Ahoj, mám RPi 5, ktorý využívam primárne na Immich (fotogaléria) a HomeBridge + Zigbee2MQTT (chytrá domácnosť). K RPi mám pripojený 1TB SSD disk, ktorý mi už na fotky nestačí. Zakúpil som si preto ďalší HDD, ktorý som tam chcel pripojiť, no zistil som, že hoci ten disk je napájaný zvlášť, aj tak ešte potrebujem napájaný USB HUB. Po pripojení ďaľšieho disku, sa RPi totiž začína chovať divne a pri pokuse použitia bežných príkazov to vypisuje chybu nižšie, čo je pravedpodobne spôsobené nedostatočným napájaním.
Kód: Vybrať všetko
pi@raspberrypi:/ $ ls
-bash: /usr/bin/ls: Input/output error
pi@raspberrypi:/ $ cd /mnt
-bash: cd: /mnt: Input/output error
pi@raspberrypi:/ $ sudo reboot
-bash: /usr/bin/sudo: Input/output error
Každopádne toto riešenie sa mi už prestáva trochu páčiť. Napájaný USB HUB, napájaný HDD, napájaná RPi. Doma už jedno Synology mám, ktoré používam už niekoľko rokov len čiste na zálohu, pretože je mega pomalé. Myslím, že je to DS212j. Teraz sa pozerám po DS224+, no obávam sa ako dlho by mi vydržal tento kúsok, kým by to zase kvôli výkonu nechcelo upgrade. A hoci som zistil, že všetky veci, ktoré mám teraz na RPi, by som mal vedieť vďaka dockeru rozbehať aj na Synology, tak neviem, či by tento základný model vôbec bol na toto dostatočný.
Viete mi niekto poradiť, ktorou cestou sa vybrať? Bude ten NAS na aktuálnu dobu dostatočne výkonný? Hovorím si tiež, že by prenos dát mohol byť rýchlejší ako pri riešení s RPi, to USB asi bude trocha brzda, takže by to mohlo byť ďalšie plus. Zas RPi mi príde univerzálnejšie a v podstate už bez investície.
Ďakujem veľmi pekne.