modeli samostatne osadene bez starych uz ani nenabootuju do windowsu musel by som zase reset cmos a ked tak len na chvilu kym pc zamrzne, takze cpu-z mozno ani nestihnem otvorit, idem ich vratit
Používateľov profilový obrázok
Fanthomass
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1317
Dátum registrácie: Po 18. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Žiar nad Hronom

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa Fanthomass »

4 moduly nemusia byt problem, ale aj v dnesnej dobe stale mozu.

Na Asus doske Z690 4x moduly (64GB) hadzali v memtestoch chyby. (XMP PROFIL)

Po dve na XMP profile nie, a bolo jedno ako som jednotlive kusy pomiesal.

Takze, 2x 16, alebo 2x 32 je proste istota mensich starosti.
CPU: Intel i7-13700K, CPU cooler: Corsair iCUE H150i Elite Capellix White, MB: ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4, RAM: G.SKILL 64 GB KIT DDR4 4000@4200MHz CL18 RipjawsV, GPU: Gainward GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, SSD: Samsung 980 PRO 1TB + Corsair MP510 960GB + Samsung EVO 960 250 GB + Apacer AS340 SSD 960 GB + HDD 2TB Seagate BarraCuda 256MB SATAIII 7200rpm, PSU: Corsair HX1200 Platinum, CASE: SilentiumPC Signum SG7V EVO TG ARGB, Klávesnica + Myš: YENKEE YKB 3400 PANZER + HyperX Pulsefire Surge RGB//// Monitor: 32" Acer Predator XB323QKNV, 4K IPS, 144Hz //// NOTEBOOK: Lenovo Legion 7 (5800H + 32 GB RAM + 1TB + 2TB SSD + RTX 3070 8GB)
Invalidus
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 153
Dátum registrácie: Št 13. Dec, 2018, 14:54
Bydlisko: Dubnica nad Váhom

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa Invalidus »

Fanthomass napísal: So 02. Dec, 2023, 07:41 4 moduly nemusia byt problem, ale aj v dnesnej dobe stale mozu.

Na Asus doske Z690 4x moduly (64GB) hadzali v memtestoch chyby. (XMP PROFIL)

Po dve na XMP profile nie, a bolo jedno ako som jednotlive kusy pomiesal.

Takze, 2x 16, alebo 2x 32 je proste istota mensich starosti.
Ano suhlasim, ako uz vratane teba viacery navrhli 32GB kit tak skusim a uvidim
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Zamrzanie a reboot

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> Na Asus doske Z690 4x moduly (64GB) hadzali v memtestoch chyby. (XMP PROFIL)
>> Po dve na XMP profile nie, a bolo jedno ako som jednotlive kusy pomiesal.

zvysit voltaz na pamatiach (1.35 -> 1.40) a HLAVNE ZVYSIT SystemAgent voltaz na procesore.
Nabeton v tomto bola chyba, pretoze je jasne ze pamate boli v poriadku. Chyby by sa urcite stratili keby si o jeden krok znizil frekvenciu RAM.

Tak ako pisem dokolecka dokola. Strasne sa cudujem ze toto vyrobcovia aj dosiek aj pamati nepisu ako prvy bod vo svojich manualoch, bolo toho strasidelne vela za tie roky.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Pamäte RAM"