Narazil som na problém s 24-Pin MB konektorom na zdroji LC6560-Titan, ktorý bez problémov šlapal u kamaráta na PC už takmer 2 roky. Momentálne však odmieta rozbehnúť dosku (DFI LP nF4-U).
Zdroj je ako celok v poriadku, po skratovaní výstupu PS-ON s COM výstupom sa rozbehne, všetky výstupy na všetkých konektoroch zdroja sú zmerateľné, napätie cca sedí. Rovnako sedia aj merania pri vypnutom zdroji, napätie je len na výstupe 5VSB a zmerateľné samozrejme aj na PS ON.
Po testovaní, meraní a zisťovaní som zrejme zistil príčinu, a to vo výstupe PWR OK. Navonok sa i tento výstup tvári, že je v poriadku, napätia na ňom sedia, akonáhle sa ale spojí s doskou, akoby niečo (v zdroji) vyskratoval. Svieti dokonca i Power LED na case, čiže je na nej napätie, i keď je doska nečinná. Naviac LED diódy na doske, ktoré sú aktívne pri nečinnosti dosky, svietia menšou intenzitou ako pri spojení s "dobrým" zdrojom, napätie na nich teda nebude také, aké by malo byť.
Ak pri zasunutom MB konektore v doske spojím na tomto konektore PS-ON s COM, zdroj sa spolu s doskou rozbehnú.
...nefunguje však zopnutie Power tlačítkom ako na case, tak i na samotnej doske.
Pripomeniem len, že testoval som samozrejme aj v minimálnej možnej konfigurácii, čiže zasunutý len MB konektor do dosky, odpojenej od všetkého ostatného.
...pochopiteľne som odskúšal i iný zdroj, doska sa s ním rozbehla bez problémov.
Pri porovnaní všetkých výstupov (respektíve meraní) vo všetkých možných režimoch na korektne bežiacom zdroji a tu uvedenom LC-čku som nezaznamenal žiadne odlišnosti. Predpokladám teda, že pri spojení konektora MB s doskou, sa zrejme v zdroji niečo "udeje" a na výstupe PWR OK nie je to napätie, čo by tam malo byť. Nie je to však zmerateľné v nezapojenom stave.
Otázka : Je možné korektne fungovať bez PWR OK výstupu, respektíve nestretol sa niekto s podobným problémom a pozná riešenie ako spojazdniť tento výstup?
Do zdroja by som zatiaľ nerád "rýpal", ak bude nutné, zrejme ho otvoriť budem musieť. I tak však predpokladám, že tam na nič nezvyčajné nenarazím. Respektíve nezistím presnú príčinu zlyhania tohto výstupu.
problém s PWR-OK výstupom na MB konektore zdroja
- Bikermotyl
- VIP
- Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
- Bikermotyl
- VIP
- Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Re: problém s PWR-OK výstupom na MB konektore zdroja
Tak som dnes zdroj otvoril.
Problém je jasný : PS-ON vs. PWR OK
Oba tieto výstupy sa nachádzajú na jednom module, závada bude teda práve niekde tam.
...premeral som na ňom všetky súčiastky (zopár rezistorov a kondenzátorov), všetky vypadajú byť v poriadku. Zostávajú len dva Integrované obvody, ktoré netuším ako premerať, nevidno ani dobre ich označenie a odletovávať celý tento modul sa mi kvôli tomu nechce.
...skôr by som funkciu tohto modulu dáko nahradil, pripadá mi to ako schodnejšie riešenie.
Nemá teda niekto potuchy ako presne spolupracujú tieto dva výstupy pri zopnutí zdroja a počas jeho chodu? - PS-ON a PWR OK
Problém je jasný : PS-ON vs. PWR OK
Oba tieto výstupy sa nachádzajú na jednom module, závada bude teda práve niekde tam.
...premeral som na ňom všetky súčiastky (zopár rezistorov a kondenzátorov), všetky vypadajú byť v poriadku. Zostávajú len dva Integrované obvody, ktoré netuším ako premerať, nevidno ani dobre ich označenie a odletovávať celý tento modul sa mi kvôli tomu nechce.
...skôr by som funkciu tohto modulu dáko nahradil, pripadá mi to ako schodnejšie riešenie.
Nemá teda niekto potuchy ako presne spolupracujú tieto dva výstupy pri zopnutí zdroja a počas jeho chodu? - PS-ON a PWR OK