Poprosil by som o radu spoločenstvo fóra Pretaktovanie. Mám problém s nastaveniami v BIOS-e. Doska prišla so základnou F1 verziou BIOS-u. Osádzaný procesor bol podľa výrobcu rozpoznávaný až od F3 verzie a tak som hneď po inštalácii Win XP a driverov ku MoBo pomocou utilitky @BIOS (dielo fy Gigabyte) flashol BIOS na poslednú F5 verziu (pravdupovediac nemal som možnosť vybrať si verziu. Ponúklo mi len poslednú). Po reštarte procesor bol rozpoznaný a pustil som sa do nastavení BIOS. Všetko šlo ako po masle, až do chvíle, keď som dal SAVE and EXIT a pri nábehu mi BIOS vyhlásil, že nemôže nájsť any drive. Pri tom, mi ho pri prvej obrazovke pekne vypísalo aj so zapojením v doske. Potom sa ma pri SATA II disku pýta, či ho chcem označit ako AHCI alebo ako IDE (a to robí pri každom reštarte) bez ohľadu na to, ako mám zadefinovaný HDD v BIOS. Tu musím spomenúť pre úplnosť jeden "kick" čo som urobil pri skladaní. Napájanie HDD som urobil nie cez koncovú prípojku, ale cez "paralelku" na napájacom kábli. Pri prvom spustení mi odmietol komp nabehnúť a kódom ohlasoval poruchu napájania. Zameral som sa na zdroj a na chybu v zapojení HDD som prišiel až neskôr. Napriek tomu neverím, že by mohlo dôjsť ku poškodeniu HDD. Tento problém možno súvisí s ďalšími problémami. Pre úplnosť - už som stiahol najnovšie drivery SATAII/RAID pre moju dosku a problém pretrváva.
Ak vypnem zdroj, po štarte sa "stratia" nastavenia. (Dátum a čas ostáva - z toho usudzujem, že záložnou batériou to nie je).
Defaultne má BIOS nastavené umiestnenie VGA v PCI slote Ak aj prestavím zapojenie VGA na "A"čkový PCIe kde je fyzicky zapojený tak mi nenabehne systém a opakovane sa reštartuje. Nemám skúsenosti s CrossFire, ale začínam mať podozrenie, že doska je "zmätená" z jednej karty. V Manuále nie je žiadne obmedzenie pre zapojenie VGA. Predpokladal som, že primárne by mal byť zapojený "A" slot.
Pre začiatok by to asi stačilo
GA-MA790FX-DS5: Problémy s BIOS settings
- gammaray
- Administrátor
- Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Re: GA-MA790FX-DS5: Problémy s BIOS settings
BIOS si resetol jumperom ?
Vypis celu zostavu aku mas.
Vypis celu zostavu aku mas.
ZOSTAVA CPU: AMD 5600x MB: GIGABYTE B550M AORUS PRO-P (rev. 1.0) Cooler CPU: SilentiumPC Fera 5 RAM: Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 M.2 SSD NVME system: Samsung 980 1TB M.2 SSD NVME data: Samsung 980 1TB DVD RW: Samsung SH-S183A GPU: GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8G (rev. 2.0) PSU: CORSAIR RM750x PSU 750W 80+ Gold 2021 Monitor: LG 32GK850F CASE: Fractal Design Define Mini Headset: KOSS SB/45 Repro: Fluid Audio F5 Myš: Logitech G Pro Klávesnica: Corsair K68 RGB OS: Windows 10 Pro 64bit
Re: GA-MA790FX-DS5: Problémy s BIOS settings
Pre kľud duše som už urobil aj reset BIOS-u. Všetko je (k mojej veľkej ľútosti) ako aj bolo. Takže ku HW čo tam je pichnutý:
CPU: A64 X2 4450EE
RAM: DDR2 800 4x512 MB
VGA: ATI X1900GT
HDD: 80GB SATAII Samsung HD080HJ
DVDROM: SH-S203N (pripojenie SATA)
zdroj: 450W CHILL CP 450A3
Okrem toho PS2 klávesnicu a USB myš. Komp je napojený na UPS Cyberfort 500 od APC.
Myslím že zvukovka, repráky alebo FPR by na to nemali mať vplyv
CPU: A64 X2 4450EE
RAM: DDR2 800 4x512 MB
VGA: ATI X1900GT
HDD: 80GB SATAII Samsung HD080HJ
DVDROM: SH-S203N (pripojenie SATA)
zdroj: 450W CHILL CP 450A3
Okrem toho PS2 klávesnicu a USB myš. Komp je napojený na UPS Cyberfort 500 od APC.
Myslím že zvukovka, repráky alebo FPR by na to nemali mať vplyv