Notebook bol od novoty môj, mal som ho asi 3 roky, potom 3 roky ležal na stole, potom som ho venoval do rodiny. Tam 2 týždne fungoval a následne sa objavila táto situácia. Na predošlom ThinkPade ani na náhradnom ThinkPade sa nič také neudialo. Človek to má normálne na stole, používa to, akurát tam má zapichnutý AUX do receivera a teraz už aj nejaký lacný USB DAC. Myslel som si, že keď tam baštrngoval s 3,5mm jackom, tak nejaká statika čosi odpálila alebo čo, ale roky rokúce sa nič také neudialo s iným ThinkPadom.
Tu sú nezoradené informácie z troubleshootenia:
- Deje sa to vo Windowse aj v Ubuntu nabootovanom z USB kľúča, nie je to nejaký problém so systémom.
- Napriek predošlému bodu sú všade najnovšie BIOSy a ovládače. Realtek zvukovka vo Windowse normálne funguje, žiadne chyby v Device Managerovi.
- Keď dám vo Windowse otestovať Zvuk (také to kde to hrá z ľavého aj pravého repro), tak to zašumi z ľavého, potom z pravého. Pravý šumí výrazne tichšie (asi tak 30% hlasitosti ľavého).
- Z reprákov vychádza len to šušťanie, samotný zvuk nie je niekde tichý v pozadí (alebo aspoň nie tak, že by bol počuteľný).
- Objednal som a nechal vymeniť zvukovú kartu (takýto 20FA model). Vkladal som do toho najväčšiu nádej hraničiacu s istotou, ale vôbec to nepomohlo. Nie som si úplne istý, či to obsahuje zvukový chip, alebo je to len výstup na AUX a SD kartičku.
- Príde mi nepravdepodobné, že by sa odpálili obidva repráčiky naraz, ale úplne to nevylučujem.
- Rozoberiem ho a pozriem, či neuvidím niečo podozrivé.
- Objednám ešte jednu takú zvukovú doštičku a vymením ju. Stojí <25,-€ a aspoň to vymením ja sám + vylúčime, že tá predošlá je tiež poškodená.