Cize sa chcem spytat rozpocet mam tak 7 kil alebo 750 zalezi ako predam 4060ku
GPU k 600w zdroju
-
žrať spať srať hrať
- Nový používateľ

- Dátum registrácie: Ne 26. Apr, 2015, 16:51
GPU k 600w zdroju
Zdravicko a vsetko naj do noveho roku no chcem sa spytat. Budem asi niest pc do servisu dakedy teraz v januari alebo februari no otazka je ze ktoru GPU a ake NVME si dat namontovat lebo ani by som neriesil servis ale nemam skusenosti s tymi quick release systemami a v zivote som neinstaloval NVME ssd do poskladaneho PC. To znamena ze dat grafu dole poodpajat veci rozmontovat to a tak aby som tam dal to ssd... + este som nezapajal ten novy connector od Nvidie ten 12V a nechcem to dodrbat lebo keby bol problem tak ma doma zlynchuju 
cize aj s pracou so vsetkym by som sa chcel zmestit do tej sumy a hlavne mam zdroj len 600w. Ci to nevadi moc a ci tam dam aj napriklad 9070tku od amd alebo 5070 od nvidie. AK nie tak ake ine karty mam na vyber pls? Pre QHD rozlisenie.
- zoom
- Používateľ

- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Re: GPU k 600w zdroju
Viac info by sa nedalo napisat? Chces radu, ale dokopy neviem(e) nic.
Co sa tyka toho, ako nic nevies spravit, tak ani neviem, co na to povedat. Si tazky invalid, alebo mas obrnu? Nemam nic proti tomu nechat niekomu zarobit za sluzby, ktore sam nechces robit, ale proste... "este som nezapajal novy konektor"... to je co? Nevies zastrcit konektor do konektora na doraz? Ked chces zapojit nieco do elektrickej zastrcky, tak volas suseda? Nemas skusenosti s quick release systemami? Z nazvu je asi zrejme, ze je to urcene na quick release, cize bud nieco stlacis prstom, alebo otocis dvomi prstami a je hotovo. Ohladom instalacie NVMe SSD do PC najdes na YouTube tisice videi a snad kazde normalne a k veci ma 2-5 minut. Presnejsia instalacia zavisi od tvojej dosky (ma/nema nejaky heatsink na SSD + umiestnenie) a konkretneho SSD (ma/nema heatsink).
- Co mas za CPU? Bude ti brzdit grafiku? Vobec nevieme, ci je to PC z 2010 alebo 2023.
- Co mas za dosku? Podla toho sa da najst navod a lokacia NVMe portov, lepsie sa radi potom.
- Co mas za zdroj? Je to shit? Nie je to shit? Je to ATX 2.x alebo 3.x? Informacia, ze ma 600W je asi ako "auto, co ma 4 kolesa".
- Ako mas teraz riesene disky? To nove NVMe bude co? Novy systemovy disk, na ktory sa preklonuje ten stary disk, alebo len nejaky dalsi disk v PC?
- Ake velke SSD chces vobec kupovat?
Co sa tyka toho, ako nic nevies spravit, tak ani neviem, co na to povedat. Si tazky invalid, alebo mas obrnu? Nemam nic proti tomu nechat niekomu zarobit za sluzby, ktore sam nechces robit, ale proste... "este som nezapajal novy konektor"... to je co? Nevies zastrcit konektor do konektora na doraz? Ked chces zapojit nieco do elektrickej zastrcky, tak volas suseda? Nemas skusenosti s quick release systemami? Z nazvu je asi zrejme, ze je to urcene na quick release, cize bud nieco stlacis prstom, alebo otocis dvomi prstami a je hotovo. Ohladom instalacie NVMe SSD do PC najdes na YouTube tisice videi a snad kazde normalne a k veci ma 2-5 minut. Presnejsia instalacia zavisi od tvojej dosky (ma/nema nejaky heatsink na SSD + umiestnenie) a konkretneho SSD (ma/nema heatsink).
- scream
- Pokročilý používateľ

- Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
9070 (nie XT) tam mozes uplne spokojne dat, mne bezi na 550w zdroji, ta karta nic nezere.
Ryzen5 7600, 32GB DDR5 6000 Corsair, MSI PRO B650-P WIFI, Fortis 5, Sapphire pulse 9070 15g, 2x2TB samsung 980 pro, 2TB SATA, EVGA SuperNOVA 550 GT @ 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1
XBOX series X
XBOX series X
Ja mám 9070XT na 650W zdroji, ale verím tomu že niektoré 650W zdroje by ju nezvládli. Fakt treba presné špecifikácie
Spoiler: ukázať
Príspevok z 27. Nov, 2025, 18:48žrať spať srať hrať napísal: Št 27. Nov, 2025, 19:48 Zdravicko no pozrel som par tem co tu su ale nenasiel som nic co by mi konkretne vyhovovalo...Takze sa opytam takto konkretne: Mam 4060ku 8GB GPU a potrebujem k nej nejaky poriadny monitor, hravam iba hry a youtube videjka filmy neriesim mam pc pripojeny aj k tv takze pozeram filmy cez neho. No a hry ktore hram su fotbal manazer 2013, 2024, 2026 prakticky hladam nieco co by sa brutalne hodilo k fotbal manazeru, aby sa mi tam zobrazilo co najviac obsahu na obrazovke. Fajn by bolo keby mal aj tu funkciu ze sa da rozdelit obraz na 2 casti v jednom monitore. Neviem ja osobne sice ako to funguje nikdy som to nevidel nazivo ani neskusal musel by som pobehat po kamosoch v sasovej aby som si pozrel ze ako sa to pouziva preto sa pytam vas ci je to dobra funkcia a ci sa to oplati k pracovno hernej cinnosti.
No cenu by som chcel tak do 600-700 eur viac sa mi moc nechce davat za monitor ale cim menej tym lepsie zvysne love by som dal potom do kupy novej GPU po vianociach ked zozeniem tejto 60ke noveho majitela.
A druha otazka je ze za aku GPU vymenit tuto grafu tak aby som nebol limitovany pamatou a aby aj nejake ine hry isli dobre napriklad Odyssey, Valhalla a tak pri vacsom rozliseni. Nechce sa mi na velkom monitore hrat na 1080p. Zdroj mam endorfy 600w bronze a zdroj sa mi velmi menit nechce lebo by som musel rozoberat cely pc alebo ho zaniest do servisu kedze sam ho poskladat nedokazem...
Ak niekto poslete nejake linky, nemusi to byt iba alza ak maju niekde nejaky tovar ktory na alze nie je. Diky za rady
+ ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI a Ryzena 7700x
Detektív Vlko zasahuje
AMD Ryzen R9 7950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6258MHz CL30 White RGB, GIGABYTE RTX 5080 WINDFORCE OC SFF 16G @3,1/36Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Corsair RMx Series RM1000x, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
-
žrať spať srať hrať
- Nový používateľ

Ja niesom odbornik v obore jedine co dokazem je updatnut pc trochu nastavit windows a mozno updatnut bios. Ale ak daco nejde tak som v tom totalna lama preto je pre mna lepsie ked mi to niekto za pajdu zapoji ako sa s tym trapit. Vlko ma pravdu pisal som to v minulom poste tie specs je to rog wifi doska a zdroj je endorfy 600w. Mozno som spravil chybu ked sme skladali pc ze sa tam dal len 600w zdroj a nie daco silnejsie teraz ma to mrzi lebo prepajat cely pc je na nervy ked uz je zlozeny a funguje dobre
. Ja sa pytam hlavne kvoli tomu zdroju nechce sa mi ho menit nemam co s nim spravit zahodit do kosa ho nechcem. Problem je ze co som pozeral grafy napriklad na smarty(brloh) tak tam pisu aj pri non XT verziach odporucany zdroj aspon 650w.
Ja by som tieto veci z grafou vlastne ani neriesil lenze na tejto 8gb verzii ani s dlss a framegeneration mi fpska nejdu viac ako 70-80 pri niektorych hrach a to uz so znizenymi detailami na qhd cize to nema buducnost potrebujem tam proste daco aspon s 12gb pamatou alebo hrat na 1080p co sa mi moc nechce.
No a to ssd som v zivote nezapajal , mas pravdu ze asi to neni nic hardcore a da sa to v pohode do par minut ale ked uz by som dal zapajat jednu suciastku tak preco nie obe naraz. Je mi to lahsie nalozit pc do auta ako sa s tym sam trapit a ani neviem ake nvme ssd je vhodne pre tuto dosku a do ktoreho slotu ho dat lebo tato doska ma dva ci tri sloty na nvme...
Ale inak diky za rady no este jednu otazocku teraz ma byt dake tech forum 8-9 januara je mozne ze vydaju dake nove grafiky? ci uz amd alebo nvidia? Intel by som nechcel lebo nemam intel CPU.
Ja by som tieto veci z grafou vlastne ani neriesil lenze na tejto 8gb verzii ani s dlss a framegeneration mi fpska nejdu viac ako 70-80 pri niektorych hrach a to uz so znizenymi detailami na qhd cize to nema buducnost potrebujem tam proste daco aspon s 12gb pamatou alebo hrat na 1080p co sa mi moc nechce.
No a to ssd som v zivote nezapajal , mas pravdu ze asi to neni nic hardcore a da sa to v pohode do par minut ale ked uz by som dal zapajat jednu suciastku tak preco nie obe naraz. Je mi to lahsie nalozit pc do auta ako sa s tym sam trapit a ani neviem ake nvme ssd je vhodne pre tuto dosku a do ktoreho slotu ho dat lebo tato doska ma dva ci tri sloty na nvme...
Ale inak diky za rady no este jednu otazocku teraz ma byt dake tech forum 8-9 januara je mozne ze vydaju dake nove grafiky? ci uz amd alebo nvidia? Intel by som nechcel lebo nemam intel CPU.
- dark_globe
- Používateľ

- Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2011, 08:33
okrem procesora a dosky (ktore musel za teba vypatrať vlko) by
tiež bolo fajn vedieť či maš nastaveny ram profil v biose a aktivny dual channel (tipujem , že asi nie)
a tiež aku maš konfiguraciu a kapacitu .
čo sa tyka toho zdroja samotna papierova wattaž ani tak nie je najvačši problem
najvačši problem je , že ten zdroj nie je najkvalitnejši a a ma už tiež svoj vek
(takže jeho vykon degradoval ešte k horšiemu od doby kedy bol novy a ripple už tam bude asi dosť nepekny)
vačšina staršich bronze zdrojov od endorfy/silentium sa v chartoch objavuje v E-F kategoriach -
čo je v podstate už len krok od uplne off-brand smetia , ktore by si nemal nikto kupovať ,
našťastie stale splňa aspon nejake zakladne kriteria takže uplne "poskladať" by sa z toho nemal ...
ako ale pisal scream ak ho nechceš meniť tak si kup obyčajnu 9070-tku - ta ma o dosť menšiu spotrebu ako XT verzia
pričom toho hrubeho vykonu zas tak veľa nestratiš (cca do 15%) , stale budeš mať 16gb VRAM a mal by ju potiahnuť aj tento zdroj .
vždy je tu tiež možnosť podvoltovať grafiku (s tym sa ale sudiac podľa tvojich prispevkov asi hrať nebudeš a nechaš všetko na default)
najrychlejši m.2 slot na tvojej doske je ten najvrchnejši (hned pod cpu socketom)
jeho rychlosť ale naplno aj tak nevyužiješ (ak si teda nekupiš novy pcie 5.0 x4 drive a nespraviš z neho primarny systemovy disk)
nove grafiky v dohľadnej dobe nebudu
- inak to , že nemaš intel cpu grafike v ničom nevadi - skor je to o tom , že ARC grafiky od intelu nemaju jednak
dobry hruby vykon pre vyššie rozlišenia (ARC B580 je vykonovo na urovni entry level rtx 5050-tky)
a nie su ešte ani uplne doladene (je teda zatiaľ lepšie vsadiť na overenu dvojicu vyrobcov amd a nvidiu) .
tiež bolo fajn vedieť či maš nastaveny ram profil v biose a aktivny dual channel (tipujem , že asi nie)
a tiež aku maš konfiguraciu a kapacitu .
čo sa tyka toho zdroja samotna papierova wattaž ani tak nie je najvačši problem
najvačši problem je , že ten zdroj nie je najkvalitnejši a a ma už tiež svoj vek
(takže jeho vykon degradoval ešte k horšiemu od doby kedy bol novy a ripple už tam bude asi dosť nepekny)
vačšina staršich bronze zdrojov od endorfy/silentium sa v chartoch objavuje v E-F kategoriach -
čo je v podstate už len krok od uplne off-brand smetia , ktore by si nemal nikto kupovať ,
našťastie stale splňa aspon nejake zakladne kriteria takže uplne "poskladať" by sa z toho nemal ...
ako ale pisal scream ak ho nechceš meniť tak si kup obyčajnu 9070-tku - ta ma o dosť menšiu spotrebu ako XT verzia
pričom toho hrubeho vykonu zas tak veľa nestratiš (cca do 15%) , stale budeš mať 16gb VRAM a mal by ju potiahnuť aj tento zdroj .
vždy je tu tiež možnosť podvoltovať grafiku (s tym sa ale sudiac podľa tvojich prispevkov asi hrať nebudeš a nechaš všetko na default)
najrychlejši m.2 slot na tvojej doske je ten najvrchnejši (hned pod cpu socketom)
jeho rychlosť ale naplno aj tak nevyužiješ (ak si teda nekupiš novy pcie 5.0 x4 drive a nespraviš z neho primarny systemovy disk)
nove grafiky v dohľadnej dobe nebudu
- inak to , že nemaš intel cpu grafike v ničom nevadi - skor je to o tom , že ARC grafiky od intelu nemaju jednak
dobry hruby vykon pre vyššie rozlišenia (ARC B580 je vykonovo na urovni entry level rtx 5050-tky)
a nie su ešte ani uplne doladene (je teda zatiaľ lepšie vsadiť na overenu dvojicu vyrobcov amd a nvidiu) .
personal rig:
-
žrať spať srať hrať
- Nový používateľ

Diky dark globe za odpoved. Popravde ramky mam 32gb od vyroby su 4800MHZ ale nie su expo iba XMP tak som ich rucne dal na 6000MHZ s pomocou jedneho odbornika na PC a AMD. Zdroj je stary iba jeden rok ked som kupoval PC. Ja som to sam neskladal cize nemusis pochybovat dual channel by to malo byt zapojene, vravim PC ide ako ma len mam stary BIOS z roku 2024 mesiac august, nechcel som riskovat update BIOSu pretoze pisali na forach ze tie RAM takty nemusia byt stabilne na novych BIOSoch. Je tam sice nova AGESA a vytiahlo by to asi viac % z mojho CPU ale radil som sa na Asus fore s odbornikom a ten vravel ze ak vsetko funguje tak BIOS updatovat nemusim, co ale pri novo zapojenej GPU by som asi musel, predpokladam.
Akoze ja mozem dat ten zdroj vymenit len to je robota tak na hodinu ak chcem aby mi aj updatli BIOS a nastavili tie hodnoty co tam mam teraz na RAM a vypnutej integrovanej GPU lebo aj ked sa ulozi BIOS profil tak nemusi to fungovat tak ako predtym. Preto je moj zamer zaniest to k odbornikom a nechat to vyladit. Este potrebujem aj zosuladit argb a pripnut spinac na argb header nech ho mozem nastavit aby vetraky brali prikazy z maticnej dosky a to sa asi na tomto starom BIOSe neda lebo 1. nejde to velmi a 2. bol update prave na FANy v o polroka novsom BIOSe.
Preto moja hlavna otazka teda sa meni na kupovat novy zdroj a gpu a nechat to cele prepojit alebo nechat proste tak ako je a kupit slabsiu GPU kedze napriklad XTcku zdroj neutiahne...
Vravim teoreticky vedel by som to vsetko aj sam spravit ale to riziko by bolo asi vyssie a pri pc sedim denne cize bez neho by sa mi zilo dost tazko
Akoze ja mozem dat ten zdroj vymenit len to je robota tak na hodinu ak chcem aby mi aj updatli BIOS a nastavili tie hodnoty co tam mam teraz na RAM a vypnutej integrovanej GPU lebo aj ked sa ulozi BIOS profil tak nemusi to fungovat tak ako predtym. Preto je moj zamer zaniest to k odbornikom a nechat to vyladit. Este potrebujem aj zosuladit argb a pripnut spinac na argb header nech ho mozem nastavit aby vetraky brali prikazy z maticnej dosky a to sa asi na tomto starom BIOSe neda lebo 1. nejde to velmi a 2. bol update prave na FANy v o polroka novsom BIOSe.
Preto moja hlavna otazka teda sa meni na kupovat novy zdroj a gpu a nechat to cele prepojit alebo nechat proste tak ako je a kupit slabsiu GPU kedze napriklad XTcku zdroj neutiahne...
Vravim teoreticky vedel by som to vsetko aj sam spravit ale to riziko by bolo asi vyssie a pri pc sedim denne cize bez neho by sa mi zilo dost tazko
Update biosu vobec nemusis riesit.
Rx9070 by mali mat okolo 220W spotrebu, Rtx5070 okolo 250w. Neviem ako to pojde s 9070, ale 5070 s lahkym undervoltom sa da stlacit pod 160w. Nie je to nic zlozite a je toho plny internet. Ten ryzen tiez nema velku spotrebu, teda by to malo byt potom ok.
Ale zas moj nazor, ze kvalitny zdroj je zaklad vsade okrem nejakeho low end office pc. Slusne zdroje su kludne pod 100e.
Rx9070 by mali mat okolo 220W spotrebu, Rtx5070 okolo 250w. Neviem ako to pojde s 9070, ale 5070 s lahkym undervoltom sa da stlacit pod 160w. Nie je to nic zlozite a je toho plny internet. Ten ryzen tiez nema velku spotrebu, teda by to malo byt potom ok.
Ale zas moj nazor, ze kvalitny zdroj je zaklad vsade okrem nejakeho low end office pc. Slusne zdroje su kludne pod 100e.
CPU: Ryzen 5 5600X, MB: MSI MPG B550 Gaming plus, RAM: 2x16GB Patriot Viper Steel DDR4 3600 Mhz, GPU: Asus Prime RTX5070 OC 12GB, Monitor: HP OMEN 27q, HDD: Seagate Ironwolf Pro 4TB, M2: Samsung 970 Evo plus 1TB, Crucial P5 plus 2TB SSD: Apacer Panther AS350 512GB PSU: Corsair RM850X Gold, Case:Fractal Define S, NET:Orange FiberNet 500Mb, OS: Win 10 pro 64
- dark_globe
- Používateľ

update biosu pri vymene grafiky nie je vobec potrebny
tam len cez DDU odstraniš ovladač starej grafiky a nasledne nainštaluješ driver tej 9070-tky .
ak sa ti nechce všetko vypajať a nanovo zapajať (alebo sa ti nechce platiť niekomu aby to spravil za teba)
tak to skus s tym starym zdrojom , kedže ma iba rok tak je ešte prakticky novy a mal by to potiahnuť -
grafiku tym padom vezmi 9070-tku , pripadne 5070-tku ak chceš nvidia feačurky (ale zas je tam "trade-off" , že prideš o 4gb VRAM)
tam len cez DDU odstraniš ovladač starej grafiky a nasledne nainštaluješ driver tej 9070-tky .
ak sa ti nechce všetko vypajať a nanovo zapajať (alebo sa ti nechce platiť niekomu aby to spravil za teba)
tak to skus s tym starym zdrojom , kedže ma iba rok tak je ešte prakticky novy a mal by to potiahnuť -
grafiku tym padom vezmi 9070-tku , pripadne 5070-tku ak chceš nvidia feačurky (ale zas je tam "trade-off" , že prideš o 4gb VRAM)
personal rig:
-
žrať spať srať hrať
- Nový používateľ

Hej len to uz by bola celkova udrzba PC aby som sa s tym sam nemusel babrat. No uvidim este lebo ti mamlasi z Nvidea a Any More Devices chcu zas zdvihnut ceny tak ja uz ani nemam chut im tie prachy davat vsak to je nechutne. Vsak oni nas uz viditelne scalpuju ako cartel tieto dve spolocnosti.
Chcel som hned teraz riesit upgrade tej gpu ale znechutili mi to tieto firmy skarede
. Lebo chcel som si poriesit aj ine vecicky napriklad next level racing rig na volant lenze ak budu dvihat ceny o 20-30% vo februari, marci tak to im za tie grafy nedam vsak to su stare gpucka rok a pol stare ktore nezvladaju 4k ani zdaleka okrem 4090 a 5090. Viem to lebo kamos fici na prebuilde s 4090kou a ked sme hrali u neho CODko najnovsie tak mal asi 50 fps s tou kartou na 4k a oni chcu na tychto starych kusoch vsetkych dvihat brutalne ceny to je co za politika. Preco sa neposuva vyvoj dopredu ale furt nas chcu len scamovat na starych produktoch fakt mam nervy. Pockam do 10teho ak Intel daco neohlasi daku dobru 16GB grafu za dobru cenu alebo ak cinania s dacim nepridu tak si idem riesit ine veci a kaslem na cele gpu mozno kupim konzolu kym aj tie nepojdu za 2 nasobnu cenu. Ale diky za odpovede a tipy vravim ak na CES nebude daka evolucia gpuciek tak to nema asi ani vyznam. Znizim detaily alebo co pozapinam vsetky dlsska nech to dako ide...
Chcel som hned teraz riesit upgrade tej gpu ale znechutili mi to tieto firmy skarede
- dark_globe
- Používateľ

na intel čakať nemusiš , oni zazračne určite neuvedu kartu ,
ktora bude konkurovať rtx 5090-tke a ani len rtx 5080-tke
kedže ich sučastna top grafika je na urovni rtx 5050 ...
ceny su take ake su , nespravime s tym nič , ked budeš čakať tak o pol roka zaplatiš za grafiku pravdepodobne ešte viac .
ak zaratame inflaciu tak silnejšie grafiky vždy boli drahe :
gtx 970 mala msrp 329 eur (grafiky sa ale nikdy nepredavaju za tuto cenu) ,
ak to prepočitaš na dnešne peniaze cez inflačnu kalkulačku tak je to 500 eur - pridaj si k tomu "aftermarket" a OC
edicie roznych chladeni od roznych vyrobcov a dostaneš cca tych 550-600 eur - čo je prakticky to iste čo dnes stoji rtx 5070 -tka / 9070 .
vyrazne zdraželi len naozaj high end karty
1080Ti a 980Ti mali v prepočte na dnešne peniaze MSRP iba cca 1000 eur takže tu sa cena poriadne dvyhla a
aj vykonova medzera medzi top gpu a dalšou kartou v poradi sa enormne zvyšila,
vykonovy rozdiel medzi 1080Ti a 1080 bol iba cca 20-25% ,
taky bol dokonca ešte cca aj herny rozdiel medzi rtx 3080 a rtx 3090/3090Ti za 1500/2000 -
3090/3090ti bola viac karta pre content creatorov ako pre hračov , jej kupa davala zmysel doslova len koli VRAM
(a pre tych hračov ktori si iba nahaňali ego a nevadilo im zaplatiť dvojnasobok za 20% vykonu navyše) .
od 4xxx rady je ale odčlenenie absolutneho high-endu enormne tak cenovo ako aj hernym vykonom .
dobra sprava je , že ak maš trocha rozumu tak si in game settingy nastaviš tak , že budeš maš 100FPS aj s kartou za 600 eur v 4K
(pričom realny rozdiel v kvalite obrazu si sotva všimneš v zapale hrania) .
samozrejme ak daš všetke nezmysly na ultra tak to položi v najnaročnejšich hrach aj grafiku za 2 litre .
ktora bude konkurovať rtx 5090-tke a ani len rtx 5080-tke
kedže ich sučastna top grafika je na urovni rtx 5050 ...
ceny su take ake su , nespravime s tym nič , ked budeš čakať tak o pol roka zaplatiš za grafiku pravdepodobne ešte viac .
ak zaratame inflaciu tak silnejšie grafiky vždy boli drahe :
gtx 970 mala msrp 329 eur (grafiky sa ale nikdy nepredavaju za tuto cenu) ,
ak to prepočitaš na dnešne peniaze cez inflačnu kalkulačku tak je to 500 eur - pridaj si k tomu "aftermarket" a OC
edicie roznych chladeni od roznych vyrobcov a dostaneš cca tych 550-600 eur - čo je prakticky to iste čo dnes stoji rtx 5070 -tka / 9070 .
vyrazne zdraželi len naozaj high end karty
1080Ti a 980Ti mali v prepočte na dnešne peniaze MSRP iba cca 1000 eur takže tu sa cena poriadne dvyhla a
aj vykonova medzera medzi top gpu a dalšou kartou v poradi sa enormne zvyšila,
vykonovy rozdiel medzi 1080Ti a 1080 bol iba cca 20-25% ,
taky bol dokonca ešte cca aj herny rozdiel medzi rtx 3080 a rtx 3090/3090Ti za 1500/2000 -
3090/3090ti bola viac karta pre content creatorov ako pre hračov , jej kupa davala zmysel doslova len koli VRAM
(a pre tych hračov ktori si iba nahaňali ego a nevadilo im zaplatiť dvojnasobok za 20% vykonu navyše) .
od 4xxx rady je ale odčlenenie absolutneho high-endu enormne tak cenovo ako aj hernym vykonom .
dobra sprava je , že ak maš trocha rozumu tak si in game settingy nastaviš tak , že budeš maš 100FPS aj s kartou za 600 eur v 4K
(pričom realny rozdiel v kvalite obrazu si sotva všimneš v zapale hrania) .
samozrejme ak daš všetke nezmysly na ultra tak to položi v najnaročnejšich hrach aj grafiku za 2 litre .
personal rig:
Ja len detail - ak chces cokolvek od NLR, tak v pohode usetris tym, ze od nich nekupis nic a hned mas nielen na 5070 ale aj na 5070ti. Ja som tiez nemal v plane upgradovat, ale vzhladom k tomu co ma prist je toto najvyssi cas - najblizsie 2,5 roka situacia lepsia nebude. A na simrig existuju aj lepsie riesenia
ITX: MB: ASUS ROG STRIX B450 I-Gaming CPU: AMD Ryzen 3600 Cooler: Corsair H80i v2 GPU: MSI RTX2080 Super Ventus XS OC 8GB SSD:Adata XPG SX800 Pro SSD 2TB M.2NvMe RAM: Patriot Viper 4 blackout Series 16GB 3600Mhz CL17 Case: Phanteks Enthoo Evolv Shift air ITX PSU: Corsair SF600 80 plus platinum
Klavesnica: Logitech G915 Lightspeed GL linear
Mys: Logitech pro X superlight, Logitech MX Master 2S
Monitor: LG 27GL850-B, LG 38GN950-B
Zvuk: Topping DX5 lite + 2x Mackie MR524 + Sennheiser HD650 + Niceboy Voice call, Audiotechnica ATH-M50 X, Hifiman Deva Pro
Simrig HW: Fanatec CSL DD 8 Nm + WRC, DIY pedale, Heusinkveld simshifter + handbrake v2, Trackracer TR120
Klavesnica: Logitech G915 Lightspeed GL linear
Mys: Logitech pro X superlight, Logitech MX Master 2S
Monitor: LG 27GL850-B, LG 38GN950-B
Zvuk: Topping DX5 lite + 2x Mackie MR524 + Sennheiser HD650 + Niceboy Voice call, Audiotechnica ATH-M50 X, Hifiman Deva Pro
Simrig HW: Fanatec CSL DD 8 Nm + WRC, DIY pedale, Heusinkveld simshifter + handbrake v2, Trackracer TR120