Takže v škole sme dostali úlohu navrhnúť schému zapojenia obvodu, ktorý zabráni prebíjaniu batérie keď je na nabíjačke.
Povolené hodnoty napätia sú v rozmedzí 15,3 - 16 V. Ak dosiahne napätie na svorkách baterky takúto hodnotu, malo by obvod prerušiť.
Tak by som vás chcel poprosiť o pomoc, či už navrhnúť nejakú schému alebo bol by som vdačný aj za link na takéto zapojenie.
So spolužiakmi sme sa na to snažili prísť ale neprišli sme na žiadne rozumné a hlavne funkčné riešenie
Bol by som rád keby ste mi popísali aj prncíp teda ako to konkrétne zapojenie funguje...(aspoň približne)
Prerušenie nabíjania
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2008, 15:09
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 27. Máj, 2005, 20:00
Re: Prerušenie nabíjania
noo, nabijacky Nimh a nicd to riesia delta peak-om (tusim docasna zmena odporu pri dosiahnuti plnej kapacity) ... ale nejaky rozumny obvod ... neviem neviem ...
ber to iba ako "some idea" ...
ber to iba ako "some idea" ...
Life is short - enjoy it!
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)
HP ProBook 6470b, 8GB RAM, SSD | Intel Pentium 4 2.80GHz, 2xKingston DDR 512MB, Intel D875PBZ, Radeon 9800XT, 3×SATA (600GB)
-
- Používateľ
Ja potrebujem niečo také, čo by som mohol dať medzi nabíjačku a batériu. Ten vyučujúci hovoril presnejšie o autobatérii ale myslím, že to je jedno...
Hovoril nám niečo o 5-6 súčiastkách.
//
vela skúseností s týmto nemám, j to vôbec prvý obvod, ktorí nám dali navrhnúť, som ešte len druhák takže...
Hovoril nám niečo o 5-6 súčiastkách.
//
vela skúseností s týmto nemám, j to vôbec prvý obvod, ktorí nám dali navrhnúť, som ešte len druhák takže...
Dá sa to urobiť ako komparátor. Napr. s operačným zosilovačom a relé. Na jednom vstupe bude nastavené referenčné napätie. Na druhom napätie z nabíjanej baterky. Až hodnota dosiahne nastavenú úroveň, komparátor sa preklopí a zopne relé.
Zadaj si do google komparátor. Takých zapojení je moc.
Zadaj si do google komparátor. Takých zapojení je moc.
-
- Používateľ
Fuu, skúsil by si mi niečo nájsť ty? Nejak sa v tom neviem na tom googli orientovať.