NAS - i5 4690k, 16gb RAM

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Jasterisko
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Ne 18. Jan, 2015, 01:37

NAS - i5 4690k, 16gb RAM

Príspevok od používateľa Jasterisko »

Ahojte, po upgrade pc mi zostali nasledovné komponenty ktoré by som chcel použiť na domáci NAS.

Použitie nas bude na zálohovanie osobných dát, najma hudba, foto/video. Foto a video by som rád automaticky zalohoval a sync s 3 zariadeniami - Android mobily.
Do budúcna možno aj použitie na mediálny server plex / jellyfin

Mám komponenty
i5 4690k
16gb ddr3 ram
3tb hdd - wd red
250gb ssd samsung evo
Psu 600w
Z97 atx doska

Predstava je matx zostava alebo mitx zostava, podla toho aku dosku sa mi podarí zohnať.. chcem to mať čo najmenšie.

Potrebujem teda poradiť, aké mám najlepšie budget friendly možnosti.
- skrinka - jedina solidna možnosť za 100e fractal node 304, alebo existuje niečo podobné lacnejšie?
- 2-3x 3tb disky - plánujem raid 5.

Oplatí sa to vôbec teraz vyskladať z toho HW čo mám, alebo pokutovať po nových komponentoch kvôli spotrebe/ výkonu?

Bude to fakt primárne na zalohy fotiek a videi + prehrávanie na TV cez SMB po sieti.
Ten plex server to bude fakt az budúcnosť, a keďze do budúcna teda je možnosť aj zmeniť za nejake nové kombo doska, APU, ram.

Ako sw som rozmýšľal trueNAS, s tým nemám vôbec skúsenosti.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: NAS - i5 4690k, 16gb RAM

Príspevok od používateľa mp3turbo »

oplatia sa komponenty ktore mas. Z energetickej stranky neusetris nic. Podtaktovat, ten vykon nepotrebujes (ja bezim na G3220 alebo taky nejaky strasny procesor, bez problemu zo SW raidu davam 900MB/s samozrejme z prislusneho poctu tociacich diskov, takze ten vykon nemas ako polozit do siete).

Na Raid5 potrebujes tri disky alebo viac, takze na duplak (dva) zabudni. Voci Raid5 ziadna vycitka, akurat upozornenie : ked ti padne disk, musis sa o tom dozvediet aby si ho co najrychlejsie vymenil (monitoring, notifikacia). A teraz pozor : pri pade disku dojdes o matematicku redundanciu, takze ak nahodou nebudes vediet precitat akykolvek sektor zo zostavajucich diskov, moze byt cirkus podla pouziteho OS, sposobu vysporiadania sa s takymto cirkusom a podobne. Nejdem ta strasit, len som pokriveny IT minulostou.

Skrinka : hocico za 10 eur z bazosu a prislusne ukryt. Do kumbalu pod strop, na kuchynsku linku ak nemas zastavanu az uplne povrch a podobne. V akejkolvek skrini nezabudnut na ofukavanie diskov pridavnymi ventilatormi, strasne im to sluzi k dlhodobej zivotnosti. Nemat disky nacapane jeden na druhom, akakolvek medzera medzi nimi je fajn.

Nove kombo doska, cpu, ram je blbina, sucasnu zostavu dopln o +32GB RAM, budes mat 48GB a velky usmev.

Software : jejda to je nadlho, ja terazki nemozem a budem dostupny az vecer, uvidim kam sa rozvinie debata. Pozri forum, zopar "NAS" tem tu uz bolo.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Thunderbolt
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 02. Apr, 2009, 18:55

Príspevok od používateľa Thunderbolt »

Ja mám Fractal Design Node 804 a nejaký bazarový Core i3 3 alebo 4 gen., nejakú MSI mATX dosku z mojho stareho PC, Samsung 860 Pro 256GB z bazaru od nejakeho poslanca :D a 2x8GB RAMky tiež zo stareho PC, Corsair SF450 platinum :D a diskov tam je po aleluje, vsetko WD Red rady a 2x Goldy. Ale skor to pouzivam ako HTPC + "NAS" bez nejakych raidov a ficuriek :D
CPU: AMD Ryzen 9 5900X CPU Cooler: Scythe Fuma 2 MB: MSI MPG B550 Gaming Edge WIFI GPU: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 6900XT 16GB RAM: Crucial Ballistix 4x32GB 3200 Mhz Cl 16 SDD1: Samsung 980 Pro 1TB SSD2: Samsung 980 Pro 2TB PSU: Corsair RMx 750 CASE: Fractal Design Meshify S2 Dark TG LCD1: LG 34GN850 LCD2: EIZO EV2450-BK OS: Windows 10 Pro 64-bit DAC/Amp: Schiit Hel
Jasterisko
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Disky odporúčate kúpiť nové? Existuje nejaký solídny aftermarket a diskami, ktoré neodídu do pol roka?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

takto to nefunguje - disk je obycajna hlupa komodita. Tvoje data su vecou, ktore maju hodnotu a preto sa o ne musis postarat.
Skus si predstavit, ze by ti skapalo video zo svadby. Z dovolenky na nejakom peknom mieste s manzelkou (asi nemas) atd.

To sa nerata na cenu, to sa rata na hodnotu. Cena a hodnota su uplne odlisne veliciny, zvlast ked sa bavis o priblblych 3TB diskoch co nemaju akukolvek hodnotu.

Takze, zalohovat zalohovat zalohovat, samozrejme zalohy zasifrovane a nemat doma (vykradnu ta, vyhodis, vytopis, vykradnu ta, padne ti na dom lietadlo - ano, stalo sa kamaratovi, holt byva na Aljaske). Namiesto troch 3TB diskov po 30 eur kupis styri, postavis Raid6 namiesto Raid5 (raid6 je odolny voci zlyhaniu dvoch diskov naraz), na dalsi externy disk budes zalohovat obsah tohoto policka. Zasifrovany single disk budes mat v robote, keby daco.

Nikdy nesmies svoju strategiu ohladne ukladania dat postavit na akomkolvek konkretnom vyrobcovi, disku (model, typ) atd.
Redundancia je jedine, co sa pocita a co ta zachrani od nesmierneho pruseru.

Ja osobne prevadzkujem priblizne 25 diskov na osobne ucely. Mnohe z nich su 7 rokov stare, mam aj sest desatrocnych 3TB WD RED (ak si pamatam, maju nasypanych 80.000 hodin, fakt sa tocili prakticky nonstop).

Pohodicka, klidek.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Jasterisko
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Diky za radu. Vieš mi teda odporučiť zdroj kde zohnať 3tb disky za 30e.
Dôležité veci mám na 3 rôznych diskoch, z toho jeden offline + Google drive. Nikdy som nekupoval hdd od ruky preto otázka.

Raid 5 je voľba kvoli z97 doske a primarnej podpore.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> Raid 5 je voľba kvoli z97 doske a primarnej podpore.

nerob HW raid, to je pruser. Doska sa ti pokazi a na inej doske budes mat problem to rozbehat (nemal by byt na intelackom chipsete, ale jeden nikdy nevie). Uplna pohodicka je SW RAID, cize priamo v operacnom systeme - spominal si TrueNAS, ten to samozrejme vie.

Kde zohnat disky za taku cenu : na inzerat, nove stoja samozrejme viac (ano, samozrejme, od ruky je mozny prieser atd).
Kupovat novy 3TB disk sa podla mna neoplati, nemaju vyhodnu cenu vzhladom na kapacitu (jeden motor rovnako ako 20TB modely, jedna doska s elektronikou rovnako ako 20TB modely, jeden fyzicky obal v ktorom su zavrete, atd.)
Jasterisko
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Ked by som kupoval nove disky, a ten jeden 3tb ai nechal na off-site zalohu. Aké nové disky v akých veľkostiach odporúčate? Povedzme mam budget 300e.

Je lepšie kúpiť 2x 8tb baracudu a dať raid 1, alebo 3x 4tb a spraviť raid 5?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody. Raid5 ma vseobecne pomalsi zapis kvoli kalkulacii parity a systemu prace vseobecne (ta kalkulacia vyzera ako hodne zly argument, pre mna), Raid1 by mohol byt lepsi na nahodny pristup.

Keby som sa ja osobne mal rozhodnut medzi tymito dvomi moznostami, ktore su velmi velmi rovnocenne, isiel by som do 2x 8TB. Dovody : menej veci ktore sa tocia = mensia sanca pokazenia, rovnaka redundancia (jediny disk sa moze pokazit, a potom pride na kontrolu zaloh), menej tepla v bedni (nepodstatne), celkovo jednoduchsi system prace (neverim Raid5 na doskach, cize SW implementacia cez nejake Intel drivre atd), lahsie implementovatelny na hocicom hociako hocikde a kompatibilita z toho vyplyvajuca (raid1 spravi kazdy Windows, linux, nie som teda zavisly na doske a jej Raide v BIOSe, to uz si pocul), vykon na citanie by nemal byt horsi na dvojdiskovej Raid1 nez na 3diskovej Raid5 (citat vedia dva disky), vykon na zapis by mal byt lepsi na Raid1 (na Raid5 musia zapisovat tri disky s komplikaciou vypoctu parity uprostred, nutnostou read-change-write pri zmene dat), ziadna uspora penazi, ziadna kapacita navyse blablabla.

Trojdiskovy Raid5 je prilis maly na to, aby sa prejavili akekolvek mozne vyhody.
Jasterisko
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Jediný 8tb disk za 150e je vsak iba tento:
https://www.alza.sk/seagate-barracuda-8tb-d5259915.htm

Je to vhodné pre NAS aplikáciu? Čítal som ze do nas sa odporúčajú CMR diky, tento je SMR
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

spravne, disky chces CMR.
Jasterisko
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Hmm tak potom ta druhá možnosť za mňa. Viac diskov a raid 5. Fialové wd môžu byť pre NAS nie? Ževraj určené pre kamerové systémy.
Tuto som našiel predajcu co ich predava zevraj nove a zabalené
https://pc.bazos.sk/inzerat/173053279/h ... e-novy.php
Poslal mi aj foto 4 kusov.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Nechces ani kamerove disky...

V horsom pripade chces NAS disky(ironwolf, red pripade alternativu od inych vyrobcov)

V lepsom pripade chces datacenter disky(exos, gold, prpadne alternativa od inych vyrobcov)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

tak. presne tak.

Kamerove disky absolutne v ziadnom pripade (aby sme boli strucni lebo je 1:29am ked pisem : TLER, BER a podobne skratky).
Shingled disky len v pripade krajnej nudze, ale skor by som povedal ze v ziadnom pripade nie.
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Tvoj terajsi HW bude dostacujuci a so spotrebou si prilis nepomozes. Sam som mal NAS postavene na podobnej konfiguracii (i5-3470 ci 3570, co su 77W procesory). Potom som to vymenil za Ryzen 5600G (65W CPU). Navysil som ram (32GB -> 64GB), 6 diskov sa vymenilo za vacsie. Spotreba ostala veeelmi podobna, ale jemnucko nizsia. Predtym okolo 70W, teraz to osciluje 60-70W. Takze spotrebu zasadne neznizis, akurat dostanes vyssi vykon. To ti ale nie je treba.

Dosku by som asi bral MicroATX. Je tam vacsi vyber nez pri MiniITX, byvaju lacnejsie, maju 4 sloty na RAM (lahsie navysis RAM) a hlavne bednu zasadne nezmensis. Ak kupis nejaku, do ktorej narves 4-6 diskov, velmi pravdepodobne pojme aj mATX dosku. Bola spomenuta Node 804 - pouzivam ju aj ja. Fajn bedna, narvem tam 6 diskov do aspon trochu odpruzenych slotov. Rozhodne nie je mala a skladna ako nejaka Synology/QNAP krabica, ale vykuzlis z nej uplne iny vykon. Ak budes pouzivat Jellyfiny a spol., mozno budes aj transkodovat videa on-the-fly (imho blbost). V takom pripade uzivis externu grafiku, idealne Intel ARC (maju asi najkvalitnejsi enkoder). Dalej do vacsej bedne zmestis aj vacsi chladic na CPU, ktory bude ticho.

Co sa tyka medialneho servera, videl by som to na Emby > Jellyfin > Plex. Toto je na samostatny topic a ked pride cas, urcite ho vytvoris a budeme tam rozoberat preco a ako.

Moj pohlad na disky je takyto: Urcite chces NAS-ove a CMR zaznam. Ako bolo spomenute, urcite nechces disky optimalizovane na kamerovy zaznam (WD Purple, Seagate SkyHawk). Vyhni sa 10TB diskom (zlomova technologia, velka vacsina je hlucna). Osobne by som sa vyhol aj Exos diskom - su urcene pre datacentra a nehladi sa pri nich na hlucnost (nemaju ten parameter ani namerany v datasheete).

Teraz uz turecky bazarnik zoom: Zo stareho NAS mi ostali este tri WD Red 3TB disky, este 5400rpm takze dost tiche. Bez chyby, nabehane maju vela, ale nic im nie je. Mal som ich v bedni chladene vetrakom, presli Long surface testom, nikdy ziaden problem v RAIDe (NAS4free, XigmaNAS, TrueNAS, TrueNAS Scale). Teraz uz rok odpocivaju v skrini. Ak budes mat zaujem a hladas ten "solidny aftermarket", vieme nieco dohodnut.

Návrat na "Nákupná poradňa"