Ten kablik v prvom poste je breakout kabel z multilane SAS SFF8484 portu na obycajne SATA. Este sa pouziva aj miniSAS konektor na radicoch (SFF8087). Podla toho, ci zapajas disky priamo do radica, alebo iba radic do backplate, nakupis kable. Obycajne su celkom drahe, jeden kus stoji tak 200-500,- Sk po internete v zavislosti od toho, kde nakupis.
Pokial ides stavat domace ulozisko, tak velmi odporucam samostatnu HW RAID kartu. Zdoraznujem to HW. Kopec lacnych akoze-radicov je polo-SW/polo-HW. Tu prichadza do hladacika
PERC 5/i [
obrazok] alebo
PERC 6/i. Su to HW RAID radice so znackou Dellu, ktore pre nich vyraba LSI, cize v skutocnosti je to kopia jedneho LSI radica - ide do tej karty naflashovat aj LSI firmware (je novsi a castejsie aktualizovany). Tato karta stoji obycajne asi $700 USD.
Pointa je v tom, ze na eBay zozenies PERC 5/i za cenu okolo 100-200,- € podla prislusenstva a obchodu. Karta je do PCI-E x4 slotu, ma dva SFF8484 porty (obsluzi teda 16 diskov), PERC 5 ma RAID5, PERC 6 zvlada aj RAID6 (avsak PODSTATNE tazsie sa zhana a je asi 2× drahsi nez PERC 5/i).
Problemy s kartou su nasledovne: Treba ju v podstate aktivne chladit, alebo zabezpecit dostatocny prietok vzduchu. Na dosiahnutie najvyssieho vykonu potrebujes BBU (zaloznu baterku), inak sa neda prevadzkovat vo Write-back mode. Je vyberava na zakladne dosky - niekde ide bez problemov, inde nenabehne po warm-boote, inde zas treba lakom pretriet a "odpojit" 2 piny v slote a tak.
Inak je to super karta, za skvelu cenu. Pre domace pouzitie akurat. Este par linkov k teme:
•
Velky topic venovany PERC 5/i na Overclock.net - rady, tipy, benchmarky, atd.
•
Zoznam kompatibilnych dosiek - priebezne doplnane, nepozeraj iba na prvy post
No, uz neviem, co by som viac napisal. Ked nieco, opytaj sa. Doma mam dve PERC 5/i karty a som spokojny (mozno by som jednu predal). Presiel som si stavanim serverika od klasickych diskov nastrkanych do dosky, ktore obsluhoval lisux - nikdy viac. Nic sa nevyrovna HW RAID karte a pekne obsluhe z Windowsu. A este jedna vec: MFT particie (standard vo Windowse) maju obmedzenie na 2 TB. Pokial chces mat iba akoby jeden velky disk, musis pouzit novsi system nez XP, ktory podporuje GPT particie (Vista, Win Server 2008).