Mame notebook Lenovo Legion 5 (Ryzen 5, RTX 2060, parametre) a vcera som na nom riesil, ze nejaka nie uplne narocna hra robila take pravidelne posekavanie, ale ze kazdu sekundu a nejednalo sa o mikrostuttering. FPS lietali hore dole. Po beznom troubleshootingu (graficke nastavenia v hre, updaty, ovladace) som v GPU-Z videl, ze GPU je permanentne v Thermal throttling mode. Kym teplota GPU bola 70-75°C, tak Hotspot sa udrziaval na 100°C a tam osciloval. To boli tie sekania v hre.
Dnes som notebook rozobral, povysaval a vyfukal prach (nebolo ho vela), riadne ocistil CPU, GPU, aj chladic a aj tie termo-pruzky, co dosadaju na RAM pri GPU a okolite suciastky. Fakt som si dal zalezat. Na CPU bola pasta v poriadku, na GPU by som jemne mohol povedat, ze uz nebola uplne OK. Dal som tam Noctua NT-H1 a vsetko zlozil. Spustim hru... situacia s teplotami rovnaka - GPU 70-77°C, Hotspot 100°C. V danej hre som ale nespozoroval sekanie (mozno to len chcelo dlhsi cas hrania), ale stale sa mi to nezda. Skusil som aj Turbo rezim s vetrakmi, kedy na 5800 rpm pomaly odlieta cely notebook a vtip je v tom, ze to vobec nepomohlo, akoze ani len 1°C rozdiel. V idle vo Windowse je Hotspot 55°C.
Aka je vlastne bezna teplota v notebooku? Je Hotspot okolo 100°C a neustaly Thermal throttling normalka? Neviem uz ani prepastovat grafiku a nepatri mi pocitac do ruky? Moze byt nejaka nefunkcna heatpipe, ked Turbo vetraky nemaju ziadny ucinok? Notebook poasledny rok len lezal na stole na jednom mieste a neprenasal sa.
Bezna teplota GPU v notebooku (100°C Hotspot?)
Re: Bezna teplota GPU v notebooku (100°C Hotspot?)
Notebooky idú prakticky vždy na doraz. A problém s prepastovaním je že sú tam veľké tolerancie, Skillex tu mal nedávno tému ako prepastoval notebook a nepomohlo mu to (viewtopic.php?t=130586), ja som tiež nedávno, jednoducho chladič nedolieha tesne presne ako na desktope čo obmedzuje prestup tepla aj keď prepastuješ. Najlepšie riešenie asi chladiace podložky kvôli lepšiemu vedeniu tepla pri väčšej hrúbke (ale pre výkonné CPU, napr. https://www.alza.sk/thermal-grizzly-car ... 649939.htm, nie lacné určené pre RAM a VRM ako napr. https://www.alza.sk/arctic-tp-3-thermal ... 631268.htm), pasta je vhodná len na vyplnenie mikromedzier keď chladič dolieha natesno. Alebo sa predávajú aj také medené pásiky v rôznych hrúbkach ktoré by mali vyplniť tú medzeru, len tam už je riziko - kúpiš príliš hrubú môžeš prasknúť čip ak príliš utiahneš, kúpiš málo hrubú môže časom vypadnúť lebo tam nebude držať.
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
ak je moznost, skusil by som undervolt GPU. mozno prides o 5-10% vyknu, ale aspon budu fps stabilne. otazna je podpora programov, kedze je to ntb.
posledne som narazil u Lenovo L15, ze neviem nicim regulovat cpu fan...proste ziadna podpora.
posledne som narazil u Lenovo L15, ze neviem nicim regulovat cpu fan...proste ziadna podpora.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
honeywell ptm7950
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
No tie pady mi boli odporucene, specialne na tento ucel (maly pritlak, velke tolerancie v notebookovom chladeni). V Alze je lahko dostupny Thermal Grizzly Carbonaut. Co som cital recenzie, tak vykonnostne je fajn, ale je hodne taky tenky a moze sa potrhat, ci prilepit na chladic a roztrhnut, ked sa dava dole. Ako lepsia alternativa k nemu bola IC Graphite Thermal Pad, ktora ma v priemere podla testov o 1°C horsi vysledok, ale je znacne odolnejsi. Problem je, ze sa u nas hadam neda zohnat. Teraz tu mame Honeywell PTM7950 a to tiez tazko zohnat. Mam ist teda cestou thermal padu? Ten Honeywell som najjednoduchsie nasiel na Allegre. Ani cena nevyzera byt hrozna.
Este teda aby som si to overil - bavime sa o Honeywell themal pade, ano? Lebo pod tym oznacenim som nasiel aj pastu.
Inak dnes som si v AlzaBoxe vyzdvihol Arctic MX-6, ktory ma mat vysoku viskozitu, tak mozno este skusim capnut do toho notebooku nejaku hrubsiu vrstvu a porovnat teploty. Taktiez mi ani nenapadlo pozriet termokamerou heatpipez, hlavne ze tu sedi za mnou v skrini.
Este teda aby som si to overil - bavime sa o Honeywell themal pade, ano? Lebo pod tym oznacenim som nasiel aj pastu.
Inak dnes som si v AlzaBoxe vyzdvihol Arctic MX-6, ktory ma mat vysoku viskozitu, tak mozno este skusim capnut do toho notebooku nejaku hrubsiu vrstvu a porovnat teploty. Taktiez mi ani nenapadlo pozriet termokamerou heatpipez, hlavne ze tu sedi za mnou v skrini.
Ano, thermalpad
Aspon podla toho co som pochopil, tak problem ani nie je v tom ze by tam bola nejaka velka medzera, ako v tom ze je to proste krive, zle doliehajuce, so slabym pritlakom. Preto si nemyslim ze ten thermal grizzly pomoze
Podla toho co som pozeral tak ten honeywell pad sa akoby roztopi, potom zase stuhne a dokonale vyplni priestor. Ja som skusal arctic mx4, pactum pt-3 a arctic thermalpady... Pasty su relativne OK docasne kym sa nevytlacia prec, arctic thermalpad bol cele zle.
Vpodstate som ti ten honeywell thermalpad postol kvoli tomu ze som ho nevedel nikde kupit, a vedel som ze ty to vymyslis.
Aspon podla toho co som pochopil, tak problem ani nie je v tom ze by tam bola nejaka velka medzera, ako v tom ze je to proste krive, zle doliehajuce, so slabym pritlakom. Preto si nemyslim ze ten thermal grizzly pomoze
Podla toho co som pozeral tak ten honeywell pad sa akoby roztopi, potom zase stuhne a dokonale vyplni priestor. Ja som skusal arctic mx4, pactum pt-3 a arctic thermalpady... Pasty su relativne OK docasne kym sa nevytlacia prec, arctic thermalpad bol cele zle.
Vpodstate som ti ten honeywell thermalpad postol kvoli tomu ze som ho nevedel nikde kupit, a vedel som ze ty to vymyslis.
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Tak som bol este zvedavy a chcel som vyskusat tu MX-6. Rozobral som opat mogbuk a videl ako (ne)dosada chladic na GPU:
Tie zababrane SMD suciastky okolo chipu su od OEM pasty. Snazil som sa to co najlepsie vycistit, ale nepotrebujem tam zase nejaku suciastku urvat.
MX-6 je naozaj dost husta pasta. Ked som ju tam tak domyselne roztieral sparatkom, celkom kladla odpor. Podla vyobrazeneho pritlaku som do tych 3/4 chipu dal hrubsiu vrstvu, nech to vyplni pripadnu medzeru. Ak sa vytlaci mimo chipu... tak sa vlastne ziadna skoda nestane, aj tak je to uz zababrane. Aaaanyway, vysledok je potesujuci:
Tie zababrane SMD suciastky okolo chipu su od OEM pasty. Snazil som sa to co najlepsie vycistit, ale nepotrebujem tam zase nejaku suciastku urvat.
MX-6 je naozaj dost husta pasta. Ked som ju tam tak domyselne roztieral sparatkom, celkom kladla odpor. Podla vyobrazeneho pritlaku som do tych 3/4 chipu dal hrubsiu vrstvu, nech to vyplni pripadnu medzeru. Ak sa vytlaci mimo chipu... tak sa vlastne ziadna skoda nestane, aj tak je to uz zababrane. Aaaanyway, vysledok je potesujuci:
- Hotspot v idle: 50°C
- Hotspot v tej istej hre co vcera: 78-79°C
- Teplota GPU: 66-67°C
- Board power draw uz je na 79W, predtym tak 40-45W.
Hlavne nezabudni ze ten honeywell nefunguje hned... Musi sa poriadne roztopit, stuhnut, a az tak funguje... Linus ma k tomu pekne video.
Ono problem s vytlacanim mimo cipu nie je ten ze by si zababral okolie, ale to ze to proste prestane chladit. Pasta bude vsade len nie tam kde ma byt. A prepastuvavat notebook kazdych 6-12mesiacov je dost nanic, vacsinou pri Xtom rozoberani aj nieco praskne.
Ono problem s vytlacanim mimo cipu nie je ten ze by si zababral okolie, ale to ze to proste prestane chladit. Pasta bude vsade len nie tam kde ma byt. A prepastuvavat notebook kazdych 6-12mesiacov je dost nanic, vacsinou pri Xtom rozoberani aj nieco praskne.