Ahojte,
potreboval by som poradiť s úpravou RAID nastavenia na mojom staršom NAS Synology DS212j.
Momentálne mám v ňom 2 disky po 2TB nastavené v zrkadlení (RAID 1). Rád by som to zmenil na rozšírenie (JBOD alebo RAID 0), aby som mal k dispozícii celú kapacitu 4TB – viem, že tým prídem o ochranu dát, ale v tomto prípade mi ide skôr o priestor.
Vie mi niekto poradiť, ako to spraviť? Je vôbec možné zmeniť typ RAID bez toho, aby som prišiel o dáta, alebo budem musieť všetko zálohovať, resetnúť pole a nastaviť nanovo?
Ďakujem.
Synology DS212j zmena raidu
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Re: Synology DS212j zmena raidu
Synology vie zmenit typ RAIDu za behu a bez straty dat, ale len v specifickych pripadoch, popisane tu. Cize vies ist z Basic (JBOD) na RAID1 alebo RAID5, vies ist z RAID1 na RAID5, ale nevies downgradovat z RAID1/RAID5 na JBOD.
Najlacnejsie a najhorsie riesenie: Na debila vytiahnes jeden disk z toho Synology. Pripojis ho niekde do PC alebo USB boxu, odohras tam data zo Synology. Potom ten jeden disk v Synology znovu inicializujes, aby tam bolo iba JBOD a nahras data naspat. Nasledne ten vybraty disk pripojis naspat a rozsiris JBOD kapacitu. Pri kopirovani by som pouzil nieco rozumne, aby to verifikovalo zapisane data a zachovalo timestampy na suboroch aj adresaroch (napr. command-line prikaz robocopy.exe <Folder_odkial> <Folder_kam> /COPY:DAT /DCOPY:T /E). Pokial mas niekde v byte ulozisko, kam vies docasne ulozit tie data, tak samozrejme kolotoc s vyberanim disku odpada.
Riesenie, ktore uznava ujo zoom: Pohybujes sa v tak malych kapacitach, ze kupit dva vacsie disky stoji doslova par desiatok eur. Napriklad tento inzerat (najdeny namatkou, cloveka nepoznam). Dva 6TB WD Red disky, CMR zaznam, 5400 rpm, fajn akustika. Za 60,-€ obidva. Takto si zvacsis pole este viac, nez by si dosiahol s JBOD a navyse ti ostane redundancia dat. Win-win pre mnozstvo aj integritu dat.
Edit: K tomu druhemu (spravnemu) rieseniu som chcel este napisat, ze je to aj najjednoduchsie. Prinesies dva disky, strcis jeden do Synology, rebuildnes pole. Strcis druhy do Synology, rebuildnes pole. Hotovo. Tie vyhody ukrutne prevazuju nad nevyhodami a ta jedina nevyhoda je zaplatit ~60,-€.
Najlacnejsie a najhorsie riesenie: Na debila vytiahnes jeden disk z toho Synology. Pripojis ho niekde do PC alebo USB boxu, odohras tam data zo Synology. Potom ten jeden disk v Synology znovu inicializujes, aby tam bolo iba JBOD a nahras data naspat. Nasledne ten vybraty disk pripojis naspat a rozsiris JBOD kapacitu. Pri kopirovani by som pouzil nieco rozumne, aby to verifikovalo zapisane data a zachovalo timestampy na suboroch aj adresaroch (napr. command-line prikaz robocopy.exe <Folder_odkial> <Folder_kam> /COPY:DAT /DCOPY:T /E). Pokial mas niekde v byte ulozisko, kam vies docasne ulozit tie data, tak samozrejme kolotoc s vyberanim disku odpada.
Riesenie, ktore uznava ujo zoom: Pohybujes sa v tak malych kapacitach, ze kupit dva vacsie disky stoji doslova par desiatok eur. Napriklad tento inzerat (najdeny namatkou, cloveka nepoznam). Dva 6TB WD Red disky, CMR zaznam, 5400 rpm, fajn akustika. Za 60,-€ obidva. Takto si zvacsis pole este viac, nez by si dosiahol s JBOD a navyse ti ostane redundancia dat. Win-win pre mnozstvo aj integritu dat.
Edit: K tomu druhemu (spravnemu) rieseniu som chcel este napisat, ze je to aj najjednoduchsie. Prinesies dva disky, strcis jeden do Synology, rebuildnes pole. Strcis druhy do Synology, rebuildnes pole. Hotovo. Tie vyhody ukrutne prevazuju nad nevyhodami a ta jedina nevyhoda je zaplatit ~60,-€.
Naposledy upravil/-a zoom v Pi 09. Máj, 2025, 16:52, upravené celkom 1 krát.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
to posledne riesenie co pise @zoom je cesta ako by si mal vydat
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
ja by som si tak trosku tipol, ze cena 60 eur je za jeden kus.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.