Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ako by to mohlo byt nekompatidebilitou dosky s cpu, ked mas uplne normalny, uplne bezny CPU ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Tibor86
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 263
Dátum registrácie: Po 20. Aug, 2018, 14:27

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa Tibor86 »

Neviem :D
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
64GB RAM G.SKILL DDR5 6GHZ
RTX 4080 Gainward
Tibor86
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 263
Dátum registrácie: Po 20. Aug, 2018, 14:27

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa Tibor86 »

Narval som tam vsetky ramky, teda 4ks Trident Z5 16GB 7200mhz, pc nenabehlo, svietila zlta LED ram error. Resetol som bios a nabehlo, ramky na 4800mhz a ku podivu pc ide, ukazuje 64gb 4800mhz, nepada, hry idu, ramtest som zatial neskusal. Na viac ako 4800mhz pc nenabehne - zlta LED ram error. No co tomu jest ?
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
64GB RAM G.SKILL DDR5 6GHZ
RTX 4080 Gainward
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

napriklad styri DDR5 moduly su narocne aj na dosku aj na procesor. Bez zdvihnutia voltaze SA (System Agent) na procesore to 4x 6000 bezat nebude i ked si myslim, ze nad 4800 by tvoje dve mali ist. Tipol by som nejakych 5200 alebo 5600 ze to pojde na defaulte ale zdorazujem ze to je tip a neviem, aku voltaz tvoja doska pouziva pre konkretny procesor.

Malo by to byt tutok : https://i.pcmag.com/imagery/reviews/03f ... e_688x.jpg
[ System Agent configuration, tam by mohla byt voltaz ]. Standard je 0.95V pre non-K procesory, neviem kolko maju Káčka ale kludne ho mozes zdvihnut na 1.2V : ludia dlhodobo behaju na 1.35V a nic sa nedeje takze preto zacneme velmi bezpecne. Vyskusaj, ci ti na 1.2V SA pojdu pamate rychlejsie nez 4800.

Inak prepac, resetnut bios si mal na zaciatku - zbytocne dlha tema. Ked nieco troubleshootujem, tak troubleshootujem.
Zapisem si sucasne nastavenia do profilu a hajde od zakladu = reset.

PS : inak od styroch modulov VELMI TAZKO ocakavat 7200MT. S tym by som sa pomalicky rozlucil - takuto vec dokazu len vybrane dosky (neviem ci tam TUF patri) a hlavne VELMI SIKOVNI ludia ktori s BIOSom operuju so zavretymi ocami. To uz nie je sranda, toto je kozmicka technologia. Urcite je bezpecnejsie kupit 2x 32GB nez 4x 16GB bez ohladu na rychlost a NAVYSE pri 7200... morda !
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Tibor86
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 263
Dátum registrácie: Po 20. Aug, 2018, 14:27

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa Tibor86 »

A uz idu na 6000mhz. Zatial stable. Cpu default 5300mhz pri 1.270V a pamete xmp 1,400V. Nechapem, zrazu to ide, skusim este tych 7200 ale to zrejme uz nepojde.
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
64GB RAM G.SKILL DDR5 6GHZ
RTX 4080 Gainward
Používateľov profilový obrázok
ericc64
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Príspevky: 8102
Dátum registrácie: So 01. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: IL

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa ericc64 »

7200 je veľa bez nejakého zmysluplného ladenia. Skús postupne, nie že tam hneď uvalis 7200.

Skús 6200, 6400, 6600 , atď .
Spoiler: ukázať
MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 8700G RAM: G.SKILL 48 GB KIT DDR5 8 000 MHz CL40 VGA: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 4090 24 GB OC SSD: WD Black SN850 1TB + Kingston KC3000 1TB PSU: Corsair AX1600i CASE: Be quiet! SILENT BASE 802 LCD: Alienware AW3225QF KEYBOARD / MOUSE / MOUSE PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95

COOLING → CPU: Alphacool Core 1 Aurora Silver VGA: EK-Quantum Vector² Strix/TUF RTX 4090 D-RGB - White Edition RAM: IceManCooler Full Nickel Water block + IceManCooler Full Nickel RAM Heatsink RADIATOR: Watercool MO-RA3 420 PUMP: MO-RA3 420 D5-Dualtop + EK-RES X3 400 + 2x D5 Pump TUBING: EK-Loop Soft Tube 12/16mm FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 4x Noctua NF-A20 PWM Chromax CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
Tibor86
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 263
Dátum registrácie: Po 20. Aug, 2018, 14:27

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa Tibor86 »

6200 zatial ide, uvalil som 6600 a to uz neslo, ako nabehlo to, ale pri spustani win BSOD.
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
64GB RAM G.SKILL DDR5 6GHZ
RTX 4080 Gainward
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

voltaze na procesor mas 1.27V, a nastavene v biose je to ako ? 5300MHz/1.27V je okej, ale ten procesor ide vyssie a moze mu chybat voltaz, preto sa pytam ako mas nastaveny bios.

pamate 1.40v, to bude asi malo na 7200 aj pre dva moduly - nechapem preco tam nie je 1.45V. Niezeby som bol elektrikar a cim dalej tym viacej, ale proste technologia nejako funguje.

A k tej dolezitej otazke : kolko mas nastavenu SystemAgent voltaz ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

PS : k ladeniu DDR5 pamati strucne tolkoto :

sekundarne casovania
tRRD_sg snad 8
tRRD_dg snad 4
TFAW chces mat 16

tercialne :
tRDRD_sg by si chcel mat 12
tRDRD_dg urcite musis mat 8 a nie viac, v ziadnom pripade nie 16 co mnohe XMP poskytuju (za to by vyrobcovia mali dostat po papuli)
tWRWR_sg by si chcel mat 12
tWRWR_dg rozhodne chces 8 a nie viac, rovnaky dovod ako vyssie
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Tibor86
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 263
Dátum registrácie: Po 20. Aug, 2018, 14:27

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa Tibor86 »

No cpu je na auto nastaveny, voltaz na manual 1.270V. Ako vyssie ? 5300mhz me turbo max nie ? Skusim dat ramkam 1.450V.
SystemAgent voltaz - to je kde v biose ? mam tam pll system agent a ram system agent oba su na auto.
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
64GB RAM G.SKILL DDR5 6GHZ
RTX 4080 Gainward
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

neviem kde je to v BIOSe na doske co mas - ja viem kde je to v BIOSe na doske co mam ja :)
skus pohladat cokolvek co sa nazyva SA, SystemAgent. PLL je nieco ine, nepoznam RAM System Agent.

Nemas tam nahodou "VCCSA" volakde okolo skupiny nastaveni kde sa naraba s voltazou ?
Preco mas voltaz CPU manual 1.27 ? Pozri, ludia ponastavuju kadejake chobotiny a potom sa cuduju ze im nejdu styri moduly 7200.

No... nejdu. Ja som pisal v inych temach ze mam ddr4 128GB a vsetci kukali jak puci ze to nie je mozne, ze to nechodi a podobne veci + strasne sa cudovali ked pisem ze to uz roky rokuce je vyslapana cesta bez akychkolvek prekvapeni. Zostalo obrovske ticho ked som ukazal screenshoty.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Tibor86
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 263
Dátum registrácie: Po 20. Aug, 2018, 14:27

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa Tibor86 »

To system agent voltage mam na auto a ukazuje pri tom cca 1.3V. Ramky na 6200mhz pri 1,45V no pocas hrania seklo po 15min. Cpu na default pri 1.27V ale i na auto voltage seklo po cca 15m hrania. Bios na default, bez xmp profilu nepadlo, ramky na 4200mhz.
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
64GB RAM G.SKILL DDR5 6GHZ
RTX 4080 Gainward
Tibor86
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 263
Dátum registrácie: Po 20. Aug, 2018, 14:27

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa Tibor86 »

Hmmm preco u mojich pameti nieje uvedeny v tabulke XMP profil pre 7200Mhz ? 2x16GB by malo vraj ist na 7200Mhz pri 1.4V v pohode ale nejde. S jednou ide.

CPU system agent nastaveny na 1.3V, ramky na 6000Mhz a po par min hrania seklo. Vkuril som do CPU system agenta 1.35v, ramky 6400, 30m hrania a nepadlo to.No nieje uz 1.35V pre SA vela ?
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
64GB RAM G.SKILL DDR5 6GHZ
RTX 4080 Gainward
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa mp3turbo »

teplo v bedni - stupajuce z grafiky, pamate samotne, treba to ovievat a chladit. Robi to zazraky, bacha na to. Ako mas spravenu bednu, prievan v nej ? Ake teploty dosahuju pamate, vies to kuknut cez HWInfo alebo podobny program ? Treba vediet teplotu ked nahodis windows cize najstudenejsie ake sa vobec da, a potom pocas hrania... ako to bude stupat.
15 minut hrajes, 30 minut hrajes, to je obrovske kvantum tepla v bedni z grafickej karty aj procesora.

memory kontroler v CPU : nebezia vsetky cpu na 8000, intel ma vraj vcelku kolisavu kvalitu. Oficialne sa podporuje 5600MT ci nieco take a to budu chodit vsetky čipy, avsak 4x 7200MHz (spravne : MT) je obrovska obrovska loteria. Neporovnatelne iny pripad.

1.45V RAMky na 6200 : to je blbost. Tie pamate sa varia vo vlastnej šťave : musia chodit 7200 na 1.40V lebo XMP takze 6200/1.45V je holy nezmysel.
Mimochodom, to mas VDD voltaz a co hovori VDDQ ?

1.35V SA CPU : podla clankov na internete to vyzera byt v pohode. Dlhodobo. 24x7 ten system bezat nebudes, 10 rokov si ho nenechas = pohoda. Tutok chlapci museli dat SystemAgent na 1.40V aby mali stabilny XMP profil : https://tech4gamers.com/kingston-fury-r ... -rgb-ddr5/
Ja by som spekuloval aj s 1.2V az 1.25V ono totiz nie je vzdy "viac pasikov, viac addiddas" : vyskusaj, nic za to nedas. Prilis vela moze byt prilis vela, tentokrat nie z titulu prehriatia.


Mas v BIOSe nejaku voltaz oznacenu VDD2 ? Memory VDDQ ? IVR ?

bohuzial mam male skusenosti s DDR5 a hentu dosku nepoznam absolutne vobec, neviem co ma v biose atd == neviem extenzivne a trefne poradit.
Snad sa chyti volakto iny.



========================

https://en.overclocking.com/review-team ... -s-cl34/7/
DDR5 “key” voltages:

For memory overclocking, there are 5 key voltages. These are the voltages that will have an impact on the overclocking and therefore on the frequency rise or the tightening of the timings. These are the CPU System Agent Voltage (SA), the DRAM VVD Voltage, the DRAM VVDQ Voltage, the Memory Controller Voltage and the IVR Transmitter VVDQ Voltage. Here is where these voltages are located in the BIOS of our ROG Maximus Z690 APEX
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Tibor86
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 263
Dátum registrácie: Po 20. Aug, 2018, 14:27

Re: Asus TUF Gaming Z790 DDR5

Príspevok od používateľa Tibor86 »

Nemoze to byt Windowsom 11, ze tym ramkam je... ? No padlo to po 35m hrania. Bedna je vetrana dobre, spredu dva 14 fany, zozadu jeden 14 vyfuk a je este otvorena. Skusim nahodit win 10.
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
64GB RAM G.SKILL DDR5 6GHZ
RTX 4080 Gainward

Návrat na "Základné dosky"