dôvody lepšieho chladenia CPU
dôvody lepšieho chladenia CPU
Zdravím. Rozmýšľal som trochu nad chladením CPU. Pri OC potrebujeme mať čo najlepšie chladene procesora. Ale napadla ma taká otázka. Kvôli čomu potrebujeme lepšie chladenie?
1.možnosť: Kvôli tomu, že keď pretaktujeme CPU, tak ho musíme uchladiť.
2.možnosť: Taktujem CPU. Strop je napr. 3 GHz. Viac nedá. Keď kúpim lepšie chladenie (vzduchové/vodné), tak umožní mi to dosiahnuť vyššie frekvencie? Ide mi o to, že výkonnejší chladič mu poskytne nižšie teploty a čím nižsie teploty, tým by mala byť vyššia frekvencia.
Možno je to blbá otázka, ale zaujíma ma to.
EDIT Bikermotyl : úprava názvu do zrozumiteľna
1.možnosť: Kvôli tomu, že keď pretaktujeme CPU, tak ho musíme uchladiť.
2.možnosť: Taktujem CPU. Strop je napr. 3 GHz. Viac nedá. Keď kúpim lepšie chladenie (vzduchové/vodné), tak umožní mi to dosiahnuť vyššie frekvencie? Ide mi o to, že výkonnejší chladič mu poskytne nižšie teploty a čím nižsie teploty, tým by mala byť vyššia frekvencia.
Možno je to blbá otázka, ale zaujíma ma to.
EDIT Bikermotyl : úprava názvu do zrozumiteľna
Spoiler: ukázať
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Re: Chladenie CPU
Zle sa k tomu stavias. Lepsie OC ti lepsi chladic zapezpeci iba vtedy, ked si s povodny chladicom zastal pri nejakej frekvencii kvoli prilis vysokemu teplu. Ak si ale zastavil kvoli tomu, ze procesor ti viac jednoducho neda, tak lepsim chladicom lepsie OC nedosiahnes.
- Memnon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
presne tak chladenie treba kupit len ak ti uz nestaci teploty udrziavat povodny chladic alebo este ked chces chladit pasivne alebo na znizenych otackach aby si mal ticho v PC
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:Gigabyte RTX 4070ti Eagle@0.925V/2670/24600 / SSD:Samsung 970 Evo Plus 2TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Steelseries Rival 650 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:Samsung G80SD
lepšie chladenie CPU pri OC je dôležité kvôli tomu, že keď zdvihneš napätie CPU (vtedy dosiahneš vyššiu frekvenciu), tak sa ti viacej zahrieva a pri vyššom napätí môžeš poškodiť CPU skorej. napríklad na default (napr. 1,3V) môže byť maximálna teplota CPU, pri ktorej sa zničí, dajme tomu 80°C a pri OC zdvihneš napätie na 1,6V a pri tomto napätí sa CPU zničí pri 70°C.
(hodnoty sú len vymyslené)
(hodnoty sú len vymyslené)
i5-3570
16GB RAM
SSD + veľa veľa HDD
zobrazovadlo nVidia
pozeradlo Asus PA246
16GB RAM
SSD + veľa veľa HDD
zobrazovadlo nVidia
pozeradlo Asus PA246
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Ďalší nezmysel...
Prosím vás, ako ste dospeli k poznaniu, že pri inom napätí má procesor inú teplotu zničenia?
Veď toto je výrobcom presne špecifikovaná hodnota na každom procesore.
Navyše, vysoká teplota samotná procesor nezničí, ale spustí prázdne cykly, kedy sa začne CPU ochladzovať, ak nepomôže, jednoducho sa vypne.
Prierazné napätie je to, čo procesor takmer okamžite zničí, napríklad 2 volty do 45nm CPU znamená jeho koniec.
Zvýšené napätie nad hodnotu CPU VID znamená možné poškodenie alebo zníženie životnosti.
Chladenie tu hrá rolu, samozrejme, ale samotné vysoké napätie ničí tranzistory v jadre aj tak.
Prosím vás, ako ste dospeli k poznaniu, že pri inom napätí má procesor inú teplotu zničenia?
Navyše, vysoká teplota samotná procesor nezničí, ale spustí prázdne cykly, kedy sa začne CPU ochladzovať, ak nepomôže, jednoducho sa vypne.
Prierazné napätie je to, čo procesor takmer okamžite zničí, napríklad 2 volty do 45nm CPU znamená jeho koniec.
Zvýšené napätie nad hodnotu CPU VID znamená možné poškodenie alebo zníženie životnosti.
Chladenie tu hrá rolu, samozrejme, ale samotné vysoké napätie ničí tranzistory v jadre aj tak.
"prierazné napätie". ten názov mi nenapadol, keď som to písal. TU máš vysvetlenie:andydul napísal:Ďalší nezmysel...
takže tu som dospel k tomu poznaniu. vedel som, že som také niečo niekedy čítal, ale odborné názvy som si nezapamätal.Transistor má definované průrazné napětí, což je hodnota napětí při určité teplotě, kdy dojde ke zničení transistoru, tj. zničení procesoru. Procesor snese i napětí vyšší, než je průrazné, ale teplota musí být nízká. Například Athlon 64 má definováno jako absolutní maximum 1.65V, přičemž v sestavě nVentiv MACH2 pracuje s napětím 1.75V... teplota je ale i při velkém zatížení maximálně kolem nuly.
Pro Athlon XP s jádry Thoroughbred / Barton se odhaduje tato závislost maximální možné teploty na napětí. Při 1.45V je možné dosáhnout až 100 stupňů, při 1.65V 85, při 1.8V se odhaduje maximum na 65 stupňů a při 2V někde kolem 45 stupňů. Extrémní napětí nad 1.8V ale nedoporučuji ani s dobrým chlazením, čip bude velmi trpět a napájení desky se téměř bude tavit.
i5-3570
16GB RAM
SSD + veľa veľa HDD
zobrazovadlo nVidia
pozeradlo Asus PA246
16GB RAM
SSD + veľa veľa HDD
zobrazovadlo nVidia
pozeradlo Asus PA246
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Mne to vysvetľovať nemusíš...
Teplota tranzistora má veľmi ďaleko od tej, ktorú nám ukazujú softíky ako CoreTemp či RealTemp.
Preto aj hardcore pretaktovávači pri testoch používajú mínusové teploty, aby procesor uchránili okamžitého zničenia.
Pri bežnej prevádzke je za pár sekúnd po procesore.
Inak myslím, že tomu článku na SHW sa teraz viacerí smejú, hlavne mám na mysli tých, čo vlastnili Thoroughbred: pamätáte sa, ako sme im púštali 1,8v dlhodobo a procesory do dnes bežia?
Jeden Athlon XP 1800+ s jadrom Thoroughbred tu ešte mám, na 1,65v dáva stabilne 2300 MHz (z pôvodných 1533), 2400 MHz dá pri 1,8v s obyčajným bežným lacným chladičom...
Teplota tranzistora má veľmi ďaleko od tej, ktorú nám ukazujú softíky ako CoreTemp či RealTemp.
Preto aj hardcore pretaktovávači pri testoch používajú mínusové teploty, aby procesor uchránili okamžitého zničenia.
Pri bežnej prevádzke je za pár sekúnd po procesore.
Inak myslím, že tomu článku na SHW sa teraz viacerí smejú, hlavne mám na mysli tých, čo vlastnili Thoroughbred: pamätáte sa, ako sme im púštali 1,8v dlhodobo a procesory do dnes bežia?
Jeden Athlon XP 1800+ s jadrom Thoroughbred tu ešte mám, na 1,65v dáva stabilne 2300 MHz (z pôvodných 1533), 2400 MHz dá pri 1,8v s obyčajným bežným lacným chladičom...
tak prečo si potom napísal toto?:
a čo sa pýtal zakladateľ tejto témy?:
z toho, čo som napísal v predchádzajúcom poste (a aj v tom predtým) VYSVETĽUJE, "kvôli čomu potrebujeme lepšie chladenie".andydul napísal:Prosím vás, ako ste dospeli k poznaniu, že pri inom napätí má procesor inú teplotu zničenia?
a čo sa pýtal zakladateľ tejto témy?:
Xenon napísal:Kvôli čomu potrebujeme lepšie chladenie?
i5-3570
16GB RAM
SSD + veľa veľa HDD
zobrazovadlo nVidia
pozeradlo Asus PA246
16GB RAM
SSD + veľa veľa HDD
zobrazovadlo nVidia
pozeradlo Asus PA246
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Q-Axis: Napísal som to len a len preto, aby som vyburcoval malomeštiaka z letargie.
Teraz treba len dúfať, že si Xenon porobí solídne chladeniu dusíkom a bude každý spokojný...
Teraz treba len dúfať, že si Xenon porobí solídne chladeniu dusíkom a bude každý spokojný...
Viete co? Ste trapni. Mozno su to pre Vas primitivne otazky, ale nikto uceny z neba nespadol. Ale ano. Vy ste vedeli vsetko od zaciatku. Tak potom sorry.andydul napísal:Q-Axis: Napísal som to len a len preto, aby som vyburcoval malomeštiaka z letargie.
Mozte LOCK.
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Xenon: Nehnevaj sa, ak Ťa urazím, ale všimni si, ako dlho už si na tomto fóre a koľko máš príspevkov...
To si sa naozaj za tie roky nič ale naozaj nič o počítačoch nenaučil?
Ani ten Rank nepomohol...
Ani tie základné veci, ako je chladenie?
To si sa naozaj za tie roky nič ale naozaj nič o počítačoch nenaučil?
Ani ten Rank nepomohol...
Ani tie základné veci, ako je chladenie?
- Bikermotyl
- VIP
- Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Re: dôvody lepšieho chladenia CPU
no tak, chlapci, nebudeme predsa na seba zlí
...dosť bo teda OT a poprosím už žiadny flame
..ak tu má ešte kto čo dodať, už len k téme
...dosť bo teda OT a poprosím už žiadny flame
..ak tu má ešte kto čo dodať, už len k téme
Ak mi napríklad padá ORTHOS pri 67°C asi po 10 min, tak keď kúpim lepší chladič (teraz je tam BOX), zníži mi to teplotu napríklad na tých 52°C a pri rovnakom napätí pri rovnakej frekvencii by mi to už nemuselo padnúť? Môže mať na to vplyv aj teplota? Ďakujem.
- 67°c je pomerne dost... bolo by vhodne to znizit.. Ten box ztadial vyhod.
- to ci ti bude/nebude padat Orthos po vymene chladica tazko povedat.. Nemusi to byt teplotou ale nestabilitou niektoreho komponentu (nizka voltaz na CPU, NB, ..slaba doska alebo ramky.. apod.)
- v kazdom pripade ten Box vyhod - tazko sa snim taktuje ...
- to ci ti bude/nebude padat Orthos po vymene chladica tazko povedat.. Nemusi to byt teplotou ale nestabilitou niektoreho komponentu (nizka voltaz na CPU, NB, ..slaba doska alebo ramky.. apod.)
- v kazdom pripade ten Box vyhod - tazko sa snim taktuje ...
i7 4790K @ 4.6GHz
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
23´LCD Full-HD , Corsair HX650W , SSD 60GB + Hdd 2TB
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
23´LCD Full-HD , Corsair HX650W , SSD 60GB + Hdd 2TB