ahojte,
tak sa trosku hram s q9300 a ocitol som sa v slepej ulicke
pri auto voltazach sa mi podarilo dostat stabilne na 3375mhz (450x7,5), CPU-Z pise 1,360V core voltage, distance to tj max 25 - 30°C v burne, ked dam vyssie fsb occt bud crashne, alebo zmrzne cely comp
snazil som sa to vyriesit rucnym zdvihnutim napati ale bezuspesne - northbridge som skusal az po 1,7V a Vcore po 1,55V avsak prv pada win pri starte, pri vyssich voltazach stale nestabilne occt...vedeli by ste poradit co s tym?
taktiez mam trosku nezrovnalosti s ukazovanim teploty - core 1 mi ukazuje pri akomkolvek takte v idle distance to tj max 40 (cize niakych 55 - 65 stupnov podla nastavenia tj max), ostatne jadra v idle niekedy aj o 25 stupnov nizsie...v burne sa po par minutkach vyrovnaju na cca 5 stupnovy rozdiel medzi jednotlivymi jadrami...je to normalne?
vopred dakujem
pretaktovanie q9300
pretaktovanie q9300
Spoiler: ukázať
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Re: pretaktovanie q9300
každopádne pro Q9300 je 3375 slušná hodnota, práve qoli vysokému fsb , ktoré treba dávať...
pozri si diskusiu o q9450, nastavenia preň by ti mohli pomôcť
pozri si diskusiu o q9450, nastavenia preň by ti mohli pomôcť
S tými teplotami - tie senzory nie sú určené na indikáciu teploty v IDLE, ale iba na tepelnú ochranu, preto je celkom bežné že sú tak nepresné. Môžeš si to skúsiť ale otestovať skalibrovať cez RealTemp.
Čo sa týka taktovania, s tým ti zatiaľ nepomôžem, Q9400-ku mám doma iba krátko a ešte som sa s tým nebabral... čo bude ale asi problém je FSB, keďže ňou sú prepojené aj dve dvojjadrá vo vnútri čipu (Core2Quad sú "zlepence" dvoch dvojjadier) - skús pridať kúsok voltáž tam.
Čo sa týka taktovania, s tým ti zatiaľ nepomôžem, Q9400-ku mám doma iba krátko a ešte som sa s tým nebabral... čo bude ale asi problém je FSB, keďže ňou sú prepojené aj dve dvojjadrá vo vnútri čipu (Core2Quad sú "zlepence" dvoch dvojjadier) - skús pridať kúsok voltáž tam.
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Wratha: Taktovanie na taktovanie vyložene nevhodného procesora s nízkym násobičom ako je Q9300 je celkom zložitá záležitosť.
To, že si sa dostal na takmer 3,4 GHz považujem za veľký úspech.
Pri 45nm štvorjadrách totiž vzniká pri vysokej FSB na tejto zbernici vysoké rušenie, napätie NB v tomto prípade nemá zmysel zvyšovať, rovnako ani PLL, je potrebné zvyšovať FSB Termination Voltage (maximálne do 1,35v - potom môžeš zničiť CPU) a pohrať sa s nastaveniami GTL, čo si ale musíš preštudovať sám, to sa nedá napísať, že takú a takú hodnotu GTL je treba nastaviť.
To, že si sa dostal na takmer 3,4 GHz považujem za veľký úspech.
Pri 45nm štvorjadrách totiž vzniká pri vysokej FSB na tejto zbernici vysoké rušenie, napätie NB v tomto prípade nemá zmysel zvyšovať, rovnako ani PLL, je potrebné zvyšovať FSB Termination Voltage (maximálne do 1,35v - potom môžeš zničiť CPU) a pohrať sa s nastaveniami GTL, čo si ale musíš preštudovať sám, to sa nedá napísať, že takú a takú hodnotu GTL je treba nastaviť.