Zdravím, potreboval by som poradiť pri výbere wifi systému pre známeho. Požiadavka aby to malo nejaké navyše bezpečnostne funkcie a keďže to bude používať obyčajný človek tak max cez app by nastavil nejaké veci deťom. Dom je dvojposchodový, čiže pre lepšie pokrytie a z časti aj exteriéru asi lepšie budú 3 wifi
Zapojene to bude takto - router od providera, wifi sa vypne-> napr. XD5->switch->ap/XD4 (pripojene cez kábel)
Zatiaľ som rozmýšľal nad týmito možnosťami:
- TP-link Deco X50 - nevýhoda, že ak chce človek využívať viac tu ich ochranu musí platiť mesačne
- Asus XD5 ako router a XD4 Plus ako AP
- Unifi UX7 + AP - nevýhoda vyššia cena a že nemajú tak AP ktoré sa dajú položiť resp používať na stole/komode
Nejake navrhy, skusenosti?
Wifi mesh
- HellAngel
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Re: Wifi mesh
ake bezpecnostne funkcie? V pohode je riesenie, si kupit mikrotik, svoj router hodit do bridgu a z mikrotiku spravit hlavny router a v nom si vsetko ponastavovat. To sa mozme bavit o vyzsej bezpecnosti.
Na ten mikrotik nastrkas APcka (kludne tie deco a nic mesacne platit nemusis), ktore sa ti budu starat o sirenie wifi. Ale pozor pri tom mesh systeme. Druhe APcko by malo byt v dobrej viditelnosti prveho, aby sa dosiahla co najlepsia prenosova rychlost. Alebo to spravis po starom, vykasles sa na nejake mesh typu deco, ale kupis APcka. Potiahnes ku nim LAN kabel, ukoncis ich pri routri a v POE injektory a ten prepojis s routrom zas LAN kablom.
Samozrejme by sa pouzil aj switch, nakolko router by asi nemal pozadovany pocet ETH vystupov.
Zapojenie by bolo ted takto:
router providera hodeny do bridgu a vypnut na nom wifi - mikrotik (nastavit podla poziadaviek) - switch - APcka (pocet podla poziadaviek kde vsade je potrebny internet a kde vsade sa dostanes LAN kablom).
To je len tak zhruba navrhnute. Nebude to za 100eur. Ale urcite by som nestaval siet na deco zariadeniach a uz vobec by som neriesil nejaku bezpecnost cez Acka. Ty potrebujes nastavit restrikcie uz na routri, nie na APcku.
Platenie ci uz TPlinku alebo providerovi za zvysenu bezpecnost nema zmysel. je to taky placebo efekt
Na ten mikrotik nastrkas APcka (kludne tie deco a nic mesacne platit nemusis), ktore sa ti budu starat o sirenie wifi. Ale pozor pri tom mesh systeme. Druhe APcko by malo byt v dobrej viditelnosti prveho, aby sa dosiahla co najlepsia prenosova rychlost. Alebo to spravis po starom, vykasles sa na nejake mesh typu deco, ale kupis APcka. Potiahnes ku nim LAN kabel, ukoncis ich pri routri a v POE injektory a ten prepojis s routrom zas LAN kablom.
Samozrejme by sa pouzil aj switch, nakolko router by asi nemal pozadovany pocet ETH vystupov.
Zapojenie by bolo ted takto:
router providera hodeny do bridgu a vypnut na nom wifi - mikrotik (nastavit podla poziadaviek) - switch - APcka (pocet podla poziadaviek kde vsade je potrebny internet a kde vsade sa dostanes LAN kablom).
To je len tak zhruba navrhnute. Nebude to za 100eur. Ale urcite by som nestaval siet na deco zariadeniach a uz vobec by som neriesil nejaku bezpecnost cez Acka. Ty potrebujes nastavit restrikcie uz na routri, nie na APcku.
Platenie ci uz TPlinku alebo providerovi za zvysenu bezpecnost nema zmysel. je to taky placebo efekt
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
- KatjushaMan
- Používateľ

- Dátum registrácie: Pi 10. Nov, 2006, 02:00
Re: Wifi mesh
Bežím to takto:
Antik → Mikrotik → 4× Mercusys (TP-Link, len iný obal).
Antik zabezpečuje internet,
Mikrotik rieši firewall a prideľovanie IP adries a
Mercusys pokrýva konektivitu.
všetko je prepojené káblom ale vedia bežať aj bez toho
Je to trochu drahšie, ale potreboval som pokryť tri podlažia a záhradu.
ročna spotreba 70€
Antik → Mikrotik → 4× Mercusys (TP-Link, len iný obal).
Antik zabezpečuje internet,
Mikrotik rieši firewall a prideľovanie IP adries a
Mercusys pokrýva konektivitu.
všetko je prepojené káblom ale vedia bežať aj bez toho
Je to trochu drahšie, ale potreboval som pokryť tri podlažia a záhradu.
ročna spotreba 70€
Spoiler: ukázať