Wifi Halow router - Rychlost a dosah

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Googler1
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Wifi Halow router - Rychlost a dosah

Príspevok od používateľa Googler1 »

Caute, nejak nerozumiem tomuto clanku https://pc.sk/novinka/revolucny-wi-fi-s ... tre-daleko
Pise sa v nom, ze ta halow rychlost (chapem to tak, ze to je ta s dalekym dosahom) je 32 Mbps a dalej sa v clanku uvadza, ze to moze znamenat revoluciu VYSOKORYCHLOSTNEHO netu vo vidieckych oblastiach. Chapem to dobre, ze v aktualnej dobe sa povazuje net s ryclostou 32 mbps za vysokorychlostny?
Este by som mal otazku ci je tento router pouzitelny aj u nas na pokrytie velkeho pozemku (na chate) wifi signalom aj v nasich podmenkach? Napr. niekde som cital, ze Halow ma znacne vyssie rychlosti a dosah v US pretoze funguje na inej frekvencii ako v EU resp. ze ta US frekvencia nie je v EU povolena. Ma teda niekto prakticke skusenosti s tym routerom resp. s technologiou Halow u nas?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Wifi Halow router - Rychlost a dosah

Príspevok od používateľa mp3turbo »

zabudni na 16km, velmi velmi strasne velmi rychlo zabudni na 900MHz v Europe.

Strasne velmi rychlo.

A podme sa kludne porozpravat o tvojom velkom pozemku. Rozmery, tvar, geografia (prevysenia...)... neviem si predstavit pozemok, na ktorom by si nedokazal sucasnymi metodami (2.4GHz, 5GHz) spravit co potrebujes a zrejme ti nieco poviem aj ku klientovi, ktorym sa snazis komunikovat.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Tie AI generovane obrazky su riadna traposina...existuje vobec ten produkt?
Googler1 napísal: St 26. Feb, 2025, 11:45 Caute, nejak nerozumiem tomuto clanku https://pc.sk/novinka/revolucny-wi-fi-s ... tre-daleko
Pise sa v nom, ze ta halow rychlost (chapem to tak, ze to je ta s dalekym dosahom) je 32 Mbps a dalej sa v clanku uvadza, ze to moze znamenat revoluciu VYSOKORYCHLOSTNEHO netu vo vidieckych oblastiach. Chapem to dobre, ze v aktualnej dobe sa povazuje net s ryclostou 32 mbps za vysokorychlostny?
Povedal kto? Nema to zmysel riesit, u mna je vysokorychl. net nad 100Mbit/s, niekto iny moze povedat 500...
Googler1 napísal: St 26. Feb, 2025, 11:45Este by som mal otazku ci je tento router pouzitelny aj u nas na pokrytie velkeho pozemku (na chate) wifi signalom aj v nasich podmenkach? Napr. niekde som cital, ze Halow ma znacne vyssie rychlosti a dosah v US pretoze funguje na inej frekvencii ako v EU resp. ze ta US frekvencia nie je v EU povolena. Ma teda niekto prakticke skusenosti s tym routerom resp. s technologiou Halow u nas?
Ako moze mat niekto skusenosti, ked sa to tu ani nebude predavat, pretoze frekvencia.
Vseobecne, nizsia frekv. spravi vacsi dosah, ale tiez je pomalsia.
Chata ma 5km pozemok, ze vobec uvazujes o dacom takomto? Musis tam mat nutne signal aj v najzadnejsom rohu travnika? Signal sa siri vsesmerovo.
K chate je skor problem rychly internet dostat, ako si ho roztahat po chate a okoli.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
michalesku
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56

Príspevok od používateľa michalesku »

Tema ako vinko, vyzivna... To sa aj ja mozem zacat pytat, ci uz mame v predaji tie baterie, o ktorych som uz niekolko(desiatok)krat cital, ze notebook s nimi vydrzi mesiac bez nabijania.. Vraj zapnuty..

Alebo si na odreagovanie pustim nieco realistickejsie, napr. Looney Toons..

BTW pred 20 rokmi bol pre beznych domacich pouzivatelov 8Mbps siroko-daleko najsuperspicabombarychlejsejsi internet.. Dnes kvoli tomu volame poruchovu sluzbu..
Spoiler: ukázať
PC1: CPU Intel Core2 Quad Q9550 2.83GHz + Scythe Ashura SCASR-1000 | MB MSI P45-8D Memory Lover | RAM Kingston DDR2-1066 HyperX 4x2GB | VGA NVIDIA Quadro K4000 3GB | SSD Intel 520 Series 2x120GB RAID0 | HDD WD RE3 2x1TB RAID0 + WD Caviar Blue 2TB + WD Caviar Blue 500GB | DVD±RW Samsung SH-S224DB | DVD-ROM Plextor PX-130A | CD-RW Plextor Premium | FDD + Card Reader Teac FD-CR7 | Audio Creative SB Audigy 2 ZS Platinum | TV AVerTV Hybrid+FM PCI A16D | PS Gigabyte ODIN Pro 550W Modular | Keyboard Fujitsu KB955 | Mouse ROCCAT Kone v2 + SteelSeries QcK mini | LCD Fujitsu P27T-7 LED + Fujitsu P24W-6 IPS
PC2: HP ENVY Phoenix h9 | CPU Intel i7-3770K 3.50GHz | RAM Nanya DDR3-1600 4x4GB | VGA NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB | SSD Samsung PM871a 512GB + Crucial MX500 500GB | HDD WD Gold 2TB | DVD±RW HP GH82N | LCD Fujitsu P27T-7 LED + Fujitsu P24W-6 IPS (shared)
PC3: Dell Precision T1650 | CPU Intel Xeon E3-1240 v2 3.40GHz | RAM Samsung DDR3-1600 4x4GB | VGA NVIDIA Quadro M2000 4GB | SSD Samsung PM871 256GB | HDD Seagate 500GB | DVD±RW Philips DH-16ACS
NB1: Fujitsu LIFEBOOK S782 vPro | 14" HD+ | CPU Intel Core i7-3540M 3.0GHz | RAM 2x8GB | SSD Samsung 850 PRO 2TB | 4G/LTE w/GPS | 2nd Battery | 2nd HDD | Port Replicator
NB2: Fujitsu LIFEBOOK E782 | 15.6" FHD | CPU Intel Core i7-3632QM 2.2GHz | RAM 2x4GB | SSD Plextor M6 PRO 256GB | 3G/UMTS w/GPS | 2nd Battery
2in1: Fujitsu STYLISTIC Q702 vPro | 11.6" IPS HD | CPU Intel Core i5-3427U 1.8GHz | RAM 4GB | SSD Toshiba 256GB mSATA | 4G/LTE w/GPS
NAS: Synology DS1515+ | CPU Intel Atom C2538 2.4GHz | RAM 2x8GB | Storage HDD Seagate IronWolf 4x4TB RAID5 + SSD Intel 520 Series 180GB
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

Googler a predstav si, ze komunikacia funguje aj na vacsiu vzialenost. Ak mas doma satelit, tak si predstav ze komunikuje tvoj tanier s druzicou vo vesmire ktora je vzdialena cca 36000km

to zariadenie alebo technologia sa moze nasadzat v hluchych oblastiach, kde maju ziadne alebo veeeeelmi pomale pripojenie, 1-5mbps. Pre nich poripojenie 32mbps by bola vesmirna rychlost
Ale stale sme v rovine teoretickej a bavime sa o buducnosti
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
Googler1
Používateľ
Používateľ

trosku nechapem tie zosmiesnujuce reakcie na dotaz Clanok s ktorym otazka suvisi je zverejneny na SK webe a nie je v nom zmienka o tom (alebo som prehliadol), ze pre aky trh by mal byt urceny resp. ze nepodporuje frekvencie pouzivane u nas. Takze som sa domnieval, ze mozno sa situacia nejako posunula a router by mohol byt pouzitelny u nas. V tej suvislosti som len napisal, ze nie az tak davno sa ku mne dostala info, ze Halow je u nas prakticky nepouzitelny na dlhe vzdialenosti. Asi som teda mylne predpokladal, ze u nas sa nieco zmenilo a uz by mohol davat zmysel aj u nas. Stacilo len napisat, ze nie je urceny pre nas trh.

Zmienka o satelite, kedze tema je o inej technologii, mi pride pekne od veci alebo si snad mozem kupit satelit a pouzit ho na rozsirenie dosahu vlastneho internetu ze :D :D :D a rovnako zabavne je aj prirovnanie existujuceho realneho routera, ktory aj podla clanku je mozne kupit, k rozpravke looney tunes :?
Naposledy upravil/-a Googler1 v St 26. Feb, 2025, 19:47, upravené celkom 2 krát.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

spravne - nie je to pre nas trh. V Amerike maju tiez obmedzene frekvencie, pouzitelne okolo 900MHz plus hlavne maju obmedzenu sirku pasma (velkost kanalu) ; z toho dovodu je ten produkt schopny vyvinut taku malu rychlost ako sme videli.

Kludne nam popis tvoj pozemok, idealne aj nejaky nacrt. Poradime s pokrytim. V principe plati, ze na 2.4GHz - cize s klasickymi zariadeniami - mozes strielat desiatky kilometrov pri pouziti spravnych anten.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Hexaris
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Príspevok od používateľa Hexaris »

Alebo modry zub na 30km keby vam to bolo malo https://www.apptricity.com/i-connect-bluetooth-devices/
Your value does not decrease because of someone's inability to see your worth.
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
Googler1
Používateľ
Používateľ

mp3turbo napísal: St 26. Feb, 2025, 12:37 A podme sa kludne porozpravat o tvojom velkom pozemku. Rozmery, tvar, geografia (prevysenia...)... neviem si predstavit pozemok, na ktorom by si nedokazal sucasnymi metodami (2.4GHz, 5GHz) spravit co potrebujes a zrejme ti nieco poviem aj ku klientovi, ktorym sa snazis komunikovat.
Samozrejme, ze pokryt pozemok inak nie je problem (rozmiestnenim viacerych vykonejsich, rozumej drahsich, AP - Ubiquiti, Mikrotik atd...), ale v com som videl rozdiel resp. vyhodu toho routera v clanku bola relativne nizka cena 100 USD v kombinaci s vysokym dosahom takze by mi stacilo jedno zariadenie + 4G/5G modem. Takto budem potrebovat viacero vykonnejsich AP, ktore budu musiet medzi sebou prenasat net resp. signal bezdrotovo lebo nemam bohvie ake moznosti tahat dlhe kable, tak mi proste ten rouer prisiel ako, minimalne teoreticky mozne, zaujimave rieseniea bohuzial som sa evidentne previnil tym, ze som sa tu na to opytal a uz by ste ma najradsej zatvorili do blazinca asi :D
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ak nechces radu, vnucovat sa nemozeme - ja som ti priamo ponukol, ze pre teba nieco zoptimalizujeme. Ked nam napises parametre pozemku, co chces dosiahnut atd, velmi rad skusim poradit.

Viacero AP, neviacero AP, nic nevieme takze tazko nieco povedat. Tiez si nesmies predstavovat, ze kazdy marketingovy žvást je pravdivy...

Takze : pomozeme s konkretnym problemom na tvojom konkretnom pozemku ?
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Riesit WiFi HaLow je dnes hodne k nicomu (okrem par nevyhnutnych pripadov). Neviem, ci si to uvedomujes, ale nemozes mat len zazracny access point, ale aj klientov, ktori to podporuju. Bezny mobil/tablet/notebook nepodporuje WiFi 802.11ah (HaLow).

Bez aspon priblizneho nakresu pozemku sa nic nevymysli. Co je "pozemok okolo chaty"? 20x20m, 200x200m alebo 2x2km? Vzhladom na to, ze vo svete vedia obist zakony fyziky len dve firmy - Apple a Skoda - ostatni chudaci sa musia tymi zakonmi riadit. Pokrytie vacsieho pozemku vies dosiahnut takto:
  • Silna omni antena, ktora pokryje cely pozemok, ale okolo nej (v chate) budes zbytocne opekat silnym signalom hlavy (ak vobec dociahne na kraj pozemku).
  • Viacero zariadeni v mesh sieti. Zavisi od moznosti dotiahnut elektriku na rozne casti pozemku, ale vzdy je lepsie mat viacero AP so slabsim signalom, ako jedno silne, ktore svieti zo stredu co to da.
  • Mat na chate viacero AP so smerovymi resp. sektorovymi antenami. Vyzarovaci vykon smerujes do 90° uhla namiesto 360°.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Googler1 napísal: St 26. Feb, 2025, 16:27 trosku nechapem tie zosmiesnujuce reakcie na dotaz Clanok s ktorym otazka suvisi je zverejneny na SK webe a nie je v nom zmienka o tom (alebo som prehliadol), ze pre aky trh by mal byt urceny resp. ze nepodporuje frekvencie pouzivane u nas. Takze som sa domnieval, ze mozno sa situacia nejako posunula a router by mohol byt pouzitelny u nas. V tej suvislosti som len napisal, ze nie az tak davno sa ku mne dostala info, ze Halow je u nas prakticky nepouzitelny na dlhe vzdialenosti. Asi som teda mylne predpokladal, ze u nas sa nieco zmenilo a uz by mohol davat zmysel aj u nas. Stacilo len napisat, ze nie je urceny pre nas trh.
V clanku je odkaz na povodny zdroj. Keby ten amater, co prekladal clanok, robil svoju pracu dobre, tak by tam napisal ze sa jedna o USA:
The MM-HL1-EXT sets itself apart from conventional Wi-Fi routers by operating in the 900MHz band in the U.S. while also supporting 2.4GHz Wi-Fi 4 (802.11n).
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

jasne, ten clanok je taky bombasticky.
Preto som hned ako prvu vetu napisal, ze strasne strasne strasne velmi velmi velmi rychlo treba zabudnut na 900MHz v nasom geografickom pasme.

Návrat na "Siete"