Ked sa povie 50m byt, tak sa tym mysli 50m stvorcovych, ano? Priblizne kde budes mat umiestneny ten WiFi router? Byval som v 3i panelakovom byte, ktory mal nejakych 63m
2 a router som mal priblizne v strede toho bytu. Uplne v najvacsej pohode to pokrylo ten byt. Ak ho budes mat niekde na kraji - tak to vlastne stale pokryje tu plochu.
Pytam sa preto, lebo nemusis nutne uvazovat nad basic mesh systemom urcenym pre uplne neznalych ludi. Vsetky tieto Deco kraviny nemaju normalne nastavenie. Nemaju poriadnu webove rozhranie, vsetko konfigurujes cez priblbly telefonik a ani v tom nevies nastavit viac advanced veci.
Za mna by som siel do klasickeho WiFi routra, aj ked skaredeho a antenkoveho. Takto to vidim ja:
- WiFi 7 zariadenia su fajn, lebo su novsie (dlhsie budes mat updaty a podporu) a priblizne od ceny 60€ ma velka vacsina 2.5Gbit WAN port. To sa hodi do buducnosti, keby nahle chceli operatori ponukat rychlejsi nez 1Gbit internet. Problem s WiFi 7 je ten, ze v tvojej cene to vsetko budu 2x2 MIMO zariadenia (tj. 2 kanaly na kazdu frekvenciu). Viac anteniek = viac MIMO = vacsi dosah. Signal samozrejme nedojde dalej, ale router s viac antenkami vie lepsie smerovat WiFi signal (beamforming) a je viac odolny voci sumu a odrazom signalu (akoby o ~3dB vacsi zisk). Najlacnejsi WiFi 7 router s 4x4 MIMO na 5GHz je Mercusys MR37BE za 77,-€. Nie som tou znackou nadseny, su to taki znamejsi Cinania, ale nemam ziadnu skusenost. Musi sa vyjadrit niekto iny. Vsetko dalsie uz mas 120,-€ a viac.
- WiFi 6/6E zariadenie moze byt dobry kompromis. Akurat som si myslel, ze nieco pekne vyfiltrujem v Alze, aleee... urobim zakladny filter (aby to malo aspon 3x3 MIMO) a zrazu najlacnejsi stoji 90,-€ a aj to Mercusys. Kebyze chceme krajsiu znacku (napr. Asus), tak 160,-€ a viac.
- Xiaomi routre nemam rad. Co je jeden dlhodobo nasadeny, tak funguje, ale nie vsetky nastavenia som nasiel vo web rozhrani a bolo treba cosi riesit cez appku v telefone. Meh.
Takze asi zostava len nejaka Cina. Na 3-band (tj. aby to malo aj 6GHz pasmo) by som sa asi neviazal, lebo to tiez dost navysuje cenu. Slaby vyber je kvoli malej sume a toho, ze chcem nieco viac nez 2x2 MIMO. Tak mozno fakt ten Mercusys, ak ho niekto schvali. Alebo poradi nieco ine.